tisdag 30 december 2008

Nya ord 2008 – fast några är gamla

Språkrådet har publicerat sin lista över nya ord i svenskan 2008. Naturligtvis finns ett par ord med som har med bloggar att göra, men också några förvånande omoderna termer och en del rena lustigheter.

Språkrådet är en myndighet som har till uppgift att hålla lite ordning på svenska språket och värna om dess stil även när förändringens vindar blåser. De samlar ständigt på sig nya ord som dyker upp i massmedia och debatten och lägger till sådana som etablerats i vårt språkbruk och är någorlunda rimliga i svenskan.

Årets nya ord är 30 till antalet. DN har hela listan med förklaringar, medan Aftonbladet blott har ett litet urval – se där skillnaden mellan morgon- och kvällstidning i ett nötskal.

Bloggosfären står för två termer detta år: bloggbävning och mikroblogg, vilka nästan är varandras motsatser. Den förra är när något ämne riktigt skramlar till bland bloggarna, den senare en blogg med pyttesmå inlägg.

Några ord gör mig förbryllad:

ADV står för alvedon, dricka, vila – alltså en förkortning för elementär svensk sjukvård. Men ska det verkligen räknas som ett ord?

Bekymringssamtal är poliser som varnar föräldrar för att deras barn är på väg in i kriminalitet. Men var är logiken i detta sammansatta ord? Vore det inte bättre med t.ex. varningssamtal eller tendensvarning?

Celebritariat är ett knappast vanligt förekommande uttryck för B-kändisarna: celebritetens proletariat. Termen antyder att det är dessa som håller A-kändisarna uppe, men det tvivlar jag på. Kul perspektiv ändå.

Finanssmälta är med förstås. Frågan är hur ordet kommer att överleva efter nuvarande krishysteri.

Kalsongbadare är grabbar som har märkeskalsongerna på under badbyxorna – och ser till att märket syns. Men det finns nog många kalsongbadare som inte gör det för märkets skull, utan som en ytterligare prydhet eller religiös eftergift. Termen borde gälla även dem. Dessutom är den förvirrande. Vad ska man kalla dem som badar i blott kalsonger?

Klimatism är att se på klimatförändring med en närmast religiös fanatism. Det är i så fall den religion som sprids allra mest just nu. Det torde gå åt fanders – man ska inte göra religion av något vetenskapligt.

Kosläpp är att släppa ut korna på betet. Hur dök den termen upp 2008? Är det inne med kor igen, eller har gamla ursprungstermer fallit bort ur vårt språk, så att nya måste bildas för urgamla sysslor?

Minidator är ett gammalt ord med ny användning. Förr var det en dator i formatet mellan stordator och mikrodator, men på den tiden förstås stor som en garderob. Nu är det en pytteliten laptop. Vad är det om 10 år – en makromobil?

Plutoid är ett ord som funkar bättre på engelska, där det är hämtat. Det står för en dvärgplanet, vilket stackars Pluto blev degraderad till 2006.

Svenskad är en hemmagjord svensk version av någon filmklassiker – faktiskt efter det engelska ordet “Sweded” lanserat i filmen Be kind rewind. Vad anser de därborta om oss svenskar, egentligen? För några decennier sedan betydde svenskhet i kombination med film blottade tuttar.

Säg ska vara samma som uttalande eller yttrande, men är det inte blott dålig svenska?

Här är övriga nya ord. Vet du vad de betyder? Annars kan du kolla på DN.
ansiktsspårning, bilmålvakt, blåstråle, bullerbysyndromet, burkini, förväntningssamhälle, gatustickning, geotaggning, kringmyndighet, kroppsskanning, kuddbok, laddhybrid, ljudaffisch, mobillångfilm, plastis, skynka, ödleplåster.

3 kommentarer:

 1. De flesta känns krystade och jag ger dem inte stora överlevnadschanser, allmänt sett.
  Tycker för övrigt att ordet FULDESIGN skulle ha platsat på listan, eller det kanske upptäcktes under något tidigare år? Fuldesign som medvetet uttryck, det är fint det, och gör många glada.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker på en gammal höjdare: fulsnygg.
  Du har förresten säkert alldeles rätt i att många av dessa nya ord har en ytterst begränsad livslängd.

  SvaraRadera
 3. Du känner till fuldesignrörelsen va? Om inte: en ny tids broderivurm med motiv som "HELVETES DJÄVLA SKIT" och "Jag dyrkar satan och säljer mig på gatan", och har en särdeles preferens för brunt och rosa...
  www.fuldesign.se
  Ja det är fulsnyggt, om något.

  SvaraRadera