söndag 14 december 2008

Staten vill spionera på medborgarna

Sydsvenskans ledare framför lika kloka som skarpa protester mot regeringens ambition att spara och läsa alla medborgares epost. Ett vansinne som bara är möjligt för att internet är så nytt att alla inte ser det absurda.

Regeringen kräver att internetleverantörerna ska spara all svensk epost i minst ett halvår och dessutom göra den tillgänglig för myndigheterna "utan dröjsmål". De skyller på den grova brottsligheten – men den marginella effekt en sådan åtgärd kan ha på bekämpningen av brott står inte ett dugg i proportion till det oerhörda intrånget i varje medborgares privatliv.

Det är ett ännu större vansinne än om regeringen hade beslutat att kopior samtliga brev vi skickar per post ska sparas och läsas av myndigheter – ett större vansinne, eftersom datalagring gör det så mycket lättare att både hitta och läsa de sparade breven.

Idén är inte den nuvarande regeringens, utan kommer från Thomas Bodström, som var förra regeringens justitieminister med skrämmande dålig känsla för rättvisa. Då satte sig borgarna emot – men nu vill de ha denna kontroll och till och med skärpa den.

Politikerna i regering och riksdag har ett rabiat kontrollbehov när det gäller den nya informationstekniken, vilket de avslöjar i fråga på fråga. Rättviseprinciperna far ideligen åt fanders när det gäller besluten om internet. Det har nyligen visat sig med FRA-lagen och IPRED.
Det är inget annat än skandal. Jag kunde välja värre ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar