måndag 29 augusti 2011

Nu ska nog de många kloka rösterna framträda

DN berättar idag att de har stängt av kommentarsmöjligheterna till sina artiklar, för att de ämnar installera inloggning. Deras åtgärd är beklaglig men förståelig.

Björn Hedensjö, chef på DN.se, skriver:
Orsaken är att vi sedan en tid inte klarar av modereringen av kommentarer på ett tillfredsställande sätt – vi har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats på inlägg som grovt brutit mot vår policy men som ändå legat kvar på sajten under flera dagar.

Det har framför allt handlat om ett mindre antal envisa kommentatorer som yttrat sig ”rasistiskt” enligt DN, men jag anar att det snarare är främlingsfientligt. Hur som helst är DN:s åtgärd förklarlig. De är som utgivare ansvariga för vad som står på deras hemsida, oavsett vem som har skrivit.

Nu ska de ordna med inloggningskrav på kommentarerna – via Facebook, Open-ID och liknande. Man ska inte kunna vara anonym längre, när man kommenterar på DN.

Björn Hedensjö understryker att det inte är ett ställningstagande mot anonymitet på nätet i allmänhet:
Möjlighet till anonymitet på internet är en viktig demokratisk rättighet, något som blivit tydligt inte minst i samband med nätaktivismen under vårens revolutioner i arabvärlden.
DN lever dock under skyldigheter som vid upprepade missbruk hindrar dem från att medge sådan anonymitet på den egna nätupplagan.

Jag tycker att Hedensjö uttrycker sig sansat och förnuftigt. Ändringen ska förhoppningsvis innebära att nivån på diskussionerna i kommentarsfälten höjs och att bombandet med hatiska inlägg från människor som inte begriper de elementära principerna för samtal decimeras.

Det finns mycken klokskap i folkdjupen, har Internet visat. Av demokratiska skäl är det angeläget att dessa många kloka röster inte dränks av några få maniskt rabiata agitatorer, som lomhört bara upprepar sina egna teser.

Jag skäller inte sällan på DN och pressen i allmänhet, i synnerhet på deras inkonsekventa förhållningssätt till Internet och de kanaler för offentligt samtal som det har öppnat – men här får jag ge DN rätt. Något måste de göra. Hellre detta än selektivt avstängda kommentarsfält bara på artiklar i ämnen som är de mest engagerande för stunden.

Om jag på denna blogg fick många lågvattenmärken i kommentarsfälten lika dem som drabbat DN, då hade jag nog begrundat samma lösning. Med sorg, men ändå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Intressant?

13 kommentarer:

  1. Ja, visst vore det trevligt med fler kloka röster :-D

    Kramar <3<3<3

    SvaraRadera
  2. Läser sällan DN. Unken luft där. /Mattias

    SvaraRadera
  3. Det är inte riktig sant att DN är ansvarigt för vad som sägs i kommentarsfält. Har jag fattat rätt är DN ansvarigt blott om något brottsligt påpekats och man därefter inte vidtagit åtgärder.
    DNs (och även t ex Expressens) nya policy är en aningslös överreaktion. Från t ex klimatdebatten har jag enbart negativa erfarenheter av s k moderering. Det är ofta ett svepskäl för att rensa bort rimlig kritik. Jag tror dessutom inte att kommentarsfält i media har någon opinionsbildande effekt. Den som är dumskallig gör själv bort sig och folk antingen ignorerar eller går i svaromål.
    Jag har själv följt sådana här kommentarsfält rätt länge, och mitt intryck är INTE att de svämmar över av hat och rasism. (Men den som är politiskt-korrekthetsöverkänslig vill kanske hävda det för att desperat försöka återta problemformuleringsprivilegiet.)
    Har föga till övers för rasism, men det är inte ett så stort problem i kommentarsfält som vill påskinas.
    Jag tror gammelmedia skjuter sig i foten(förutom att modereringen är principiellt tvivelaktig). Man lär tappa i intresse och besök och försöken att skapa en läsarrelation undergrävs. Som Stefan sagt i ett tidigare inlägg tappar pressen redan. En del av debatten flyttar bara till blogar, hemsidor, fora av div slag.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  4. Ahrvid, jag tror också att pressen överdriver problemet. De vill så gärna misskreditera det fria ordet, eftersom de i grunden representerar motsatsen.

    Dock har jag för mig att de har ansvar för vad som publiceras på deras hemsidor, även om en domstol nog skulle visa förståelse. Men domstolarna plägar också vara ängsliga och lynniga, så det är också osäkert.

    SvaraRadera
  5. Förresten är det tveksamt om DN:s åtgärd gör så stor skillnad. Det är en smal sak att skaffa både en och flera falska identiteter på nätet.

    SvaraRadera
  6. Det är nog fler som bestämt sig för att lägga om rutinerna kring kommentarerna.

    Kramar <3<3<3

    SvaraRadera
  7. Jag är rädd att hela det offentliga samtalet på nätet befinner sig i fara. Själv har jag alltför många gånger blivit bortcensurerad av kitsliga bloggare, som helt enkelt inte tycker om att bli motsagda eller påkomna med dåliga argument. Det har hänt bland annat med ett par av dem som du länkar till Stefan; Johanna Sjödin bland annat. Också nån av vänsterbloggarna, Svensson tror jag. Inlägg som inte på minsta vis har varit nedsättande, rasistiska eller liknande, utan helt enkelt har bedömts som "irrelevanta" från deras inskränkta horisont. Fast högeligen relevanta utifrån min, annars hade jag inte lagt ner mödan att skriva dem. Nu senast var det en sosse i Helsingborg, Ola nånting, som inte tålde ifrågasättande från en för honom främmande synvinkel.

    Vilket gjort att jag överhuvudtaget inte deltar i några nätsamtal, utom på denna enda blogg.

    Jag kan tänka mig att fler har tröttnat. Samtalet dör. /Mattias

    SvaraRadera
  8. Pennelina, jag noterade det. Expressen, Aftonbladet med flera har agerat åt samma håll samtidigt. Det är rena kartellen, vilket är särskilt anskrämligt när det gäller pressen. De ska inte samarbeta, utan verka separat enligt egna huvuden. Annars är vi snabbt nere i folkfostrans träskmarker.

    SvaraRadera
  9. Mattias, det är nog den alltför lättuppkomna följden av att börja censurera. Med tiden censurerar man så gott som allt man inte är helt överens med. Dialogen blir monolog, samtalet dör.

    SvaraRadera
  10. Vi lever i en omvälvande brytningstid tid.
    Där ett stort A kan bli till en fotpassare som sedan kan användas till att rita ett B C & D o.s.v.
    Med detta exempel vill jag hävda: I den globaliserade värd vi nu har framför oss är vi i behov av nytt Universellt skrift och tal-språk.

    Det bästa i livet är gratis!
    Om man med detta syftar på kärleken får man också räkna med att kärleken kan vara blind. Och misstag gör vi alla, och det är av dem vi lär oss mycket!

    Vatten eld jord och luft med nutida sajberrymds strålande etervågor!

    De ekonomiska frågorna är ofta i fokus, och galleriorna som växer upp som svampar fängslar många av oss. Detta lockar ofta till inpullsköp. Men tyvärr är det inte alltid man kommerihåg vad man har i kassarna när man lämnar dessa köpcentra. Och den korta meditativa känslan man upplever vid vandringen därinne är som bortblåst när man står där ute på gatan. i vimlet av bilar.

    Stefan vi består ju av stjärnstoft: Vid den stora konjunktionen på Gutenbergs tid blev de ett stort lyftför mänsklighet med bl.a. boktryckarkonsten. Hur kan vi förbereda oss för de nästa stora konjunktion, är det 2126 den inträffar? Och var det inte en mindre k.j. år 1987. Vilka planeter var då som radade upp sig runt vår sol?

    2012 är ett mytomspunnet tal, då Maja kalendern tar slut. Detta behöver inte vara någon pyramidal katastrof men det hjäller att börja styra över till ekologisk ekonomin i maklig tack på det globala planet.

    Tid av tankar: 2011. 11.11. har också fått en laddning av magi vad nu detta kan innebära för framtiden!

    Rålle.

    SvaraRadera
  11. Just DN tycker jag väl att det fungerat skapligt på debattsidan och jag tycker de överreagerar. De är ivarjefall ljusår från expressen som ofta är på rena grottnivån. Om det nu inte fungerar så skapligt så borde de i första hand ifrågasätt moderingen som de redan har vad jag vet. Jag har för mig de också anlitar det där bolaget som är specialinriktade på modering.

    Just rätten att vara anonym tycker jag är viktig för en öppen debatt. Nu är det ju en ren häxjakt på att googla folk online över vad de säger för att försöka sätta åt dem i olika situationer. Man kan i princip inte försvara sig eftersom den "motståndaren" också är anonym innan de visar sitt fula tryne. Har man rent mjöl så har man inget att frukta, men scenariumen är hur många som helst och man kan inte tänka sig hur det blir om någon sitter och vaskar i texter och kombinerar A och B.

    Å andra sidan om ingen kan gömma sig bakom ett nick och allas smutsiga byk kom fram så hade det väl visserligen också blivit ganska avdramatiserat, fast hur mycket vill man veta om kungen och våra politiker egentligen och hade de själva velat det?

    SvaraRadera
  12. Sedan blir det ju också betydligt fler vinklingar på en debatt eller ett för all del ett problem om alla kan vara delaktiga. Frågan är väl också om man vill det eller om man inte hellre vill att ens egen åsikt skall vara den allenarådande, isåfall är det onödigt med kommentarsfält. Problemet många gånger är väl att folk inte är tillräckligt sakliga och flummar ur i kommentarsfälten, men det är ju sådant som är irrelevant och borde tas bort. Mitt eget favorit hatobjekt är "svenska läraren på nätet". Sådana troll finns det gott om när de inte har några egna åsikter att tillföra ämnet.

    SvaraRadera
  13. Trolling.
    Läs och skriv-kunnigheten är idag låg hos många ungdomar och även hos äldre!
    De moderna dataspelen skapar här förmodligen ett stort stressmoment. Men de senaste läsplattorna kan för framtiden vara till stor hjälp här!
    Skol undervisningen är också i behov av en modernisering där även lekmomentet får en given plats.

    Troll kommer av ordet trolling och betyder håvain.

    Rålle.

    SvaraRadera