onsdag 17 augusti 2011

Löjeväckande censur på Google

När jag som bäst höll på att lägga upp mina bloggbilder på nytt (se mitt förra blogginlägg) stötte jag plötsligt på patrull. Google vägrade att acceptera min illustration till inlägget om RFSU:s Onanipraktika, fast den bara var en bild av bokens omslag. Google är smittat av en hycklande amerikansk sexualmoral.

Censuren verkar vara i tilltagande, eftersom jag inte hade några problem att lägga upp bilden när jag ursprungligen skrev blogginlägget i april 2009. Men när jag ska ladda upp bilden på nytt, eftersom den blev raderad av misstag tidigare – då är det stopp. En varningsbild dök upp, som förklarade att bilden inte accepteras.

Det måste vara ordet onani som skapar denna reaktion i Googles dator. Ska det då vara så farligt? Onani måste väl vara den mest ofarliga och oskadliga form av sex man kan tänka sig.

Många stora webbplatser har automatiserade funktioner för att stoppa porren – märkligt nog ringa motsvarigheter för att stoppa våldsskildringar, uppvigling, rasism och allt vad det kan vara. Där är det inget annat än den hysteriska amerikanska dubbelmoralen om sex som kommer till uttryck, vilket är djupt olyckligt om det inverkar på vad övriga världen har möjlighet att kommunicera och diskutera.

Vi borde inte tvingas in i den trångsynta moralism som stora grupper i USA förespråkar och som räddhågsna amerikanska storbolag fegt följer. Internet är världstäckande och ska därför inte på något sätt lyda under en enda nations konventioner.

För att inte tala om hur fel det blir närhelst censur tillämpas. Det är en läxa åt alla censurivrare. Allt som berör sexualiteten är inte porr. Eller menar Google att vi allihop ska leva i absolut celibat?

Situationen är onekligen ironisk, eftersom jag i mitt blogginlägg om RFSU:s informationshäfte påpekade hur fegt häftet var utformat – utan några som helst illustrationer, av samma rädsla för att råka snudda vid det pornografiska som Google tydligen uppfylls av.

Denna tämligen nyvaknade rädsla för sexualiteten är rent löjeväckande.

Bilden ovan på RFSU-skriftens omslag är en länk från deras egen hemsida. Det är alltså detta omslag – på några blommor – som Googles dator bedömde vara otillbörligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Intressant?

8 kommentarer:

 1. Nej, all sex är inte porr och hur det går när vi människor tvingas till avhållsamhet har vi sett allt för många exempel på!

  Den fega grafiken i RFSU:s häfta vet jag inte orsaken till, men undrar om det kanske är för att det är menat som en invit till dem som är blyga och osäkra... (Har inte läst det) Eller är det möjligen ett sätt att låta bli att hämma uppfinningsrikedomen? :-D

  Ingen aning, som sagt, men jag har svårt att tro att det är ren feghet.

  Konstigt med bilden till ditt inlägg. Jag förstår att du reagerar.

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 2. Jepp. Jag la upp fina nakenbilder på Flickr. En gravid kvinna, helt utan erotiserande undertoner (finns att se på mattiassigurdsson.com om någon skulle vilja bilda sig en egen uppfattning). Det gick ett dygn så kom en varning; jag minns inte vad den gick ut på, men jag minns att de fina bilderna uppfattades som porr. Och hur automatisk och maskinkorkad klassificeringen än varit så tog jag illa vid mig - blott tanken på att mina ömsinta bilder skulle kunna förväxlas med porr fick mig att må illa.

  Ja ja, vi lever i den värld vi förtjänar. Vill vi bli amerikaner så låt oss för all del blir det. Men mycket går förlorat. Som en naturlig syn på nakenhet och en avspänd syn på sex.

  Förresten har själva porrbegreppet genomgått en förvandling under de senaste 30-40 åren - under samma tid som sexindustrin har amerikaniserats. Den inhemska svenska porren var långt mer glädjerik och livsbejakande, vågar jag påstå. Idag handlar den mesta porr om förnedring i en eller annan grad. Kvinnan ska sättas på plats o s v. Själva ordet porr har blivit negativt laddat - jag använder det själv på det viset. Men det fanns en tid när det rymde en befriande kraft, under den tidens bigotta sexnormer.

  Jaja, tampa rei, allt flyter... Sista ordet är inte sagt.

  Vad gäller RFSU och deras lilla skrift så har jag inte sett den, men jag får associationer till apoteketets roliga småskrifter, där stela leder illustreras med knäckebröd, eller hur det nu är. Inte behöver väl bilderna vara så explicita för att förstås, de kanske är valda med en humoristisk blinkning? Samtidigt förstår jag dina farhågor, att de sänder ut ett sippt budskap. Ja, jag har som sagt var inte sett skriften ifråga och bör egentligen inte tycka något alls. /Mattias

  SvaraRadera
 3. Haha, ska man svänga sig med lärda fraser är det en fördel om man vet hur de låter!!!

  Tampa rei, någon????

  :-)

  PANTA rei. Vad tampad jag var... /Mattias

  SvaraRadera
 4. Mattias, jag har hört om Tamba Bay...

  SvaraRadera
 5. RFSL:s skrift finns som PDF på deras hemsida.
  Den är helt utan bilder, undantaget omslagets knoppar.

  SvaraRadera
 6. Ja det måste ha varit hockeylaget som låg och skvalpade bland associationerna när jag skrev som jag gjorde. Jojo, så här års flyter väl isarna i Tampa kan jag tro, så nånstans hade jag kanske rätt?

  Dagens räddning? ;-) /Mattias

  SvaraRadera
 7. Google eller Apple eller Facebook, alla lika rädda för sex.
  Samma skrot och co som vill ha total makt. Det kommer att gå med dem som det håller på att gå med skivbolagen: Rätt ner i källaren.

  SvaraRadera
 8. Är det några som säljer med sex så är det väl skivbolagen ;-)

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera