lördag 13 augusti 2011

Draken som förgörare eller välgörare

Forskare i USA har hittat på en medicin som kanske kan hejda alla virussjukdomar. Det låter så bra att man måste tvivla på om det kan vara sant. Och så döper de undermedlet till Draco, draken, så att det låter mer som ett hot än ett löfte.

Tillvägagångssättet är nytt. I stället för att angripa själva virusen, som tenderar att mutera så de klarar sig från det mesta, tar denna medicin kål på cellerna de angriper. Därmed hejdas deras spridning. Klyftigt tänkt, så länge det verkligen bara är de angripna cellerna som stryker med...

Det kräver sisådär tio år till av utveckling innan denna medicin är verklighet, men forskarna är mycket optimistiska. I så fall blir det en medicinsk revolution inte långt ifrån den som antibiotikan åstadkom.

Men namnvalet förbryllar. Draco är latin för drake, en mytisk figur som inte precis gjort sig känd för att var välgörande. Och i romanerna om Harry Potter är Draco Malfoy inte precis någon ängel. Det är som om forskarna varnar för att den stora räddare de må ha skapat ändå kan visa sig bli en förgörare.

Vi får se hur det går.

Här skriver Aftonbladet om upptäckten. Samma sak i Time och i den vetenskapliga tidskriften PlosOne.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

5 kommentarer:

 1. Tja, det låter lite skruvat!

  Är då mer troligt att de finner på hjälp mot MS inom rimlig tid. Det vore inte helt fel :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 2. Pennelina, listan kan göras lång på eländen som man hoppas att draken riktar sin förgörande eld mot.

  SvaraRadera
 3. Drakar skall gosas med, inte förgöras. Dom vill bara kela lite, att vi stryker med av deras eld och tänder är inte drakens fel. ^^

  SvaraRadera
 4. Men om man utrotar alla sjukdomar osv. vad händer med vårt försvar?

  SvaraRadera
 5. Anonym, det mesta av vårt immunförsvar blir kvar hur länge som helst, visar forskningen. Vi är fortfarande immuna mot sjukdomar som försvann för många årtusenden sedan.

  SvaraRadera