söndag 28 augusti 2011

Tonåringar straffas för sex med varandra

Tonåringar som har sex helt frivilligt med varandra riskerar ändå att dömas som brottslingar, om de är på varsin sida 15-årsstrecket. Det är en bestialisk konsekvens av en tokig lag, som grundar sig på att människans sexualitet inte vaknar förrän just vid 15, vilket helt enkelt är fel.

Vi har de senaste decennierna klampat tillbaka in i en unken sexualmoral som kunde vara hämtad ur 1800-talets viktorianism. Det är den nog också. Sex ses som något fult och hemskt, där det oftast är ena parten (nästan uteslutande mannen, i heterosexuella förbindelser) som vill ha och kvinnan blott har större eller mindre lust att ge.

Det har ingenting med vetenskapliga rön att göra. Snarare är det tvärt emot dem. I stället hämtar denna syn sin näring ur gammal religiös moralism och en grovt förenklad syn på skillnaden mellan könen.

När det gäller barnen passar denna moralism på att bli än mer tillknäppt – och ovetenskaplig. Man har bestämt sig för att barn inte har någon sexualitet och inte ska ha det. Ändå måste ju var och en av oss minnas hur fjärran från verkligheten detta är. Forskningen är också tydlig med att vi är sexuella varelser så gott som från födseln.

Empati i stället för matematik

Det är förstås angeläget att barn och ungdomar – precis som människor i alla andra åldrar – skyddas så att de kan utforska sin sexualitet på egna villkor och i egen takt. Men det måste också betyda att om de vill så ska de få, under förutsättning att partners rättigheter inte kränks. Alltså i grunden samma villkor som för vuxna.

När åldersskillnaden är markant och det i ena fallet är fråga om ett barn, då är förbudsregler nödvändiga eftersom barn befinner sig i beroendeställning till vuxenvärlden. Det är också långt ifrån säkert att barn känner till sina rättigheter och i så fall har styrkan att hävda dem.

Men när det är fråga om ett par som är näranog jämnårigt – den ena strax under 15-årsstrecket och den andra strax över – då måste lagen förstå att göra skillnad. Det är knappast barnarov. Det stämmer ju inte heller med FN:s barnkonvention som säger att man är barn tills man är myndig, det vill säga till 18. Kan barn begå barnarov?

Fällan ligger i att vårt samhälle behöver fastställda gränser, exakta tal, fast tillvaron är ett töcken av gränsdragningsproblem. Där människor – i synnerhet barn – kommer i kläm måste vi göra avsteg från matematiken i vårt rättssystem och i stället praktisera empati.

Det är svårt nog ändå att gå igenom puberteten utan att behöva riskera rättegång och straffpåföljd – i synnerhet som det är så vagt och varierande hur man kan drabbas. Nu verkar det vara upp till varje domstols godtycke.

Det tycks också vara så att könen bedöms olika, vilket påminner om det gamla nonsens dessa lagar bygger på. Pojkar som är äldre än flickor de haft sex med tenderar oftare att straffas för det, medan flickorna blir friade även när omständigheterna är rätt graverande.

Lagen bygger på fördomar, så det är klart att den tillämpas fördomsfullt.

Pressen gömmer sig

DN visar en annan räddhågsenhet i artikeln på sin nätupplaga. De har tagit bort såväl kommentarer som blogglänkar. Vad är de rädda för?

Det är en beklämmande tendens att tidningarna försöker kväva debatten just i frågor där åsikterna är många och vitt skilda. Engagemang är tecken på angelägenhet. Just då är den fria debatten allra viktigast.

Svenskan är modigare, som i sin korta notis om saken har länkar till bloggarna. Å andra sidan är deras korta notis så gott som intetsägande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

7 kommentarer:

 1. Jag tror att pornografin, underligt nog, är en viktig källa till den nya sippheten. Det rör sig till största delen om en förvrängning av den katolska sexualsynen, där Modern/Madonnan (som kontrollerar sonens sexualitet och bildligt talat håller ett grepp om hans testiklar livet igenom) görs till Hora och i den skepnaden straffas för sin dominans. /Mattias

  SvaraRadera
 2. @Mattias, nja en enkel googling så hittar du tusentals hemmagjorda "porrfilmer" eller rättare sagt sexualakter som folk frivilligt ägnat sig åt och sedan lagt ut på nätet. Porren är knappast förklaringen. Denna unkna sexualmoral som smög sig in bakvägen genom en ohelig allians av statsfeministerna och kristkonservativa är pervers men tyvärr svår att bli av med då ingen riksdagsledamot vill ta i frågan med tång. Återigen folket är klokare en de vi har valt.

  Statsfeminismen är egentligen bara en omskrivning av Marx teser från klass till kön och där då det måste finnas en fiende. På 70 talet var det den elaka fabrikören som sög ut arbetarna och idag är det mannen och hans sexualitet. Skrota den marxistiska feminismen och sexualnojan dör ut på köpet.

  SvaraRadera
 3. Stefan, reagerade också på att all interaktivitet var avsängd hos DN....räddslan för "obehagliga" åsikter sprider sig och "censuren" breder ut sig mer och mer på internet.

  klockren analys. det som möjligen du inte nämnde är den konflikt i synsätt som lagen har jmf med den situation barn har/ska ha.
  vad jag tänker på är en av grundbultarna i lagen är att okunskap om lagen och gränserna är inget försvar och lagen förutsätter att vi med andra ord har "lärt oss" lagen samt vad som är rätt och fel i samhället. Men som barn så är ju det primära att man "inte vet" och att man är i en lärande fas i sit liv. Således MÅSTE det finnas mycket utrymme för att få göra fel, att testa.

  undrar om en del av vad vissa försöker skydda/skapa är samma som media fyller oss med. förväntnigar om det "perfekta första gången" liksom flickor drömmer om det "perfekta bröllopet"

  SvaraRadera
 4. Jag har en känsla av att 40-talisterna har en betydande roll i detta. På det glada 60-talet var de anhängare och utövare av fri kärlek, som de sedan har tagit avstånd ifrån. Kan det bottna i svartsjuka vartefter deras åldrande tilltar? Nya generationer ska inte få ha så kul, eftersom de själva inte har det längre.
  Det har alltid varit en ytterst självupptagen, för att inte säga narcissistisk generation...

  SvaraRadera
 5. Själv tror jag förstås på min teori, men märker att jag hakat upp mig på den... Börjar bli en riktig käpphäst! Den ställer jag in i stallet nu.

  För övrigt tror jag som Nils Dacke att den feminism - tyvärr den dominerande inriktningen idag, tycks det - som vill göra kvinnan till offer i alla sammanhang har stor del även i detta. Kvinnan tycks vara offer även för sin även sexualitet, tycks det - fast skulden projiceras på männen. /Mattias

  SvaraRadera
 6. Mattias, det var skojigt uttryckt - och sorgligt att det nog är stor sanning däri.

  SvaraRadera
 7. Vad har man lärare till om de inte lyckas att lära ungdomen om naturliga förhållningssätt med en nedärvd mekanism som inte går att blockera utom med rädsla och lyckopiller av alla de slag som tar bort den sexuella driften. Läkare och andra i t ex matkedjeindrustrin tjänar mijader på dessa fenom planterade av de falska prästerskapet som faktist beskrivs i bibeln och stressar oss till impotens i värsta fall.

  SvaraRadera