söndag 14 augusti 2011

Antingen eller både och

DN Debatt är en journalistisk styggelse, där diverse makthavare kan sprida sin propaganda oemotsagda. Det blir rätt enfaldigt. Senast ägnas en mängd ord åt att konstatera att globalisering är bättre än nationalisering. Som om civilisationen, likt elektriciteten, blott hade två poler.

Det hävdas av Bo Ekman, grundare av något som kallas Tällberg Foundation. Bara namnet... Tällberg är en pittoresk by i Dalarna, medan stiftelsen verkar för svar på frågan: “How on earth can we live together – we humans and we with nature?”

De syns favorisera polariserat tänkande. Människa kontra natur, nationalism kontra globalisering, biosfär kontra teknosfär. Bo Ekman hävdar i sin mångordiga debattartikel att blott globalisering hör framtiden till och serverar med något slags automatik de underbara lösningarna. Allt blir bra när teknosfären når alla.
Inte precis material för något Nobelpris.

Fungerande lösningar på den komplicerade samhällskroppen kan inte vara antingen eller, utan allraminst både och. Det går inte att likrikta en hel värld och tur är det – annars hade den redan gått i graven till följd av någon härskares kompromisslösa envetenhet.

Man lägger inte alla ägg i en korg. Det fungerar inte med en enda lösning, hur vacker den än låter, på en värld som består av mångfald och föränderlighet. God politik behöver ideal och målsättning, men också lyhördhet och anpassning – för det praktiska arbetet måste bestå av klippa och klistra, lappa och reparera, pröva och rätta till. Bara det är naturligt och därför det enda som fungerar på naturen.

Alla dessa självutnämnda profeter – inom religion, politik och vetenskap – blundar för det enkla och avgörande faktum att verkligheten inte är enhetlig, så lösningar för den kan inte heller vara det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

4 kommentarer:

 1. Världen är enormt enhetlig, men vi väljer att polarisera den. Det är enklare så.

  SvaraRadera
 2. Jag håller förvisso med, men det är enkelt att säga att "alla andra har fel" och själv inte erbjuda några konkreta förändringar.

  SvaraRadera
 3. Icco, om du menar att jag bekvämar mig på det viset får jag erkänna mig skyldig. Jag är reformist i den meningen att jag tror att man tar saker steg för steg, och taoist i den meningen att man ska vara försiktig med yxan - annars ställer man lätt till mer elände än man avstyr.

  Alltså är jag egentligen tveksam till färdiga recept över huvud taget. Med en "master plan" förlorar man så lätt blick för vad den leder till.

  SvaraRadera
 4. Onkel Olof, intressant perspektiv du presenterar. Enhetlig, ja det kan jag gå med på om denna enhetlighet är komplexiteten...

  SvaraRadera