lördag 6 augusti 2011

Tre statsministrar blir boyscouts

Fredrik Reinfeldt är i skrivartagen. Igår skrev han med några regeringskamrater om hur Sverige ska förhindra ny terrorism. Idag gör han detsamma med två andra nordiska statsministrar. De inleder sitt antiterrorarbete genom att besöka scouternas jamboree...

Fredrik Reinfeldt, Danmarks Lars Løkke Rasmussen och Finlands Jyrki Katainen gör ett gemensamt uttalande med anledningen av terrorattackerna i Norge. Därför är det förvånande att Norges statsminister inte ingår i gruppen, i synnerhet som texten prisar de nordiska värdena och den nordiska enigheten.

Det blir lite antiklimax när de efter sina stora ord landar i att deras första aktion blir ett gemensamt besök på scouternas stora jamboree i Skåne. Vad ska det göra?

Jamboree i stället för Pride

De prisar scoutrörelsen, som de kallar ”världens största idéburna ungdomsrörelse, byggd på gränsöverskridande engagemang för miljö, fred och gemenskap”.

Må så vara. Men det är också en rörelse som länge hyst ytterst konservativa ideal bottnande i det tidiga 1900-talets vurm för nationalism och det militära. Varken tolerans eller öppenhet har varit särskilt kännetecknande för scoutrörelsen, snarare i botten en grumlig disciplinär syn på människan och vad som ska ge henne människovärde.

Ett märkligt val av statsministrarna. Det hade varit en helt annan sak om de i stället valde att besöka Stockholm Pride och gå med i dess avslutande parad. Pride handlar – i motsats till scoutrörelsen – om öppenhet och att hylla människors olikhet i stället för att likrikta dem med uniformering och honnörer. Det är skillnad, det.

I och för sig är det politisk flathet att sätta igång en antiterrorkampanj genom att dyka upp någonstans och hålla ett par tal, som om det vore något att hänga i julgranen.

Nordisk överhöghet

Statsministrarnas text flödar av ett självgodhetens prisande av det nordiska, som också leder tankarna till det tidiga 1900-talet, före unionsupplösningen. De inleder med rena pekoralen:

”De nordiska länderna är några av världens mest öppna och fria länder. Vi har våra fötter fast rotade i demokratiska värderingar och bejakar vår yttrande- och åsiktsfrihet. Våra länder kännetecknas av välutvecklade välfärdsmodeller, stor individuell frihet och långt kommen jämställdhet mellan könen. Vi är solidariska med resten av världen och delar så väl med oss av vår rikedom som öppnar våra dörrar för människor som flyr från krig och förtryck.”

I sammanhanget leder det tankarna till de nationalistiska strömningar som Anders Behring Breivik tog näring ur till sin förvridna världsbild, snarare än till den multikulturella, gränslösa värld som han ville slå sönder.

Det är inte dags att hävda något slags nordisk överhöghet, utan att insistera på en värld utan gränser och alla jordens människors lika värde och förmåga.

Se också mitt förra blogginlägg om Reinfeldts skrivariver i ämnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar