torsdag 13 november 2008

Sydsvenskans ledare vill inte ha åsikter


Sydsvenskans ledarredaktion har nyligen startat en blogg som kallas Snällposten, efter tidningens ursprungliga namn. Men på deras blogg är inga kommentarer tillåtna och inga länkar till andra bloggar. Då är det ju ingen blogg längre!

Det är en märklig inställning till internet som redaktionen odlar. De vill ha monolog. Inga utomstående röster ska kunna göra sig hörda. Skrämmande – i synnerhet på den redaktion som handlar om just yttrandefrihet och debatt.

Jag har tidigare berättat om hur Sydsvenskan censurerar vissa kritiska bloggar. Se här:
Sydsvenskan censurerar...
Nu tar redaktionen det säkra före det osäkra och stänger alla slags kommentarer ute. Hur inbilsk kan man bli? Eller hur ömtålig?

Bloggosfären handlar om fritt meningsutbyte, inte monologer från ovan. Utan kommentarmöjlighet för läsarna blir en blogg föga mer än en predikan, och den attityden till det offentliga samtalet har varit föråldrad allra minst sedan liberalismens entré på 1700-talet – i synnerhet på en tidning, som dessutom kallar sig liberal.

För övrigt verkar ledarredaktionens blogg mest bestå av reklampuffar för ledarartiklar i tidningen. Så den är dessutom ganska slapp.

3 kommentarer:

 1. *s

  Där fick vi svaret per omgående på frågan som jag ställde igår - huruvida sydsvenskan faktiskt tänker leva upp till sina stolta ord och de nyligen begångna klavertrampen blott varit... tillfälliga anpassningsproblem till den nya mediavärlden.

  Jag gissar att Daniel Sandström läste din blogg och mina kommentarer, och insåg att det var bättre att publicera dem än att riskera offentlig hängning. En omvändelse under galgen, alltså. Dumt av mig att börja orera om Vår grundade mening och annat, det hade varit bättre att låta saken ha sin gång.

  Dock lär framtiden ge oss fler tillfällen att påpeka skevheter mellan den publicistiska ideologin och praktiken.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att ledarredaktionens policy med den där bloggen utan kommentarutrymme ska tolkas som Sydsvenskans linje. På ledarsidorna är det Heidi Avellan som styr, och hon har tidigare visat vad hon egentligen anser om det fria ordet.

  Tyvärr råder på Sydsvenskans redaktion en konflikträdd kollegialitet, som gör att tidningens chefredaktör Daniel Sandström förmodligen drar sig för att ändra ett beslut fattat av Avellan, hur dumt det än är.
  I stället kommer han förmodligen att slå knut på sig själv i fåfänga ansträngningar att försvara det.

  SvaraRadera
 3. Hej, Stefan!

  Tyvärr gäller detta faktum svensk media generellt. De talar gärna högt och brett om det fria ordet, men det är i praktiken bara en läpparnas bekännelse. När det väl gäller, anser de att en rad åsikter ska undanhållas läsarna. Jag tycker att det är svagt och oroande.

  Trevlig helg!

  Herr K.

  SvaraRadera