söndag 23 november 2008

Idols hackkycklingar


Johan Palm, den yngste deltagaren, har blivit hackkyckling i årets Idol. Juryn, diverse utröstade deltagare, pressen och en väldig massa ilskna kommentarer på internet målar upp honom som rena Antikrist. Det är inte första gången i Idol.


Kommer ni ihåg Jens? Han var med i Idol 2005 och hängde kvar vecka efter vecka, fast juryn klagade på att han inte kunde sjunga och internet gick hett i kampanjer såväl för som emot honom. Han var 16 år och det sades att han bara fick röster för att en massa unga tjejer tyckte att han var söt.
Känns det igen?

År 2005 hade inte YouTube kommit igång, så det är tunt med Jens där – men han har sin egen hemsida och har faktiskt alldeles nyss släppt en ny singel. Inte så pjåkig. Kanske ska han titta fram ur skuggorna rätt vad det är, denna gång av egen kraft.

Våren 2007 hade American Idol en deltagare som hette Sanjaya Malakar. Han var 17 år och hängde kvar flera veckor, trots att juryn klagade på att han inte kunde sjunga och internet gick hett i kampanjer såväl för som emot honom. Det sades att han bara fick röster för att en massa unga tjejer tyckte att han var söt.

Sanjaya dräller det av på YouTube. Här är en av sångerna han framförde i American Idol, Waiting on the world to change:Varje gång en av ovanstående tonårsgrabbar har mobbats i TV-programmet har det skapat vågor i media och rabiata toner från alla möjliga håll, som om det vore något riktigt viktigt. Men TV-programmen har varje gång vunnit en större publik än de annars skulle ha fångat.
Det har blivit ett slags drama inuti Idols vanliga drama, och det har varje gång visat sig vara större och mer engagerande än tävlingen i sin helhet.

Jag vet inte i vilken grad TV4 medverkar till att skapa dessa stormar i vattenglaset, men de är märkligt lika till sin utformning och det är alldeles säkert att det genererar både tittarsiffror och röster.

Det är ett alldeles förfärligt sätt att behandla tonåringar som för första gången hamnar i massmedia. Att "branschen är sådan" är sannerligen ingen ursäkt. Dessa grymma spektakel gör hela Idol-jippot alltför likt gladiatorspelen i gamla Rom.

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. Hej.Håller verkligen med i det du skriver o även i tidigare inlägg om Johan Palm.Han är en fantastisk karaktär och kan gå hur långt som helst.Blev glad i fredags när han fick va kvar men vet inte längre nu när det är gospel på fredag.Kanske hade det varit bättre för honom att åka ut o få göra sin egen grej nu.Det är fruktansvärt med alla dessa personangrepp på Johan.På youtube läser jag inte ens kommentarerna längre.Kan inte förstå att vissa kan lägga sin tid på sådant.Man kan inte vara älskad av alla men det är lågt att trakassera andra.Johan verkar ha bra självkänsla i alla fall och det är bra och hoppas att han fortsätter va sig själv.Han är unik och kommer inte att bli bortglömd efter idol.

  SvaraRadera
 2. Här är en krönika i dagens Piteå-tidning som behandlar ämnet.

  http://www.pitea-tidningen.se/om_unga/artikel.aspx?ArticleId=4212126

  SvaraRadera
 3. Palm är möjligen en rolig karaktär. Men usel på att sjunga. Juryn gjorde bort sig ofantlig när de tog med honom. Så givetvis är det de som borde bära hundhuvudet. Ge juryn skiten. Det är ju de som är proffs och förmodligen får en jävla massa deg.

  SvaraRadera
 4. Nu väntar vi på ett välformulerat inlägg, oavsett vilken din åsikt är Stefan.
  Johan har åkt ur Idol vilket var väntat, han passade inte programformatet.

  Jag såg de hysteriska fansen under framträdandena, och jag såg dem under IDOL eftersnack, behöver man understryka att här har vi bevittnat början på fenomenet Johan Palm?

  Jag vet dessutom ett antal äldre fans som engagerat sig i JP men som förstås inte syns i media...törs man erkänna att det kom fram en triumferande tår under Johans avslutningssång End of the road, där den berömda Palminlevelsen kom fram? Grät han på riktigt? Det verkar inte bättre...men denna lilla kille som nyss var ett barn och nu pressas in i den vuxne kostymen - hur ska det gå för honom?

  Är han verkligen redo för den ofantliga beundran som finns där ute om man ser bakom den svenniga kritiken om sångprestationer? Det borde kanske inte finnas så mkt sex appeal i en tonåring...jag kan inte låta bli att jämföra honom med en rad stora artister som också blev utsatta för diverse glåpord under starten av sin karriär.

  Hur mycket har media påverkat bilden av JP som en ickesångare, varför vidhåller juryn bilden av en rockstjärna och varför kan en normalt funtad människa som jag inte sluta engagera mig passionerat i honom?

  Svara på den du du vackra Stefan Stenudd, numera dyrkad tyckare i Idolforumet?

  SvaraRadera
 5. Hej M, du skriver vackert och klokt. Jag har just lagt ut en text om kvällens Idol, som faktiskt handlar mest om Carola. Det beror på att jag tycker att Johan liksom lämnade Idol redan förra veckan.
  För hans skull är det absolut livsviktigt att han slapp ur nu. Han höll på att fångas av Idolkonceptet, som är förödande för en artists själ.
  Nu kan han fritt sväva mot egna mål.

  SvaraRadera