fredag 21 november 2008

Vem vinner Idol?


Det ska villigt erkännas – i flera veckor har jag räknat med att Kevin Borg vinner Idol. Han är så himla lagom. Det enda som står i vägen är att han visserligen bor i Norrland, som några andra Idolvinnare, men är invandrad dit. De svenska rösterna vid Idolfinalen brukar vara mäkta konservativa.

Jag ska lika villigt erkänna att den artist som fascinerar mig mest är Johan Palm. Han är den enda av dem med riktiga idolkvaliteter – utanför schlagertävlingar och allehanda lättviktiga underhållningsprogram i TV. Det har redan bevisat sig i de många passionerade fans han fått – men framför allt i hans kompromisslösa originalitet och karaktär.
Han har en tydlig identitet och ett tydligt musikaliskt ideal – som är långt ifrån de vanliga utslätade Idolsångarna, och därför gör att han inte har en chans att vinna.

I alla branscher inom populärkulturen – musik, film, TV, böcker osv. – pågår ständiga försök att förutsäga genomslagskraften hos olika artister. Ingen lyckas. Det är och förblir ett mysterium, och varje teori blir genast så full av undantag att den är meningslös.
Ändå fortsätter nöjesbranschens alla styrande att både teoretisera och hysa överdriven tilltro till sina teorier.

Vinnaren i TV-programmet Idol blir sällan en riktig idol, det har visat sig genom säsongerna. Så fort de förlorar exponeringen i TV och andra massmedia faller de platt som pannkakor. Man måste komma ihåg att Idol är reality-TV mer än ett musikprogram. Vi följer några människoöden under hösten, och sedan är vi klara med det. Våra idoler skaffar vi på helt annat vis, och ställer helt andra krav på.

Nå, hur ska man då gissa om utgången av Idol? Jag tror att en viktig faktor att hålla i minnet är denna: För varje deltagare som röstas ut – vilka andra deltagare röstar den personens fans helst på?
Jag tror till exempel att Lars fans hellre röstar på Johan än på Kevin, eftersom de förmodligen uppskattar avvikare, sådana som inte bara sockersött ställer upp på Idol-konceptet. Samma med dem som röstade på rockrösten Robin E (fast han förstörde det till en del genom att gny över att åka ut före Johan).


Därför kan vi redan nu ana att Johan ligger illa till. Samtliga övriga fyra är ju konventionella och väldigt följsamma med Idols slätstrukna ideal. För varje gång en av dem åker ut kommer dess fans röster att gå till de andra återstående tävlande, och då knappast till Johan. Han kan på sin höjd klara sig en vecka till.

Oddsen är sämst för Robin B, att döma av spelbolagen med mera. Han hade nog redan varit ute om inte juryn varje gång prisat honom så ihärdigt. Juryns inflytande är inte ringa, speciellt när det gäller konventionella artister, eftersom deras fans tenderar att följa juryns synpunkter – för att visa att de själva “tänker rätt”.
De avvikande artisternas fans, däremot, kan juryn inte påverka ett dugg – just eftersom dessa fans är förtjusta i avvikelser från Idol-konceptet och juryn alltid tar detta koncept i försvar, och utgår från det i sina bedömningar.

Alltså kan Robin B möjligen klara sig kvar om han får massor av beröm från juryn – annars är det säkert han som åker ikväll. Klarar han sig kvar är det nog Johan som försvinner. Jag garderar med Alice. Hennes position är inte alls lika stark som Kevins och Annas, så får hon dålig kritik av juryn är det risk att hennes röster i stället går till de andra konventionella deltagarna – knappast till Johan.

Därför säger matematiken att de som kommer att hänga löst är Johan och Robin, eller Johan och Alice. I förstnämnda fall ryker nog Robin, i andra fallet Johan.

Men jag behöver göra en reservation till: Skulle juryn mot sin vana prisa Johan för hans insatser, framför allt om de säger att han sjunger bra – då kommer han nog att få en del röster från de jurytrogna och slipper hänga löst.
Med ett fortsatt starkt jurystöd skulle han till och med kunna gå till final, men bara då.

Det är nog vad Idol-programmets ledning helst önskar sig. Johan är uppenbarligen den som gjort störst intryck på allmänheten och skapat mest mediaförtjusning. När han åker ut kommer tittarsiffrorna att minska drastiskt – framför allt hos den yngre publiken, som det är angelägnast för Idol att fånga, både av reklamskäl och för att programmet ska ha någon framtid.
Jag är säker på att programledningen till och med skulle ta till fusk för att få behålla Johan – om de bara vågade. Men jag tror inte att de vågar, i alla fall inte mer än med hur de lägger upp regin och annat vid sändningarna.

Någon kanske undrar varför jag i det ovanstående inte har vägt in musikalisk prestation ett dugg? Det är för att Idol inte handlar om sång, vad juryn än säger. Det är reality-TV, där tittarna röstar efter sympatier och antipatier, efter vad som förväntas av dem eller tvärt däremot. Sångprestationerna kommer sist på listan för att de helt enkelt inte är centrala i programmet – de är bara ursäkter för att hålla dramat igång.

Vilka skulle jag helst se i final? Utan tvekan Johan och Lars. Det hade varit riktigt kul. Nu går inte det längre, så då blir önskedrömmen Johan och Anna, om hon bara kan strunta i schlagertjafset och sjunga naket ända in i själen – som hon gjorde under uttagningarna.
Men det blir nog Anna och Kevin, med sistnämnda som segrare och sedan en sorgligt kort karriär som landar på en Finlandsbåts lilla scen.

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. Hej Stefan

  jag blir så glad att läsa dina kloka inlägg, jag har efterlyst riktiga recensenter tycka till om idol vilket inte verkar vara tillräckligt fint för seriösa journalister.

  Till skillnad mot många andra dokusåpajournalister har du mer erfarenhet och en urskiljningsförmåga man bara måste beundra.

  Är ofantligt trött på bilden av att varanda person som råkar gilla Johan måste vara under 15 år eller tondöv.

  Att herr Bagge uttalar sig om att fansens kontantkort måste vara fulladdade med veckopengen för att Johan ska vara kvar får mig att vilja personligen gå dit och visa upp mig själv och mina andra Johanvänner som alla är långt över 30 år.

  Tror inte att vi får se vare sig Kevin, Robin eller Alice i något framtida Musikbyrån-program direkt...

  / Louise 38

  SvaraRadera
 2. Louise, tack för de vänliga orden.
  Ja, det är besynnerligt att så få musikrecensenter kommenterar Idol - men inte särskilt förvånande. De flesta av dem är mer måna om sin egen image än de är nyfikna, så de aktar sig.

  Lika bra det, för när de nödgas skriva om sådant de anser vara under deras värdighet försvinner lyhördheten. De bara letar efter grova förolämpningar som de själva tycker är humoristiska.

  SvaraRadera
 3. men nu börjar vi uppmärksamma dig på den där idolsiten...fler o fler läser dig,hoppas du ser det i din statistik.tack för en vettig åsikt till.

  SvaraRadera
 4. Jag har tittat till Idolsitens "Snacka". Nästan alla inlägg handlar om Johan Palm, och det är ungefär 50/50 hatare och älskare. Det visar tydligt att Johan är den mesta idolen i årets Idol.

  Artister med karaktär älskas av somliga och hatas av andra. Det värsta för en artist måste vara att alla tycker att han eller hon är Ok.
  Man måste bli berörd, måste reagera. Det gäller all konst.
  Att döma av "Snacka" på TV4:s Idolsite är Johan den som ojämförligt mest berör och skapar reaktion.
  Om jag vore A&R på ett skivbolag skulle jag hugga honom direkt.

  SvaraRadera
 5. du har så rätt , Johan är klart den som är den största "idolen" men kevin lär vinna , för det är ju verkligen vad sverige behöver , fler som sjunger som alla andra kända. NEJ!
  Spelar ingen roll om Johan åker nu längre för han har bevisat hur stor han är och hur stor han kan bli , han är den av dom som är kvar nu som kommer att bli störst utan "idol-titlen"
  /// sanna 28 år

  SvaraRadera