söndag 30 november 2008

Makt korrumperar absolut

I Sydsvenskan har Per T Ohlsson skrivit en lika tungläst som angelägen text om politikernas brist på respekt för grundlagen och demokratins folkrättsliga fundament. Snåriga frågor med mycket juridiskt finlir, men ingenting är viktigare: Hur ska allmänheten skyddas från de styrandes eventuella maktmissbruk?

De senaste decennierna har faktiskt inneburit ett gradvis urgröpande av våra grundläggande fri- och rättigheter. Politikerna skyller alltid på problem som är svåra för att inte säga graverande att försöka motsäga: terrorismen, prostitutionen, upphovsrättsintrång, barnporr, osv. Inflammerade frågor används metodiskt för att införa inskränkande lagar eller kringgå lagar till folkrättens skydd.
Men som Per T Ohlsson frågar sig: hur allvarliga är egentligen dessa problem? Väger de automatiskt tyngre än medborgarnas rättigheter?

Människor i maktställning har lätt att falla för frestelsen att ständigt utöka den egna makten och slippa få dess utövning ifrågasatt. Men just denna strävan avslöjar att de inte förtjänar det. Makt ska utövas med försiktighet och ödmjukhet, annars leder den ofrånkomligen till elände.

År 1887 skrev historikern Lord Acton: “Makt tenderar att korrumpera, och absolut makt korrumperar absolut.” Det är fortfarande sant, med den osvikliga kraften hos en naturlag. Han tillade: “Stora män är nästan alltid dåliga män.”
Glorifierandet av mäktiga mäns kraftfulla maktutövning borde vårt demokratiska samhälle ha vuxit ifrån, men sådana myter uppmuntras förstås uppifrån. De är sällan ett dugg sanna.


De mäktiga borde inte försöka bli nästa Napoleon, utan sträva efter de ideal som Lao Tzu förmedlade i den kinesiska klassikern Tao te ching: att göra så lite som möjligt, för att inte ställa till skada, och lösa problem så diskret att folk efteråt är övertygade om att de löste sig av sig själva. Ett rike ska styras som man kokar en liten fisk – alltså ytterst försiktigt.

Ledarskap ska inte vara en estrad för personligt självförverkligande, utan ett tjänande: man axlar tveksamt bördan och försöker inget annat än att hitta de bästa lösningarna för de flesta, och samtidigt göra minsta möjliga skada.

Här är min version av Tao te ching på AdLibris och på Bokus.

7 kommentarer:

 1. Toppenbra inlägg! :-)

  SvaraRadera
 2. Good day! This is my first comment hеre so I just wаnted to gіvе
  a quiсk ѕhout out and sаy I genuinely enjоy reading уour blog pοsts.
  Can yоu suggest any other blogs/websіteѕ/foгums that go over thе same subјectѕ?

  Many thanks!

  my web-site http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  SvaraRadera
 3. Veгy gοod info. Lucκy me I recently found your blog by chаnce
  (stumbleupon). I've bookmarked it for later!

  Also visit my webpage; click the following website
  My web page - Blogs.Albawaba.Com

  SvaraRadera
 4. I κnоw thіs іf off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming hаving a blog like yourѕ would cоst
  a ρrettу penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

  my web page - v2 cigs reviews

  SvaraRadera
 5. I waѕ wоndеring if you ever thought оf сhangіng thе layout of уour website?
  Its very well wrіtten; I loѵе what youve got to say.
  But mаybe you could а lіttle mοre in the
  way of content so peоple сould conneсt
  with it betteг. Youvе got an awful lot of text for only having one or two
  images. Mаybe you could space it out better?

  Мy ωeb-site; wiki.Flash-Template-Design.com

  SvaraRadera
 6. Mу sweеtheart аnd I really like thesе electronic cigarettes

  my page: green Smoke coupon

  SvaraRadera