onsdag 12 november 2008

Institutet var mer än Malmö tålde


Nu har Malmö kommun bestämt att den vildsint djärva teatergruppen Institutet ska vräkas från sin lokal. Gruppens utmanande manifestationer var mer än Malmö kulturnämnd tålde. Men just det borde vara skäl nog att låta Institutet fortsätta experimentera. Kultur ska inte vara lagom.

Det är ytterst sällan en stad av Malmös storlek får en så skarp och kompromisslös kulturyttring som Institutet. Jag kommer att tänka på Rooseum, när konsthallen var som mest djärv och utmanande under Lars Nittves ledning. Det satte Malmö på världskartan.

Rooseum ska bli ett annex till Moderna Museet, vilket vi förmodligen ska tacka sagde Lars Nittve för. Han är ju numera chef där uppe. Annars hade det nog blivit platt intet av Rooseum.
Ska kanske Institutet räddas av Staffan Valdemar Holm, som en liten tid till är chef på Dramaten i Stockholm? Vad säger du, Staffan – en filial i Malmö för experimentell teater?
Tyvärr är ju Malmös ansvariga fullständigt omogna uppgiften.

Här skriver Sydsvenskan om Institutets vräkning, och här kommenterar Per Svensson saken i en krönika. Här är Institutets egen hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar