fredag 21 november 2008
Riksdagen spolar demokratin
Nu har Sveriges riksdag godkänt Lissabonfördraget, EU:s nya förslag till grundlag. Det blev ingen folkomröstning – blott av det skälet att riksdagen trodde vi skulle rösta nej. Därmed har riksdagen ogenerat spolat ner demokratin.
Sverige är inte ensamt. Av EU:s 27 nationer är det bara en som haft folkomröstning i frågan: Irland. Där blev svaret nej. Men politikerna är överens – varje annat EU-lands parlament har sagt ja, utom Tjeckien som väntas göra detsamma nästa år.
Det är vansinne. Demokrati betyder att folkviljan ska styra, även när politiker och andra överheter är överens om att den har fel.
I det här fallet är det extra angeläget, eftersom Lissabonfördraget innebär att medlemsländerna ger ifrån sig en hel del självstyre: Om det träder i kraft kan inget land längre lägga in veto mot nya EU-beslut. Dessutom får EU en varaktig president och "utrikesminister", vilket i praktiken ofrånkomligen innebär att EU:s makt centraliseras och medlemsländernas befolkningar får allt mindre att säga till om.
Förr i tiden, om en riksdag gav bort en del av landets självbestämmande utan att ens låta sitt folk rösta om saken, skulle det kallas landsförräderi. Vad kallas det nu?
Ytterligare en skamfläck för europeiska politiker är att nu sätts väldig press på Irland att "ordna till" saken. Det enda land som varit demokratiskt nog att låta sitt folk bestämma klandras för att hindra en "nödvändig utveckling".
Är det inte vad George Orwell i sin roman 1984 kallade nyspråk? Vi är där.
Här skriver tidningarna om Lissabonfördraget: Sydsvenskan, Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet, Expressen, GP.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar