fredag 7 november 2008

Idols Kevin Obama


På kvällens Idol med rocktema borde pop-pojken Kevin Borg egentligen ha de sämsta förutsättningarna med sin teddybjörnsmässiga gullighet i sångstilen – men han visade sig i stället kapabel att kunna sjunga en jämvärdig duett med Jon Bon Jovi, som gjorde hit av Living on a Prayer.

För varje veckofinal framstår det tydligare och tydligare hur vansinnigt skicklig Kevin är, vad för sång han än tar tag i. Han erövrar sångerna, gör dem så mycket till sina som om han både levat dem och skrivit dem.
Han är uppmärksam på varenda ton, varenda stavelse, och pusslar ihop dem till låtar där inte minsta glipa står att finna. Allt sitter, och sitter precis där det ska.
Sådan perfektionism är det ytterst få sångare som mäktar. Jag tänker på Michael Jackson, som på liknande vis klämde noga på varenda stavelse.

Eftersom Kevin mest av allt hör hemma i popfacket är han den självklara vinnaren av årets Idol. Vi får se om det går så. Han har en helt irrelevant sak emot sig – han är invandrare. Tittarrösterna i Idol brukar bli alltmer protektionistiska och konservativa ju närmare finalen det kommer.

USA har nyss valt en svart president, vilket det var få av oss självgoda svenskar som trodde möjligt. Ska Sverige bevisa sig lika värdigt genom att rösta en invandrare till seger i svenskhetens allra heligaste: Idolfinalen?

3 kommentarer:

 1. Precis vad jag satt och sa igårkväll, bra analys! Tack

  SvaraRadera
 2. Sedan kan man ju fundera om perfektionism säljer några skivor. Och därmed vad begreppet bra innefattar. Eller epitetet artist. Sjunger Bon Jovi perfekt? Nej. Säljer han många skivor? Ja. Kommer Kevin att sälja några skivor? Nej.

  SvaraRadera
 3. Tomas, jag håller med dig. Programmet kallas "Idol" men det är knappast några idoler som kommer fram där. Snarare nickedockor åt en skivindrustri som letar lydiga schlagersångare.
  Det är de som avviker från konceptet som har störst chans att bli idoler.
  Det är något som skivbolagen aldrig lär sig, eftersom de vägrar att acceptera det.

  SvaraRadera