måndag 3 november 2008

Islam lika med slöja?


Tre unga muslimska kvinnor ska göra Halal-TV, ett TV-program där de ska belysa världen från sin religions perspektiv. Det kan bli både intressant och behövligt, eftersom de flesta av oss vet alltför lite om islam i vardagen. Men jag ser några betänkligheter:

För det första, kommer programmet att belysa frågorna på ett någorlunda allsidigt sätt? Om de tre kvinnornas syn får stå oemotsagd, kanske inte ens ifrågasatt, då riskerar det snarare att bli desinformation, rentav propaganda.
Jag hoppas att de också ger plats för andra muslimska perspektiv än sina egna. Inom Islam finns förstås samma mångfald som i de andra världsreligionerna.

Jag undrar också varför alla tre kvinnorna bär slöja. Vad jag vet är det långt ifrån alla muslimer som anser det vara nödvändigt för sin religionsutövning. Det verkar alltså som om programledningen redan från början begränsat allsidigheten, också vad gäller belysning av Islam.

Min gissning är att muslimer som insisterar på slöja är att jämföra med de kristna vi brukar kalla fundamentalister. Sådan religionsutövning finns det sannerligen anledning att granska kritiskt och ingående.

Själv fortsätter jag att vara övertygad om att slöja och dess extremform burka är uttryck för ett föråldrat manssamhälle, och inget annat. Religioner som formats och styrs av män plägar ha sådant bagage.
Det är en stor tragedi att religion blir en accepterad ursäkt för att bevara sådana seder, som i sitt kvinnoförtryck knappast stannar vid klädregler.

6 kommentarer:

 1. Oj, jag blir upprörd av ditt inlägg! "Själv fortsätter jag att vara övertygad om att slöja och dess extremform burka är uttryck för ett föråldrat manssamhälle, och inget annat."
  Hur mycket vet du om islam???

  SvaraRadera
 2. Till Pinglan:
  Tillräckligt.
  Jag är lika bestämd när det gäller bibeln. I Nya Testamentet säger Paulus att "kvinnan tige i församlingen", vilket jag också avfärdar som uttryck för ett föråldrat manssamhälle. Religionerna är inga acceptabla ursäkter för omänskligt beteende.

  SvaraRadera
 3. Slöja, eller hijab, bärs inte bara av kvinnor utan i nordafrika och i Saudiarabien också av män. Är detta kvinnoförtryck eller ett föråldrat manssamhälle?

  Det är tradition med hijab och ska ej blandas ihop med vad koranen säger. Det är kulturellt, inte reilgiöst. Inom judendom använder kvinnor ofta samma slöja och det är lika mycket förtryck som inom islam, dvs, inget.

  Att det förekommer tvång av slöja är tråkigt och beror pga misstolkningar av koranen.

  Läs på!

  SvaraRadera
 4. Samuel: Det är i så fall många muslimer som misstolkar koranen. Kan du ange vilka ord i koranen som du menar missförstås?

  SvaraRadera
 5. "Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan på att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer!" 24:30-31

  "Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig."
  33:59

  SvaraRadera
 6. J, stort tack för citaten från Koranen.
  Så gott jag förstår dem handlar det om att kvinnor gör klokt i att inte blotta sig så att de väcker mäns begär - kanske mer för att visa männen att de är gudfruktiga och trogna, än för att undvika att väcka mäns åtrå.
  Det måste inte betyda burka eller slöjor som döljer håret. Det verkar handla om brösten och andra kroppsdelar som de flesta kulturer anser vara intima.

  Om jag fattat citaten rätt är de ganska milda i sina krav, föga mer än vad som anses anständigt även i kristen tradition.

  Personligen är jag egentligen av den meningen att kvinnor ska ha rätt att klä sig (eller klä av sig) helt efter egen lust och smak - utan att för den skull kunna klandras om män åtrår dem.

  Men det är klart att de religiösa urkunderna är skrivna i en annan tid, med andra seder. Satt i det sammanhanget tycker jag att de ovanstående citaten från Koranen har en mild och välmenande ton.
  Vackert språk, dessutom. Vilken översättning är det?

  SvaraRadera