måndag 30 november 2009

Pandemi och ekonomi


Svenska Dagbladet har tittat närmare på hur beslutsprocessen har gått till i WHO när svininfluensan blev pandemi, och vilka intressen som spökar i bakgrunden. Föredömlig journalistik om det tragiska faktum att i vår värld handlar allt om pengar.

WHO försöker som de flesta höga myndigheter att dölja tjuv- och rackarspelet bakom hemlighetsmakeri, vilket när det gäller den globala folkhälsan är ännu mer alarmerande än i de flesta andra sammanhang. Bakom dessa kulisser rycker läkemedelsindustrin i tåtarna, framför allt genom en rad experter de har knutna till sig. Knappast någon överraskning.

Läkemedelsindustrin är inga änglar och dess målsättning har inte mycket med mänsklighetens väl att göra. När svininfluensan blev pandemi började genast miljarderna flöda in i stora medicinföretags kassor – dessutom för vaccin det blev så bråttom med att företagen kunde avsäga sig allt ansvar för eventuella skadeverkningar.

Det är anmärkningsvärt att hela befolkningen ska ges ett vaccin som inte prövats särskilt noga, för att skydda mot en ganska mild form av influensa. Det handlar även från statsmakten om pengar: Svininfluensan är särskilt smittsam, varför många medborgare riskerar att insjunkna. Det kostar samhället stora pengar.

Besluten hade säkert varit annorlunda både här och där, om inte de ekonomiska perspektiven ständigt vore i första rummet. Hälsa handlar ofrånkomligen också om pengar, men inte bara om pengar. Bara med alla korten på bordet kan vi hålla öga på att övervägningarna är rimliga.

Svenskan skriver om WHO och svininfluensan här, här, här och här, Aftonbladet här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

8 kommentarer:

 1. Förr kännedom

  Det finns oktober-färsk forskningsrapport från USA om att deras säsongsinfluensor kan ge stor partiell skyddseffekt mot svininfluensan.
  "Pre-existing immunity against swine-origin H1N1 influenza viruses in the general human population".

  http://www.pnas.org/content/early/2009/11/13/0911580106.full.pdf+html

  Den visar att i snitt 69 % av inre virusepitoperna (dvs epitop är den del av antigenen från viruset som har potential att minnas av immunsystemet) känns igen av det cellmedierade immunskyddet i svininfluensan tack vare genomlevd säsongsinfluensa innan dess. Det medför partiell immunitet, precis som vi har i Sverige vilket bidrar till Svininfluensans mildhet totalt sett. Många verkar bli lindrigt sjuka.

  T o m Smittskyddinstitutet har börjat förstå nu (kanske delvis pga mina skrivelser) och hänvisar högst sannolikt till studien ovan (utan att specificera) för att testa sådan immunitet hos 2000 personer.
  http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyainfluensan/overvakning-och-analys/smi-undersoker-immunitetsskyddet-mot-den-nya-influensan

  Denna typ av cellmedierad partiell immunitet var den som Ann-Cathrin Engwall beskrev konsekvenserna av på SvD.se Brännpunkt 28 aug. Hon drog slutsatserna nästan enbart efter sina allmänna kunskaper om interaktionen mellan virus och immunsustemet. Logiken verkar alltså stämma med verkligheten, dvs det hon byggde på var av allt att döma så korrekt att slutsatserna blev mycket nära sanningen.

  På min blogg finns nu mer om detta noga utrett med vetenskapligt stöd i flera citerade studier. Speciellt det sannolika skyddet hos "äldre" (dvs tidigare influensasjuka) inför en fågelinfluensapandemi är mycket intressant, helt i analogi med äldres immunitet nu i svininfluensan.

  http://blogg.expressen.se/naturligtforsvar/

  SvaraRadera
 2. Svenska statens avtal med - vilket företag det nu är som tillhandahåller vaccinet - är tydligen skrivit så att en hög pandemiklassning från WHO automatiskt utlöser köpklausulen, utan att köpare - svenska staten - har ett ord med i lagen.

  Genialiskt, från vaccintillverkarens sida, att få vara med att själv få trycka på köpknappen, genom otillbörlig påverkan av WHO.

  SvaraRadera
 3. Riktigt trixigt blir det när man betänker att vaccinet innebär att vi inte är resistenta i framtiden heller. Ju mer vi vaccinerar oss ju fler influensor kommer med andra ord bli pandemier i framtiden. Så de tjänar pengar och lägger grunden för en fortsatt ökande marknad samtidigt. Genialiskt.

  SvaraRadera
 4. Hemlighetsmakeri, nu igen.

  Riktigt fria blir vi inte förrän det blir olagligt och omöjligt för vår regering och våra storföretagare att hålla *något* hemligt för folket.

  SvaraRadera
 5. Jonas, internet håller på att göra den utopin till verklighet.

  SvaraRadera
 6. Ja Stefan det är orsaken till att "dom" nu sysslar så intensivt med att försöka ta kontrollen över internet. Idag den 1/12 är ju en märkesdag - nu är FRA-verksamheten (som bedrivits redan minst 10 år) plötsligt laglig.

  Anmärkningsvärt i vaccinsammanhang är att så många vaccinerade med transplanterade organ dött av avstötning. De har bedömts som riskgrupp och fått förtur vilket indikerar att varken läkare eller politiker riktigt vet vad dom sysslar med. Jo förresten både vårdpersonal och politiker får ju specialpreparat utan kvicksilver och skvalenadjuvans (hajolja för att reta igång immunsystemet). Jag har inga transplantat men avstår nog från detta framjäktade vaccin.
  Novartis och GlaxoSmith Cline och Baxter är de inblandade misstänkta och inte bara foliehattarna utan även SvD påstår att dom tagit över WHO. Det är nog snart dags att inse att FN är helt korrupt och att vi alla skulle må bättre av att den organisationen avskaffades. Climategate Pandemivaccin etc etc !

  SvaraRadera
 7. Om många skriver bomb, FRA, Usama Bin Laden, Bodström, överheten och liknande ord i många irrelevanta sammanhang så bör väl spaningen avsevärt försvåras?

  SvaraRadera
 8. swine flue spreads very fastly,in India many people got effectd by this

  Bus Ticket Reservation

  SvaraRadera