fredag 6 november 2009

Aftonbladets barnarov


Att kvällstidningarna skandaliserar förbi all rimlighets gräns är ingen nyhet. Men när Aftonbladet basunerar ut att Sean Penns 16-årige son greps av polis för narkotikainnehav, fast tidningen vet att det var fråga om medicin på recept – då borde botten vara nådd.

På nätupplagans förstasida skrivet Aftonbladet: “Penns son gripen – på skolan. 16-åringen togs med narkotika.” Det är helt fel. Polisen plockade upp honom med misstanken om att han hade narkotika, men så fort det visade sig att det bara var fråga om mediciner han hade recept på blev han släppt och ärendet avskrevs omedelbart.

Det berättar aftonbladet i själva artikeln om saken, men först efter att ha insinuerat de där med narkotika hur uppenbart som helst under flera av artikelns inledande rader. Artikelns underrubrik påstår oblygt att “16-åringen togs av polis för narkotikainnehav.”

Tur för stackars 16-årige Hopper Penn att han inte bor i Sverige, men det hindrar inte att denna tidningsanka är särskilt lömsk och cynisk, eftersom det handlar om ett barn.
Har Aftonbladet ingen som helst respekt för pressetiken och för människor de drabbar? Nej.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

11 kommentarer:

 1. Hej, Stefan!

  Man slutar aldrig att förvånas över kvällstidningarnas cynism, sensationslystnad och bristande etik. I går läste jag denna artikel (http://www.expressen.se/noje/fredag/1.1769898/twilight-stjarnan-kristen-ar-lesbisk) på expressen.se. Visserligen handlar det om en 19-årig tjej, så hon är i alla fall betydligt mer vuxen än Hopper Penn. Rubriken är: "Twilight-stjärnan Kristen: ‘Är lesbisk‘". I artikeln säger hon detta: "Antingen kan jag svara att vi är ett par, eller att vi inte är det, eller att jag är lesbisk. Jag försöker bara hålla något privat." Hon säger inte att hon är lesbisk – och om det nu vore så, vore det så himla intressant? Vi lever ju faktiskt i det 21:a århundradet. Jag har slutat köpa kvällstidningar sedan många år tillbaka och jag har ingen lust att börja igen.

  Trevlig helg!

  Jonas

  SvaraRadera
 2. Jonas, pressens låga etik blir speciellt pinsam för den, eftersom dess argument för sin fortsatta existens är att världen behöver seriös journalistik, även under interneteran. Men vi verkar inte kunna få den från dem som påstår sig ha den uppgiften.

  Glad helg, du också!

  SvaraRadera
 3. Hans pappa är en superkändis och bor i Hollywood. Det vet man väl hur det går till där. Det vet man väl hur såna brukar vara.

  Typ.

  SvaraRadera
 4. Förresten kan de ha det. De badar ju i pengar och kan få allt de pekar på.

  Typ.

  SvaraRadera
 5. Aftonbladet kan numera ses som en bror till En ding ding värld. Har man väl fått till det kritiska tänkandet så är dte en väldigt rolig tidning. Lite som finn fem fel :)

  SvaraRadera
 6. Jag har svårt att fatta att människor blir upprörd av vad som står i framförallt aftonbladet och expressen. Allt som jag läser där utgår jag ifrån att det är för att sälja lösnummer och därmed bara ett tidsfördriv som vilken medioker serie på tv. Det mesta är helt enkelt rent skit. Du refererar ganska ofta till dessa tidningar men beslyser ämnet från ett helt annat håll vilket blir både läs- som tankevärt. Men i botten så känner jag en helt oegagerad hållning till dylika artiklar i kvällspressen. Är man avtrubbad eller likgiltig?

  SvaraRadera
 7. Per, du har en stor poäng. Vi bör utgå ifrån kvällspressens "dramaturgi" och inte förvänta oss mer.

  Jag tycker ändå att galenskaperna bör påtalas, speciellt när det drabbar enskilda människor, som i detta fall. Även kvällspressen bör påminnas om sitt pressetiska ansvar.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att man ska uppröras i stället för att tyst acceptera/överse med att kvällstidninger publicerar lögner/vilseledande info.

  Det är ju ganska skrämmande hur mycket elände och skit i världen vi tyst accepterar - eller vad det nu ska kallas när vi observerar och väljer att ignorera för att vi inte har tid/ork/engagemang nog att protestera. Vi måste ju laga middag och komma ihåg att packa barnens gympaväska och fundera över pensionssparandet och hälsa på sjuka mamma och skriva den där rapporten...

  Säger inte att jag är bättre själv.

  Läste en seriestrip i DN som fick mig att fundera. Nemi tror jag det var.
  2 damer som vill engagera sig läser tidningsrubriker om barnmisshandel, svält, miljöförstöring och krigsoffer, mm. Slutrepliken "Jag tror väljer att engagera mig i äktenskapsfrågan..inte ska homosexuella ha rätt att gifta sig bara för att älskar varandra"..

  Ibland kan man undra över hur vi priorierar vårt engagemang.

  SvaraRadera
 9. Stefan, helt rätt att ryta till mot Aftonbladet. Expressen är inte mycket bättre. (PO firade nyligen jubileum och pubbade historisk statistik om fällningar. AB hade fällts aningen fler ggr än Expr, men bägge låg i särklass.)
  Tyvärr tror jag att kvällstidningarnas cynism bara ökar i takt med att konkurrensen hårdnar (och tidningarna långsamt går allt sämre, pga nya medier).
  Det vore läge för en del reformer som ökar människors skydd mot uthängning för att sälja lösnummer. En möjlighet vore möjligheter till rättshjälp för att stämma tidningar som trampat över (det går inte nu, och därmed kan bara rika kändisar utnyttja TF:s stadganden mot förtalsbrott). En annan möjlighet vore en stärkt Pressens Opinionsnämnd som bör kunna ingripa generösare och utdela mer kännbara straff. Man tar ut en för tidningar löjligt låg "administrativ avgift" vid fällning, men borde kunna lägga på "böter" som står i proportion till de vinster tidningar hoppas på för kränkande löp. Man skulle också kunna tvinga tidningar att publicera POn-fällningar på löp, omslag, och i något annat än 7 punkters text på en vänstersida i bakvagnen. Det bör stå på löpet: "Vi ljög om Penns son!"
  Rätten att sprida information bör på alla sätt stärkas och t o m utökas, men just i spridandet av sakpåståenden om försvarslösa privatpersoner finns skäl till besinning. T o m kändisar skall ha rätt till skydd.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 10. Ahrvid, jag tycker också att pressens metodiska noncahalans mot pressetiken ska straffas. Bra idé med att en dementi måste vara lika stort uppslagen som den ursprungliga artikeln. Likaså att det ska bli kännbara skadestånd och en rättsprocess som gör det möjligt även för människor utan egna resurser att erhålla dem.

  Framför allt hoppas man (måhända naivt) att pressen ska ta sig i kragen. Kanske är det i framtiden dess enda sätt att överleva i konkurrensen från nya media.

  SvaraRadera
 11. Men det är det jag har sagt tidigare på någon blogg. Framförallt den s.k. kvällspressen har fjärmat sig så långt från "vanligt folk" idag att om vi har det minsta lilla att själva tänka med, så litar vi inte på vad som står där.
  De förtjänar inte respekt. De kan inte ens svenska språket längre. De kan inte ens skilja på pluralis eller singularis. En dryg miljon kronor blir till flera "miljoner" i rubriken. Det är jävla schabbig journalistik. Vad är det för fel med att redovisa korrekt?

  /Stefan Lu

  SvaraRadera