torsdag 5 november 2009

Internet på väg att bli en medborgerlig rättighet


En förlikningsgrupp inom EU-parlamentet har enats om reglerna i telekom, där allas rätt till internet markeras. Piratpartiets Christian Engström har suttit med i gruppen, vilket garanterar att beslutet är acceptabelt. Skönt att ha honom i EU.

Christian Engström säger att han är nöjd med resultatet, även om det förstås hade kunnat bli ännu bättre. Nu ska alla medborgare garanteras att det kräver en rättslig process där den anklagade får komma till tals, innan någon förbjuds tillgång till internet. Det borde stå att det ska ske i en domstol, men skrivningen är i övrigt sådan att medborgarskyddet ändå är rejält.

Det viktiga ligger i att EU-parlamentet med denna skrivning understryker internets betydelse i medborgarnas liv. Jag tror att det i längden är detta konstaterande som kommer att påverka lagstiftning och praxis mer än själva reglerna för hur processen måste gå till.

I vår moderna tillvaro är internet ett livsvillkor. Att stängas av från det är som att sättas i isoleringscell. Det måste därför tas på yttersta allvar.

Diverse bisarra beslut av regeringar, myndigheter och företag – även i Sverige – har kunnat ske för att samhället ännu inte fullt ut har tagit till sig internets fundamentala betydelse i de medborgerliga livet. När EU-parlamentet är på väg att understryka detta blir det en grundläggande princip för den samhälleliga synen på internet. Då kommer det att bli allt svårare för myndigheter och andra makter att strypa folks tillgång till internet, vare sig det skylls på fildelning eller annat.

Internet är på god väg att omslutas av yttrande- och åsiktsfriheten. Det kommer säkert fler sabotage mot den utvecklingen, eftersom makthavare har en reflex att inte ge upp kontrollen, men för varje år framöver blir deras åtgärder alltmer verkningslösa och svåra att få igenom.

Men vi får se vad som händer på vägen med telekom. Man ska inte ropa hej förrän man är över hindret. Förlikningsgruppens förslag ska upp till beslut hos EU-parlamentet, där det torde gå igenom, men sedan också hos ministerrådet, som är själva makten och härligheten inom EU. De kan vilja krångla till saken – i alla fall de ministrar som inte befinner sig i ett valår.

DN skriver här, här och här, Svenskan här, Aftonbladet här och Expressen här om telekombeslutet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Intressant?

7 kommentarer:

 1. Du har fel. Internet har alltid varit en rättighet. Detta är första steget mot att det blir något helt annat och mycket sämre. Ett ting kontrollerat av lobbyn, för att på så sätt ännu lättare kunna kontrollera informationsspridning i sämhället.

  Detta var en liten förbättring tack vare CE bland annat, men de kommer utan tvekan att ta bort detta "skydd" som finns inom en snar framtid.

  Detta var första steget mot ett stängt och helt reglerat internet.

  SvaraRadera
 2. Detta var alternativet till ett Internet där vem som helst på vilka lösa grunder som helst hade kunnat fråntas sina rättigheter utan att ha något att säga till om.

  Du är medveten om att skärmdumpar använts som "bevismaterial", och att dessa mycket enkelt kan falsifieras? http://piratbyran.org/bevismaskinen

  // Peter W

  SvaraRadera
 3. Tack för att du är så positiv. Jag tenderar att se utvecklingen som ett utförslopp vi bara då och då lyckas tillfälligt bromsa.

  SvaraRadera
 4. Jubla inte för tidigt
  Länk: Secret Anti-Piracy Treaty Turns ISPs into Pirates

  Dom amerikanska musik- och filmbolag har flera pilar på sin båg:

  Alla stora bittorrentsajter (TPB - isoHunt och Mininova) är under attack

  De försöker få igenom att Internetoperatörerna skall agera polis åt dem - I Australien är en rättegång mot en Internetoperatör i full gång - se hur de agerar i Storbritannien och vi har redan sett tecken på samma strategi här i Sverige

  Kommer Frankrikes och Storbritanniens "3 strike" gå igenom i dessa länder - kommer kraven att ställas även här

  Dessa bolag är hänsynslösa och går över lik - de betalar ut stora summor - utnyttjar sina mäktiga men korrupta politiska bundsförvanter - och utövar hot och påtryckningar i alla utvecklade länder för att få sin vilja igenom

  SvaraRadera
 5. Bara en stilla undran.
  Infrastrukturministern Åsa Torstensson.
  Den här fru,fröken,damen eller vad hon nu vill kalla sig. Har inte hon "ALLA HÄSTARNA HEMMA". Hon borde nog förklara sig lite om sitt lite konstiga tyckande,alltså ha ett förklarande möte med alla dessa personer som lade ned så mycket jobb och möda för att få till ett avtal igår (Om det så kallade "TELEKOMPAKETET"). Vad jag menar om detta kan ni lyssna på här. Länk:- [http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2038869&BroadcastDate=&IsBlock=]. Vi får väl se hur det blir med den saken. Men förklara sig borde hon ha all anledning att göra!!!
  JL.

  SvaraRadera
 6. Jsg tror att de flesta politiker med många år bakom sig har måttlig förståelse för internet som nytt världsomspännande medium. De verkar fortfarande tro att det är en fluga, och vägrar inse dess långtgående betydelse.

  Denna attityd är på utgående. De framväxande politikerna har förstås samma förståelse för internet som deras generationskamrater. Därför tror jag att de nuvarande försöken till strypning av internet är ett övergående fenomen.
  Det behöver ändå bekämpas aktivt, men det är övergående.

  SvaraRadera
 7. Det finns mycket att säga om Internet, som jag faktiskt följt i snart 20 år (sände mitt första E-mail 6 mars 1990; råkar minnas det). EU:s beslut är trots allt ett positivt steg på vägen.
  I slutänden kommer teknikens möjligheter och frihetliga aktivister samt styrkan i deras argument att vinna. Det blir en hård strid men politiker som vill reglera kommer till slut att förlora. Politikerna är livrädda för att förlora sitt maktmonopol, men det kommer att eroderas och de kommer att förlora till slut.
  Internet gjordes för att vara svårt att centralstyra. Man kan inte trycka på en knapp och stänga av det; man kan försvåra och störa, men inte stänga. Man försökte i Iran. Det gick inte. Och hela tiden kan folk skapa nya program, nya lösningar som kan bypassa regleringsförsök och obstruera. Mot avlyssning finns t ex kryptering. Mot kopieringsskydd finns kopieringskyddsknäckning. Hittar någon på en reglering, hittar någon annan på något som bryter upp det.
  Christian Engström (som jag f ö träfft flera ggr) tycker jag gör ett bra jobb. Och nu får han Amelia (som jag också träffat) med sig på piratskutan, två litet olika personer som nog kan ställa till en hel del nere i Bryssel.

  --Ahrvid

  SvaraRadera