fredag 13 november 2009

Feta japaner är svåra att hitta


Aftonbladet påstår att Japan inför ett förbud mot fetma, med böter för midjemått över en viss gräns. Jag tvivlar starkt på att det förhåller sig så. Japaner är smalare än de flesta folk, och lagstiftar inte hur som helst.

Enligt Aftonbladet ska midjemåttet på kvinnor över 40 år inte få överstiga 90 cm, män inte över 85. Företagen där de är anställda får betala böterna. Ändå är det bara 5% av japanerna som lider av fetma, medan motsvarande siffra är 35% i USA.

Jag har varit en del i Japan. Där ser man sällan märkbar fetma utanför sumoarenorna – där den å andra sidan beundras. Är det i något land en sådan lag känns överflödig så är det där.

Dessutom har japanerna ett komplicerat förhållande till att peka ut folk för något som kan vara generande. Ingen vill förlora ansiktet. Det betyder att en sådan lag skulle skapa en väldig olust i det japanska samhället. Det betyder också att den knappast behövs, eftersom det i Japan räcker långt med stillsamma anvisningar från myndigheterna för att japanerna ska göra allt de kan för att gå ner i vikt.

De är så ödmjuka att det är nästan omöjligt att förmå dem att trycka på knappen vid övergångsstället för att få grön gubbe. Ett sådant folk pekar man inte finger åt.

Läs även andra bloggares åsikter om , . Intressant?

12 kommentarer:

 1. Och samtidigt är de attacksportens kendos upphov. Underbara paradoxer.

  SvaraRadera
 2. Det är naturligtvis en anka, eller åtminstone en grov överdrift. På länken finns den amerikanska artikel som Aftonbladet gjort en rewrite på. Den är lika snett ute den, men i kommentarerna till artikeln får man veta hur det egentligen ligger till. Den här (från Kyle Armbruster) förklarar det bäst:

  Here's how it works: When your company gives the free annual health checkups required by law (required for the company to offer them, not for you to take them, but they are quick, comprehensive, and free--Just did mine this morning!), if the results show too many people over the (admittedly preposterously small) arbitrary waistline chosen by the idiot old men running the country, the company will have to pay more to the insurance company to cover the extra costs associated with all the fatties in their employ.

  That's it.

  SvaraRadera
 3. Mattias: Tja, förstår man inte hela innebörden i bushido, så förstår jag din undran. Men jag tror snarare att den som ska försöka förklara det är bloggens författare, då han har en aningen större inblick än undertecknad.

  // Peter Wilhelmsson

  SvaraRadera
 4. Peter: Vilken undran? Mitt inlägg var ett konstaterande.

  SvaraRadera
 5. Hej Stefan,

  Hur kommer jag i kontakt med dig?
  Har du någon mailadress?

  // Marcus

  SvaraRadera
 6. Jag har varit i USA, där ser man "märkar" fetma rätt ofta, och med märkbar menas att de är så smällfeta att man mår illa av att bara se på dem.

  SvaraRadera
 7. Amerikaner är kanske inte riktigt så ödmjuka som japanerna heller, sätter du en pistol mot tinningen på de smällfeta så kanske de lägger ned kniv och gaffel, men bara kanske.

  SvaraRadera
 8. Well.

  Japanen ligger framåt, innan fetma-epedmi sprider sig till deras Japan. Det är bara att beundra deras insikt, å vilja till att ta tag i problem innan dem uppstår.


  ....Jag har läst i genom blogginlägget ännu en gång till. Å jag tycker du har en storpoäng i att det kan bli till en begränselse att lagstifta om just fetman. Utan att ha varit i japan så verkar det, finnas redan en tystlag där som ingår i deras kulturarv.

  SvaraRadera
 9. Ropsten, i den situationen vore det ju civilkurage att fortsätta äta. Upp till kamp mot förtrycket! Krossa magermaffian, Hej!

  SvaraRadera
 10. Börjesson, den ordningen låter mycket mer japansk. Jag anade att det bakom artikeln var något sådant, men hade alldeles för bråttom till flyget för att hinna rota i saken.
  Gammelmedia brakar på med nya bottennapp.

  SvaraRadera
 11. Detta är förståss off topic men... Har själv bott i Japan i snart elva år nu... och måste bara påpeka att japaner INTE är särskilt ödmjuka - det är bara så man uppfattar dem till en början. Våra uttryckssätt är bara så otroligt olika - och i väst uppfattas ofta "Hazukashii" eller "Hajirai"-beteendet som det vi kallar ödmjukhet.Det är inlärt och selektivt... du får aldrig egentligen veta om du åtnjuter respekt eller ej. Smart - men inte särskilt äkta.

  SvaraRadera
 12. Anonym, du har alldeles rätt om den påstådda japanska ödmjukheten. Det är en fasad, innanför vilken de kan vara rätt bryska och plötsligt brista även i grundläggande medmänsklig respekt.
  Med andra ord - de är ungefär som alla vi andra ;)

  SvaraRadera