lördag 21 november 2009

Överraskande överraskningar i Idol


Att Reza skulle “hänga löst” i kvällens Idol var väntat, men verkligen inte att Erik skulle stå bredvid henne. Han har ju redan utropats till vinnare av de flesta, fast några veckor återstår. Tittarrösterna är ibland en gåta, som håller programmet vid liv med sina överraskningar.

Det svåra med att förutsäga vem som kommer att åka ut är att tittarna inte röstar ut någon, utan på den de vill ha kvar. Man glömmer lätt det, eftersom varje fredagsavsnitt handlar om vem av alla deltagare som ska åka ut. Vi tenderar att fråga oss vem tittarmajoriteten tyckte minst om, men det handlar i realiteten om vilka som får flest röster – förloraren är den som råkar vara sist på den listan.
Det är faktiskt inte riktigt samma sak.

Erik har uppfattats som en stor favorit hela tiden och så gott som ständigt prisats av juryn. Men det spelar ingen roll, om han inte entusiasmerar tittarna mer än de andra lyckas med.

De pratar i programmet om fans och vem som har flest av dem, men majoriteten av tittarna är förmodligen inte fans, utan leker jury – vilket är en sund TV-spelstolkning av Idol. Det är en fredagsunderhållning som inte blir särskilt spännande att titta på om man har inställningen att varje vecka envetet rösta på en personlig favorit. I stället är det förmodligen så att de allra flesta tittarna bestämmer sig först när de hört alla framträdanden, och då försöker vara så att säga objektiva.
Fansens är i minoritet, även om de är mest högljudda, så de avgör knappast utgången.

TV-drama
Så vad vinner tittarnas röster? Eftersom Idol är ett TV-drama förklätt till reality är det de dramatiska ingredienserna som avgör. Exempelvis: temat var kärlek, men det var bara en av deltagarna som vågade sjunga för sin kärlekspartner: Mariette. Det var ärligt och självutlämnande, och sådant griper. Fick hon kanske flest röster denna kväll?
Hon valde också muntert sin låt till publiken – och utan att en enda gång prata om “fans”.

Tove var som vanligt obegripligt djärv och personlig, framför allt när hon spelade piano på sin andra låt – betydligt knepigare än att ackompanjera sig med gitarr. Hon fortsätter att förbrylla med sin säregna talang.

Nu slog det mig att hon är den enda som faktiskt är sig själv och inte försöker vara någon annan. Erik leker Jon Bon Jovi, Calle härmar Joe Cocker, Mariette försöker vara ett slags Patti Smith och Reza kommer Tina Turner ganska nära – jag menar inte precis dessa artister, snarare deras stil och genre.
Men Tove letar inifrån sig själv och tar ogenerat fram det hon hittar där. Äkta, måste man kalla det.

Ändå – den här ronden tog Mariette hem.

Lurendrejeri
Jag har ändå en gnagande oro i bakhuvudet. Idol är inte en musiktävling i första rummet, utan TV-underhållning. Därför tillåter sig programmakarna vilka knep som helst för att hålla intresset uppe. Eftersom de notoriskt är mer än nödvändigt hemliga med röstresultat och knappast låter Notarius publicus övervaka processen tror jag att de inte håller sig för goda för att trixa med resultaten för att öka dramat och klippa till med diverse överraskningar.

Jag litar inte ett dugg på dem. Alltför många märkligheter sker bakom kulisserna, exempelvis vilka låtar deltagarna kan välja, ordningen på deras uppträdanden, juryns ibland märkliga favoriseringar, hur publikens entusiasm för de olika deltagarna framställs, osv. Jag tror att det är lika mycket lurendrejeri som i vilken dokusåpa som helst. Show business.

Aftonbladet skriver här, här, här, här och här, Expressen här, här, här, här, här och här, DN här, Svenskan här, om kvällens Idolavsnitt.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

11 kommentarer:

 1. Ja, alla dagens dokusåpor är ju mer eller mindre riggade. Sedan tror jag i och för sig att det för TV4 är totalt ointressant vem som vinner eller åker ut. TV4 vill ha maximalt med tittare som ringer så mycket som möjligt samt sponsorer och reklamköpare.

  SvaraRadera
 2. Tove har visserligen en talang, men piano spelade hon inte utan detta var bara ett spel för schowen. hon kan spela lite ,men inte så att hon kan uppträda med det /detta kan endast Mariette utav dessa artister

  SvaraRadera
 3. Anonym 08:49, menar du att Toves pianospel var bluff? Jag tvivlar, men tittade inte så noga - såg dock några breda ackordanslag som antydde att hennes fingrar visste vad de gjorde.

  SvaraRadera
 4. Anonym 03:08, nog struntar TV4 i vem som vinner, men inte i hur intresset hålls vid liv fram tills dess. Ju fler överraskningar i röstandet, desto fler som är angelägna om att rösta nästa gång - för att de får en känsla av att resultatet är ovisst.

  Jag har ingen aning om hur det förhåller sig, men jag tror inte att produktionsteamet bakom Idol skulle dra sig ett dugg för att trixa med röstresultaten om de trodde sig kunna få fram fler röster - därmed mer pengar - på det sättet.
  Betänk att Erik varit favorit hittills. När han fick en andra chans var det rekordmånga som röstade den andra gången, förmodligen för att rädda honom kvar. Jihde sa att det var 500.000 röster - det är halvannan miljon kronor till TV4 bara där, på några minuter.

  SvaraRadera
 5. Ingen av de instrument som idolerna spelar går ut i TV, dom vågar inte chansa med det, eller så vill dom att endast sånginsatserna ska bedömas. Tove spelar detta rätt på piano, det säger hon själv, och det ser man. Hon hör sitt eget pianospel. Men av någon anledning fegar TV4 alltid ur på detta. När takkameran visar oktavdrillarna uppåt så gör bandets pianist en extra drill en oktav högre upp, Tove hör att dom spelar olika, och flinar till.

  SvaraRadera
 6. Tomas, du har rätt. Nu har jag kollat hennes framträdande igen: Toves pianosång och där är flera drillar som Tove tydligt inte spelar.

  Jag tycker det är ett beklämmande fusk, och grymt mot Tove, som är den som får stå där med skammen. Deltagarna görs till marionetter. Ska det vara vägen att odla fram stjärnor?

  SvaraRadera
 7. Tove är nog den minst äkta av alla. Hon inledde bra, var en oslipad ung tjej från Norrland. Nu är hon alltför medveten om sig själv. Trist. Calle är lätt bäst.

  SvaraRadera
 8. Överraskningarna i omröstningarna beror helt enkelt på att folk röstar på låten också, inte bara artisten. Framförs en låt som man absolut inte tycker om påverkar det ens röstning. Det var antagligen bland annat därför som man under flera år i England, om jag fattat hela saken rätt, tog fram sitt bidrag till ESC genom att man först röstade fram en artist och sedan röstade på en låt som han eller hon skulle framföra.

  Det vore tråkig underhållning, men egentligen borde väl alla artisterna framföra samma låt för att få en mer rättvis omröstning?

  // Peter Wilhelmsson

  SvaraRadera
 9. Anonym 13:55, dom som känner Tove säger att hon är samma blyga, jordnära tjej som hon alltid varit. Förväxla inte självsäkerhet med självgodhet, det kan uppfattas som lika, men den första är en positiv egenskap, den andra är negativ.

  SvaraRadera
 10. I don't even understand how I stopped up right here, but I assumed this post was good. I do not realize who you'rе howeѵer
  cеrtainlу you aгe going to а well-known blogger for those who aren't already. Cheers!

  Check out my web page; v2 cigs reviews

  SvaraRadera
 11. Everyone loveѕ what you guys are up tоo. Ѕuch сlever
  woгk and coverage! Keep up the amаzing works guys I've included you guys to my own blogroll.

  my weblog ... www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  SvaraRadera