fredag 20 november 2009

Stillhet mot stress


Meditation halverar risken för hjärtattack och stroke, berättar Aftonbladet. Det är inte otroligt, men det beror nog mer på själva vilan än på meditationens inneboende kraft.

Studien gjordes på blott 201 personer, allihop märkligt nog afroamerikaner. De följdes i nio år. En grupp av dem fick hälsoutbildning och kostråd (inget sägs om hur de följde dessa) och den andra mediterade i 20 minuter, två gånger om dagen. Den sistnämnda gruppen hade 47% färre hjärtattacker, stroke och dödsfall.

Det är en väldigt stor skillnad. Få dieter har samma genomslagskraft. Kanske inte ens motion.

Om undersökningen är tillförlitlig vete tusan. Försöksgruppen var liten och märkligt utvald. Bara att hitta människor som i nio år verkligen fortsätter meditera två gånger om dagen...

Meditation, vare sig det är zen, TM eller annan, har sannerligen en helande kraft – men i detta fall kan jag slå vad om att den största effekten kom av stressbekämpningen. Att sitta ner och göra ingenting i 20 minuter, två gånger om dagen, är ett väldigt verkningsfullt sätt att dämpa stress och gå ner i varv.

Det räcker med fem minuter för att man ska konstatera att ingenting är viktigt nog att stressa ihjäl sig över, och att hitta tillbaka till ett slags inre frid. Man börjar automatiskt omprioritera i livet, och får distans till vardagens hetsjakt.

Jag vet inte hur mycket den där undersökningen är att lita på, men jag är ändå säker på att få åtgärder skulle befrämja såväl själslig som fysisk hälsa lika mycket som om t.ex. skolan började med dagliga meditations- eller stillhetsstunder. Fem minuter av tystnad, antingen som ett slags morgonsamling eller före lunchrasten. Det själsliga välbefinnandet är en nödvändig förutsättning för att kroppen ska må bra.

Det finns mycket annat att upptäcka genom meditation, men en sak i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

11 kommentarer:

  1. Det här handlar inte direkt om stress (eller kanske? - vissa i klimatdebatten lär bli stressade!) men du, Stefan, har ju berört ämnet i andra inlägg:

    http://wattsupwiththat.com/2009/11/19/breaking-news-story-hadley-cru-has-apparently-been-hacked-hundreds-of-files-released/

    Just nu surrar nätet av snack och info om den här klimatdebattsbomben.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  2. Intressant Ahrvid, tack för den länken!

    SvaraRadera
  3. Ahrvid, det var spännande. "Hide the decline" verkar onekligen bestickande. Jag har för mig att en svensk geolog sa att klimatet inte alls har blivit varmare under 2000-talet. Jag antar att det är vad saken handlar om.
    Vi får säkert snart veta mer.

    SvaraRadera
  4. En del förskolor låter ungarna massera varandra med tennisbollar och låter dem vila. En del arbetsplatser har infört olika former av motions- eller vilotillfällen på arbetstid. Men det ännu få. Förhoppningsvis dör 90-talstrenden att se det somstatusfyllt att ha tiotusen bollar i luften en långsam och smärtsam död. Att dö karoshi-döden är inget att sträva efter.

    Geologen ni pratar om kan möjligen vara naturgeografnestorn Wibjörn Karlén som är skeptisk mot de empiriska rönen för hypotesen om delvis mänskligt orsakad ökning av växthusgaser.

    SvaraRadera
  5. "Mer på själva vilan än på meditationens inneboende kraft"?

    Är inte det en konstgjord åtskillnad?

    SvaraRadera
  6. Personligen tror jag att en del av meditationens positiva effekt, redan från första försöket och långt innan det att man uppnår några särskilda resultat, ligger i det löfte man gör sig själv att finna ro. Redan målsättningen är rogivande. Jesus uttryckte det såhär: "Den som söker skall finna." Jag tror att han syftade på ungefär samma sak.

    SvaraRadera
  7. Mattias, åtskillnaden har mening när man mäter hälsoresultatet. Statistik har många fällor. Är det meditationen som kurerar, eller helt enkelt den dagliga stillheten. Meditation är mer än vila, därför är skillnaden intressant.

    SvaraRadera
  8. Du menar att meditationsbegreppet varit vagt definierat? Ofta hör man folk säga att de mediterar när de diskar, klipper gräset etc. Det må vara vilsamt - kanske, vilket jag i och för sig betvivlar, eftersom tankarna snarast brukar spinna loss än mer under monotont arbete - men meditation är det absolut inte. Närmast kommer nog "kura skymning", men inte heller det är meditation.

    Min poäng är annars den att meditation är meditation från första gången man sätter sig ner och försöker finna ro, om så bara i fem minuter. Den stora känslan av lugn kommer kanske först efter flera års mediterande, men redan första försöket belönas rikligt.

    Meditation är mig veterligt bara meditation.

    SvaraRadera
  9. Bah, det kom med en rad på köpet där. Bort den!

    SvaraRadera
  10. Mattias, jag menar nog snarare att jag tvivlar på undersökningens vederhäftighet. Jag har misstanken att den har genomförts av någon meditationsorganisation. I så fall är det inte så svårt att gissa vilken.

    Om man ska ha medicinsk bekräftelse på nyttan med något är det viktigt att särskilja precis vad detta något är. I detta fall - var det meditation, eller hade ren skär daglig vila/stillhet/paus åstadkommit detsamma?

    SvaraRadera
  11. Ok, ja du har nog rätt. Inte desto mindre tror jag att en mer vetenskaplig undersökning skulle komma fram till ett liknande resultat, om än kanske inte fullt så enastående.

    Personligen tror jag att meditation är mer vilsamt än någon annan vila. Fast allt går att göra bakvänt, det går att ställa prestationskrav till och med på det som går ut på att var prestationsbefriat. Och då uteblir säkert effekten.

    SvaraRadera