söndag 22 november 2009

Hjärtlöst om vägen till mannens hjärta


TV3 härmar ogenerat Gordon Ramsays program där han härjar med fallerande restauranger för att lyfta dem – i en process av skällsord och hårda tag. Den svenska varianten heter Kniven mot strupen, vilket säger allt. Men Gordon är inte bara konflikt, utan innehåll – och mer kärlek till kökskonsten än cynisk exploatering av en programidé.

Den svenska Gordon är Alexander Nilson, med en gedigen bakgrund i såväl svenska som amerikanska guldkrogar. Men han har inte Gordons hjärta. Alexander gapar och grimaserar för att det ska bli laddad TV och för att uppfylla den roll han tror det kräver av honom. Det blir överansträngt, stundtals närmast maniskt, men inte alls trovärdigt.

Strix TV, som producerar denna serie, ringde mig för en tid sedan när de planerade serien. De ville ha tips från en gammal krogrecensent på restauranger att ta itu med. Som jag förstod dem ville de ha krogar som saknade det sista snäppet för att glänsa – men de verkar snarare ha jagat sådana som var på håret att falla ihop helt. Inte precis samma sak och inte lika intressant för en härdad f.d. krogrecensent.

Debutprogrammet handlade om Dal Cuore i Malmö (som inte var mitt tips). Krogen ligger vid Davidshall, stadens nya lilla krogcentrum med stor potential men också flera misslyckanden genom åren – däribland några synnerligen minnesvärda storheter. Jag har genom åren recenserat flera föregångare i lokalen men inte just Dal Cuore, som inte startade förrän 2007.

När Alexander Nilson hade härjat färdigt med Dal Cuore fick en krogrecensent komma och tycka till. Det var Mattias Kroon, som förr recenserade i Nöjesguiden. Jag känner honom och vet att han har en nog så kräsen gom, men allt han fick säga i TV-programmet var att maten blivit mycket bättre än förr. Han hade nog mer att säga, om jag känner honom rätt, så jag undrar varför det inte fick komma med i TV-programmet.

Jag är förtjust i Gordon Ramsays program där han försöker hjälpa till att lyfta krogar i förfall, framför allt för att han gör det med hjärtat och synnerligen kvalificerad kunskap – och en känsla för krogar inte bara på toppnivå, utan även sådan med anspråkslösare inriktning.

Men Alexander Nilson och TV3 härmar honom på ett själlöst sätt, cyniskt och mekaniskt. Man känner alldeles för tydligt de dramaturgiska elementen och hur de får styra alltihop utan nyans. Det är en grov och spekulativ kopia på vad Ramsay gör.

Dal Cuore, krogens namn, betyder “från hjärtat” – vilket också måste gälla en TV-produktion, i synnerhet om det ska handla om något som sägs vara vägen till mannens hjärta. Alexander Nilson har säkert kärlek till kökskonsten men är så uppslukad av programmakarnas tillspetsning att han framstår som okänslig och hjärtlös. Jag skulle inte vilja äta mat tillagad i en sådan sinnesstämning.

Här är hela programmet på TV3 Play. Här, här och här är andra bloggar om programmet och krogen Dal Cuore.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

5 kommentarer:

 1. Här har du en bloggare till om Dal Cuore http://www.herrgustafsson.com/2009/11/fran-hjartat.html

  SvaraRadera
 2. Stort tack för länken till omTVserier det uppskattas verkligen. Tyvärr tror jag inte att Dal Cuore blir särskilt långvarigt.

  SvaraRadera
 3. Hej Steffan

  Hade velat ha en kommentar om den sista som skrevs av dig.Jag tycker verkligen du var bra som Bong.

  SvaraRadera
 4. Näh, det är problemet med att rakt av härma någon annans idé. Måhända skulle "Kniven mot strupen" ha fungerat bättre om Alexander Nilson inte försökt spela Gordon Ramsay utan varit sig själv.

  Ramsay förresten. I kitchen nightmares är han riktigt bra. Visst gapar han och håller på, men i botten skiner ett gediget kunnande igenom. Mer affärsman än kock. Han identifierar vad som fungerar bra, satsar på det och kapar allt annat. Och ser till att krögarna för guds skull håller rent i köket och använder bra råvaror!

  I hells kitchen däremot är han bara en översittare och skrikhals. Jobbigt att se. Men ändå intressant att se hur deltagarna dyrkar honom trots allt skäll de får stå ut med.

  SvaraRadera
 5. Anonym 22:27, tack för de vänliga orden. Här är mer om mig som Bong. Min sista recension som ensam Bong var vecka 46 2006 med krogen Fellini i Lund, men jag gjorde några få inhopp därefter: vecka 1 2007 Sankt Markus i Malmö, vecka 14 2007 Konstrunda (krogar runtom i Skåne), samt vecka 25 2007 Skånerunda. Därefter intet.
  Här är en lista på alla recensioner jag skrev i kronologisk ordning.

  SvaraRadera