söndag 29 november 2009

Skandalen Climategate


En massa väldigt komprometterande emailkorrespondens mellan höjdare bland klimatforskarna har läckt ut och skapat skandal. Svenska media håller tyst, fast det visar sig i denna mailtafik att fakta manipuleras och meningsmotståndare motarbetas hur oetiskt som helst. Nå, svenska media gör detsamma.

Ledande forskare i FN:s klimatpanel IPCC visar sig fuska med resultaten och manipulera forskningsvärlden så att alternativa vetenskapliga meningar inte får komma till uttryck. Det är rena skurkaktigheter, med avsikt att fortsätta skrämma oss med hotbilden att mänskligt skapad ökning av koldioxid ska leda till rena Ragnarök.
Ingemar Nordin, professor i vetenskapsteori, har skrivit en saklig redogörelse för skandalen på Newsmill.

Jag är inte ett dugg förvånad. Detta är vad jag har räknat med, eftersom vetenskap inte alls blott handlar om det heliga sökandet efter sanningen, utan minst lika mycket om pengar, ära, makt och liknande drivkrafter. Klimatfrågan har gjort vissa forskare – framför allt meteorologer – mycket märkvärdigare än någonsin förr. Det släpper de förstås inte ifrån sig frivilligt.

Så går det till i det mänskliga samhället, lite här och där. Vetenskaperna är inte immuna mot det. Snarare är det vetenskapliga samfundet både så konservativt och auktoritärt ordnat att riskerna där är större än på många andra håll.

Svenska media är märkvärdigt tystlåtna om skandalen, som i vanlig ordning i stället dryftas i bloggosfären. Det är lätt att förstå varför gammelmedia är ovilliga att belysa skandalen – de har satsat helt på dessa forskares klimatkristeser och presenterat dem som helig sanning, samtidigt som de avfärdat all kritik – vare sig den kommit från andra forskare eller från allmänheten – som enfaldig, okunnig eller med dold agenda.
När det i stället visar sig att den sida de tagit ställning för är den med dold agenda och fuskmetoder, då blir det pinsamt för dem att medge sin tabbe. Så de håller tyst om saken så länge det går.

Det förvärras av att tidningarnas vetenskapsredaktörer i regel är helt i händerna på forskarsamhällets makthavare, och ägnar hela sin journalistik åt att fullständigt okritiskt hylla dem för deras framsteg, även när det är uppenbart att de kan ifrågasättas. Vetenskapsjournalistiken är sällan journalistik, snarare psalmsång till vetenskapsetablissemangets lov.
Så de lär inte ta i dylika avslöjanden med tång, förrän de nödgas till det för att inte förlora all sin trovärdighet som journalister. Och på den punkten är de själva ganska tjockhudade.

Ett litet undantag från den svenska mediatystnaden är Svenskans ledarblogg, som nämner saken helt kort – och avslutar med det mer än lovligt blåögda: “Oavsett märkligheterna som försiggått är det ju fortfarande självklart att skadliga utsläpp bör reduceras.” Deras attityd är avslöjande. Klimatfrågan är ett korståg, där ändamålen helgar medlen och det är helt Ok att ljuga ihop fakta för att trissa fram en drastisk förändring – även om den visar sig vara onödig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

44 kommentarer:

  1. Deras stund i solskenet...

    Rimligen snart över.

    Jesuitmoralen lever och frodas. Ändamålen helgar medlen. Vilka de verkliga ändamålen är döljer man... oftast till och med för sig själv, förmodligen.

    Jag har förresten funderat en del över temat politik på sistone. Lärde man sig inte redan på klassmötena i grundskolan att de som hade mest lust att bli ordförande oftast var de minst lämpade, medan de som måste övertalas att ställa upp oftast var mycket bättre att leda? Well, vår politikerklass består så gott som uteslutande av den första kategorin, såna som till varje pris vill leda. Undra på sen att det går som det går.

    För dem passar en annalkande klimatkatastrof som hand i handske, förstås. De lär inte släppa taget om den i första taget.

    SvaraRadera
  2. Mattias, så sant så. En kris är politikers favorit för att snappa åt sig extra makt och tolerans från befolkningen.

    SvaraRadera
  3. Mm... Vad jag menar är att det är ett grundläggande problem med den representativa demokratin. De lämpligaste finns sällan ens med i leken. De allra flesta som gör det är de klart olämpligaste.

    Ta nu Göran Persson och hans konsultuppdrag t ex. Stick i stäv mot allt han sagt sig stå för. Verkar rent psykopatiskt i mina ögon.

    Eller om man vänder på det: Hur många höga politiker är INTE psykopater, handen på hjärtat?

    SvaraRadera
  4. Mattias, jag brukar kalla dem freeloaders, det socialantropologiska begreppet - de som tar för sig utan att dra sitt strå till stacken.
    Det handlar kanske i botten om självförverkligande, men det är tragiskt när det görs på andras bekostnad.

    Och jag ser det också som en varningssignal när personer är ivriga att ta på sig förtroendeuppdrag. De är sällan de lämpligaste, förmodligen helt enkelt för att de med sin iver avslöjar att de inte förstår ansvaret.

    SvaraRadera
  5. Alltså:
    Terrorism
    Barnpornografi
    Klimathot
    Fågel - Svin-influensa
    Ungdomsvåld
    Löjlig norsk satanist

    Listan går naturligtvis att blandas på olika sätt men det går inte att låta bli att fundera över hur väl dessa olika hot fungerar för att få oss att acceptera mer eller mindre absurda inskränkningar i våra fri och rättigheter. Nätets frihet att hämta och tolka utifrån en egen tolkning hotar en gammal värld och den gamla världen kommer att göra allt för att bevara en ställning vi inte längre vill ge den. Ta bara strömmen av ogenomtänkta och konstiga lagförslag som ramlar som små grodorna ur allehanda maktspelare. Många av dessa är såpass obegripliga att de blir än effektivare i att skrämma livet ur en massa som vill göra rätt för sig.

    För övrigt anser jag att Bodström borde placeras i karantän

    Magnus

    SvaraRadera
  6. Men (!!!) alla (inklusive den eminente bloggägaren)!

    Stryk klimathotet och svininfluensan ur Magnus Bäcklunds lista så håller jag med. Har någon problem med att stryka så gå in på http://www.nlm.nih.gov/ samt fråga mig om ni inte förstår (gratis träning från en 3:e Dan i naturvetenskap).

    För övrigt anser jag att Bodström borde placeras på Svalbard.

    /J.

    SvaraRadera
  7. Problemet med naturvetenskapen är att dess utövare ibland glömmer bort att titta upp ifrån siffrorna och att erkänna vår litenhet i denna stora värld. Naturen är trots allt fortfarande större än oss, även om vi ibland blir sturska nog att tro oss bemästra den.

    Hälsar en annan höggraderad naturvetare...

    SvaraRadera
  8. För att travestera Pierre Bourdieu så är naturvetenskapen en kampsport, men jag förhåller mig lika skeptisk till konspirationstankarna kring Climate gate som konspirationstankarna kring 11/9.

    Miljöanalytikern Roger Harrabin på BBC
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8377465.stm

    DN-artikel
    http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/cru-konspiration-klimatmotet-kopenhamn-1.999260

    – Det ser skumt ut på ytan, men det finns massor av enstaka meningar som lösryckta ur sitt sammanhang kan verka skumma, säger Bob Ward, på forskningsinstitutet om klimatförändringar och miljö vid London School of Economics, till tidningen Guardian.

    Han menar att ordet ”trick” kan tolkas på flera sätt. Att det visserligen kan betyda bedrägeri men lika gärna ”ett smart sätt att göra något på” - en genväg.

    Bob Ward hävdar att även om mejlen visar sig vara äkta så ändrar inte det faktum att en enorma samling bevis från olika vetenskapliga områden stöder slutsatsen att moderna klimatförändringarna beror till stor del av mänsklig verksamhet."

    Tänk att Climate gate redan finns på wikipedia.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_e-mail_hacking_incident

    Stefans kollega Sverker Sörlin skrev igår på DN Essä med utgångspunkt från tre nya svenska böcker om varför det är svårt att gå från kunskap till handling.

    Lång och bra intervju med Thåström i DN, apropå nåt helt annat. Men det verkar vara samma text som Stefan nämnde förra veckan om Thåström.
    http://www.dn.se/kultur-noje/musik/thastrom-1.1002029

    SvaraRadera
  9. Här är en kommentar om det hela från RealClimate, några av de som kanske antas vara del av denna påstådda konspiration:

    http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/11/the-cru-hack/#more-1853

    Det här var lite roligt och talande:

    "More interesting is what is not contained in the emails. There is no evidence of any worldwide conspiracy, no mention of George Soros nefariously funding climate research, no grand plan to ‘get rid of the MWP’, no admission that global warming is a hoax, no evidence of the falsifying of data, and no ‘marching orders’ from our socialist/communist/vegetarian overlords. The truly paranoid will put this down to the hackers also being in on the plot though."

    /Olof

    SvaraRadera
  10. Jojo har rätt, men om det är nåt klimatforskare gör så är det att påpeka att det finns massor kvar att ta reda på, men tillräckligt mycket kunskap för att agera utifrån försiktighetsprincipen. Dock, tror jag inte att det är realistiskt med bindande avtal om utsläppsminskningar utifrån vad forskarna anser nödvändigt. Teknikutveckling och anpassning lär bli den huvudsakliga melodin. Kina har enorma miljöproblem som är kopplat till klimatfrågan, inte minst vattenbristen som t ex Vaclav Smil skrivit mycket om. Men Kina kan fixa det,enligt Smil, och det finns redan företagare i Kina som gjort stor succé med t ex solfångare. Mycket av övrigt miljöarbete, minskandet av luftföroreningar,markdegradering, ökenspridning, vattenfrågan, kan kopplas till klimatet. Löser vi de frågorna står vi bättre rustade inför klimatförändringarna som pågår och förväntas bli än värre, och minskar utsläppen av växthusgaser. För säkerhets skull.

    SvaraRadera
  11. Det är knappast någon världsomspännande konspiration, men inte heller är det enbart sökandet efter sanningen som styr alla inblandade forskare.

    Naturvetenskaperna är inte lösgjorda från den samhälleliga verkligheten. Forskning och forskningsresultat handlar i hög grad om pengar, tidsanda, politik, maktspel, personliga karriärer, underliggande intressen, stelbenta strukturer och så vidare - precis som allt annat i samhället.
    Därför är det ofantligt viktigt att allt kan ifrågasättas och att en kritisk diskussion fortgår.
    Varken påvar eller professorer är ofelbara.

    Ett annat exempel är den nu uppblossande uppmärksamheten på hur svinflunsan egentligen blev pandemi.

    SvaraRadera
  12. Förresten, varför används solceller i så ringa omfattning? Borde de inte finnas på varje hustak? Jag tror det beror på att de till skillnad från biobränsle med mera inte innebär löpande förbrukning och därför inte är ekonomiskt intressanta alternativ för energiindustrin.

    SvaraRadera
  13. På tal om att vara högt graderad så kan jag nog räkna mig till de rätt högt graderade miljöknuttarna, gammal fältbiolog som jag råkar vara. Och visst ligger det åtskilligt i befarandet av kollapsande ekosystem.

    MEN... Det finns också, liksom inom politiken, en omedveten tendens att måla fan på väggen. Därför att man vant sig att leva med en rynka i pannan. Därför att det verkar vuxet och ansvarigt att leva bekymrad. Och därför att det går att kräva makt utifrån den inställningen. Det gamla vanliga Prussiluskeriet (eller Kanineriet à la Puh med andra ord), blott i ekologisk skepnad.

    Jag håller med Jojo: Naturvetenskapen lider av hybris. Vi vet inte mycket, och det VET naturvetenskapen - men tiger med det.

    Försiktighetsprincipen i all ära, men debatten har varit onyanserat klimatkatastrofisk. Att vara försiktig må vara ansvarigt, att tiga ihjäl opinion något helt annat.

    SvaraRadera
  14. Stefan: "Naturvetenskaperna är inte lösgjorda från den samhälleliga verkligheten. Forskning och forskningsresultat handlar i hög grad om pengar, tidsanda, politik, maktspel, personliga karriärer, underliggande intressen, stelbenta strukturer och så vidare - precis som allt annat i samhället."

    Absolut, det håller jag med om. Tydligast torde väl detta vara just i läkarbranschen som ju får monopol på vad som är hälsa - jag tänkte på det när jag läste om hur många i USA som äter kolesterolnedsättande mediciner istället för att helt enkelt lägga om sina matvanor (men det kan nog vara svårare med moderna matvaror som har så mycket tillsatser).

    Mitt problem med klimatdebatten är de som påstår att varje varm sommar eller mild vinter är ett resultat av växthuseffekten. Det är det väl ingen insatt i ämnet som egentligen tror?

    /Olof

    SvaraRadera
  15. Olof, jag håller helt med dig. Trist att gammelmedia glatt kastar sig in i samma dumheter. Och så låtsas de som det regnar när sommaren är kall.

    SvaraRadera
  16. Govänner, tänk på vad ni säger. Kablarna är inkopplade... ;-)

    SvaraRadera
  17. Jág var på Utrikespolitiska institutets www.ui.se miljökonferens idag där Johan Rockström från Stockholm Resilience Center berättade att många forskare låter bli att föra fram sina studier i offentligheten av rädsla för att stämplas som domedagsprofeter. Han betonade flera ggr bristen på kunskap om t ex tröskeleffekter och om exakt hur olika ekosystem är beroende av varandra. Enligt en studie från 2005 har det skett en ekosystemsförlust av de 24 huvudekosystemtjänsterna på 60% de senaste 50 åren. Han berättade att av de 8 stora miljöproblemen är det frågan om kvävet, biologisk mångfald, och klimatet som är de största. En fråga forskarna vill ha svar på är om det finns tröskeleffekter som kan knuffa planeten ur holocen.
    Googla på tipping elements, förövrigt.

    Som kuriosa kan nämnas att redan under Bush betraktade Pentagon miljöhoten som större säkerhetsproblem än den globala terrorismen.

    SvaraRadera
  18. Däremot hade det varit intressant att ha med naturgeografen Wibjörn Karlén på konferensen. Har sett honom diskutera med en klimatforskare som nu är verksam på FOI. Publiken gick bananers och nästan buade ut den andra forskaren. En del var ganska hatiska, upplevde jag.

    Rockström nämnde att Bjorn Lomborg som tidigare varit en "förnekare", som han sa, ska ha börjat ställa krav på geoengineering. Det måste jag kolla upp. Lomborg var i ropet efter boken Världens sanna tillstånd där han tonade ned miljöproblemen och menade att satsningarna på utsläppsminskningar borde dirigeras om till satsningar på rent vatten och avlopp i fattiga länder.

    SvaraRadera
  19. Niclas, jag kan inte påstå att jag behärskar dessa frågor, men jag känner mig ganska säker på att människorna skövlar miljön på många olika sätt. Värst är nog förgiftningen av den och förbrukningen av många naturresurser.
    Klimatkrisen verkar ha blivit en modefråga, som liksom inte får ifrågasättas - och sådant reagerar jag på.

    SvaraRadera
  20. Borde ha kommenterat tidigare, men har varit litet upptagen. Bra att du tog upp Climategate, Stefan!
    Niklas K har fel. Det handlar inte om enstaka "lösryckta meningar". De 160 MB:en är fullspäckat med bl a följande:
    a) Manipulation av klimatforskningsdata och -metoder.
    b) Systematiskt mörkläggning av data för att undvika granskning. (F ö ett brott under brittisk offentlighetslag.)
    c) Erkännanden av de inblandade att de själva tvivlade på sina hypoteser.
    d) Påtryckningar mot vetenskapstidskrifter, s k peer-reviewers och forskare med "obekväm" uppfattning.
    e) Rådata till en av världens fyra viktigaste väderdatabaser har rent av slarvats bort, och kvar fanns bara den "kompenserade" versionen, varför ingen oberoende forskargrupp kan studera om redigeringarna är korrekta.
    f) Kanske mest frapperande av allt, programkod och arbetsnoteringar till programmeringen som röjde bortfiltrering av "oönskad" ingångsdata, trasig databasstruktur, gissningar för att fylla i hål, lappningar och omlagningar av gammal Fortran-kod i en spaghettistruktur som fått erfarna programmerare att ta sig för pannan (vilket CRU:s stackars tangentbortsslav f ö själv gjorde i otaliga utrop av frustration). Vi får komma ihåg att programkod inte ljuger, ty datorer följer slaviskt sina instruktioner, hur bisarra och förvridna de än är, utan tolkningsmån. Dessutom är dessa datorprognoser raison d'etre för klimatalarmisternas katastrofscenarion om framtiden.
    g) Slutligen grovt språk, smaklösa cynismer, hot om grov misshandel av dissidenter, m m. Men det är mer symptom för dessa forskarfuskares attityder.

    Anonym citerar från IPCC:s papegojasite Realclimate. Som ljuger:

    "More interesting is what is not contained in the emails. There is no evidence of any worldwide conspiracy (1-5), no mention of George Soros nefariously funding climate research(1), no grand plan to 'get rid of the MWP'(2), no admission that global warming is a hoax(3), no evidence of the falsifying of data(4), and no ‘marching orders’ from our socialist/communist/vegetarian overlords(5)."

    1) Nej, men världens regeringar slänger 100-tals miljarder av skattepengar på det.
    2) "it would be nice to try to 'contain' the putative 'MWP', even if we don’t yet have a hemispheric mean reconstruction available that far back". (MWP = Medeltidens värmeperiod)
    3) "The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t."
    4) "I’ve just completed Mike’s Nature trick of adding in the real temps to each series for the last 20 years (ie from 1981 onwards) amd from 1961 for Keith’s to hide the decline." Och: "So, if we could reduce the ocean blip by, say, 0.15 degC, then this would be significant for the global mean – but we’d still have to explain the land blip. I’ve chosen 0.15 here deliberately."
    5) "Can you delete any emails you may have had with Keith re AR4? ... Keith will do likewise. Can you also email Gene and get him to do the same? ... We will be getting Caspar to do likewise." "I think we have to stop considering Climate Research as a legitimate peer-reviewed journal. Perhaps we should encourage our colleagues in the climate research community to no longer submit to, or cite papers in, this journal. We would also need to consider what we tell or request of our more reasonable colleagues who currently sit on the editorial board."

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  21. Jo, jag skulle tillägga en lägesrapport (men fick inte med den i förra postningen, då man får skriva max 4096 tecken)...

    Phil Jones, chefen för CRU varifrån dokumentationen läckts (inte stulits av hackers, som påståtts), har avgått och hans institute skall utredas. Michael Mann, en av de ledande forskarfuskarna, skall utredas. Australiens parlament har röstat ned CO2-handel och det liberala partiets ledare har kickats pga skandalen (han var pro-AGW). Al Gore har ställt in sin resa till Köpenhamn. Vid detta laget har majoriteten av svensk press haft åtminstone notiser - många dock stora artiklar - om Climategate, medan SVT som anmärkningsvärt, propagandistiskt undantag inte sagt ett ord. ("Fri television"?) Köpenhamn är underminerat (och kommer inte att åstadkomma något, förstås) och försöken att tysta ned skandalen har misslyckats.
    Hur mycket Climategate-förnekarna nu än försöker slingra sig.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  22. Ahrvid, tack för den utmärkta redogörelsen.
    Detta är ännu ett bevis på den demokratiska nödvändigheten av ett fritt och flödande internet, utan vilket denna skandal förmodligen skulle ha tystats på ett tidigt stadium.

    SVT och diverse tidningars vetenskapsredaktörer tror att de deltar i ett slags uppfostrande av allmänheten i värderingar från överheten, där ändamålen ideligen helgar medlen.

    SvaraRadera
  23. Utomordentligt intressant!
    Jag hade fram tills nu bara hört om Climategate i förbigående,
    och att det handlade om någon e-mailkorrespondens som hade avslöjat korruption bland ledande vetenskapsmän.... men detta är ju enormt.

    Jag skrev just ett inlägg om "pandemin" på min blogg, som också är en oerhörd skandal, sannolikt den största av dem alla, då ett mycket ondskefullt syfte är svårt att dölja.

    Undrar om syftet med att förvränga klimathotet, kan ha gjorts för att skapa vetenskapligt "underlag" för global befolkningsminskning? Kan detta kopplas samman med WHO:s förklaring om global pandemi?

    SvaraRadera
  24. Perraj, jag tror framför allt att båda skandalerna blottar en övertro på naturvetenskapernas objektivitet.

    SvaraRadera
  25. Underbart att se fler fått nys om sakernas tilstånd;)

    Här finns mer intressanta tankar och fakta att ta del av. Att kanalen SVT är en kanal som förespråkar den globala uppvärmningsteorin har nog inte gått miste för någon, bara det att de haft en partisk syn på en teori som inte fått stöd av över 31,000 forskare, och inte låtit den andra sidan komma till tals på sin kanal visar på vilken vinklad kanal det egentligen är. Trots detta är vi alla medborgare tvingade att stödja denna totalt odemokratiska propagandakanal som inte är ett dugg bättre än forna sovjetunionens statliga tv.

    http://www.andersnilsson.name/

    Vänliga hälsningar
    Yvonne

    SvaraRadera
  26. Yvonne, nu får du inte var dum mot stackars SVT, har du inte läst texten på
    TV-licensinbetalningskorten där de bedyrar att vad vi får för pengarna är en
    politiskt obunden och neutral TV?

    Stefan:
    Ja, det finns en klar övertro på vetenskaplig objektivitet. Utöver meteorologerna som du nämner finns ett annat "skrå", jag tänker på biologerna, och i synnerhet evolutionsanhängarna, som vill gärna ser en materialistisk livssyn.

    De här människorna har också ett slags "status" som består i att vara "de som vet", i kontrast mot
    "de som tror" (kreationisterna). De dyrkar Den Vetenskapliga Metoden och den objektiva verkligheten, för då kan de ju alltid "bevisa" vad de säger, och värdet av dessa bevis överdrivs som om det vore ABSOLUT SANNING.

    "Den objektiva verkligheten" är dock starkt ifrågasatt, och rentav motbevisad,
    av Einsteins upptäckter, och kvantfysiken. Men det har motarbetats av 'mainstrem science' i 80 års tid...

    Därför har vi nu gamla vetenskapare som Richard Dawkins, som håller föredrag världen över och skriver böcker, för att försvara 'den objektiva verkligheten.' Han försvarar naturligtvis den rådande hierarkin, men får det att verka attraktivt genom att exponera all annan verksamhet som inte 'vilar på vetenskaplig grund'.

    "Den objektiva verkligheten" är en assumption, en given förutsättning, på vilken man sedan bygger alla teorier, och ju mer man bygger desto mer "värd" blir med åren den ursprungliga förutsättningen! Och det här leder till allvarliga problem.

    Vi lever i en tid då många sådana 'basic assumptions' kommer att raseras... och det vete fan hur det ska gå!

    ...bara en sån sak som FN. Man UTGÅR från att FN är att lita på, att FN är "schyst". Men som det ser ut
    har vi nu två ENORMA skandaler som bägge vilar på varsin korrupt FN-myndighet: WHO resp IPCC.

    SvaraRadera
  27. Perraj, Richard Dawkins är en lömsking som resonerar falskt och med snäva skygglappar. Han fuskar när han påstår sig motbevisa diverse metafysiska föreställningar.

    Dock, jag tycker att evolutionens princip är välstyrkt, om än inte i alla detaljer. På den punkten kommer motståndet mest från folk som har svårt att förstå att vi kan sitta här och observera resultatet av evolutionen för att den råkat leda oss till att kunna det. Evolution i en annan riktning, eller brist på den, hade inte kunnat observeras. Men det betyder inte att det finns en plan. Det betyder bara att en art med vår observations- och slutledningsförmåga råkar ha uppstått.

    Å andra sidan är jag rätt förtjust i tanken på en plan också. Det behöver inte vara en motsägelse.

    SvaraRadera
  28. Det är en balans, tror jag.
    Ingen av de bägge sidorna har rätt, bägge har fel. Eller bägge är ofullständiga.

    Evolutionsteorin är bara en fungerande modell, inom ramar som definierats av människor. Ingen Sanning som kan förklara
    vilka vi är och varifrån vi kommer (vilket den dock gör anspråk på att vara).

    Kreationismen är åt skogen för att den förlitar sig på bokstavlig tro på Bibelns skapelseberättelse.

    Ord är pekare, och får aldrig tolkas bokstavligt.

    Hur skapar vi människor något?
    Vi gör oss en mental bild i sinnet av det vi vill skapa, och sedan manifesterar vi den i den fysiska verkligheten.

    De sanna konstnärerna har en extremt klar mental bild, och de vet exakt hur den ska manifesteras.

    Men en evolutionist/materialist måste se även Mona Lisa som en produkt av evolutionen,
    och därmed en slumpartad process. På sin höjd ett resultat av mekanisk orsak-verkan. Det finns inget medvetande bakom...

    Den objektiva verkligheten är ur vetenskaplig synpunkt något isolerat från oss, bortom all subjektiv inblandning.

    Därför är skapandet av Mona Lisa på det sätt jag beskrev först, en omöjlighet. Likväl finns tavlan här.

    Därför måste samma människor slå ifrån sig bevis på att människor med sina tankar kan påverka subatomära partiklar (sådana bevis finns), vilket inte är något annat än bevis på att våra medvetanden kan manifestera något i den fysiska verkligheten.

    Även en mental bild är en skapelse i den fysiska verkligheten. Det finns ingen "gräns" mellan subjektiv och objektiv verklighet. Den gränsen är grundantagandet om 'objektiv verklighet'.
    Men den finns inte.
    Allt är energi.

    Jag ansluter mig till Neale Donald Walsch's gud. Det han säger verkar rimligt. Vi människor är med-skapare med Gud, och därigenom Guds avbild.
    Gud är ett högre medvetande helt enkelt.
    Alla människors samlade medvetande - som ett.

    SvaraRadera
  29. En liten truddelutt jag knåpat ihop, apropå ämnet (baserad på känd förlaga):

    H-O-C-K-E-Y - hockey!
    H-O-C-K-E-Y - hockey!
    hockey!
    hockey - hockey, hockey, hockey, hockey!

    Mann han skapa' en hockeyklubba
    Men Steve M han trodde inte på den
    Han kolla', och den var lätt att rubba
    Han knäckte klubban, fick grafen på fall
    Ce Oh Två, Ce Oh Två
    hur skall IPCC stå pall?

    (refräng:)
    okej, nu tar vi dem, nu tar vi dem
    okej, nu har vi dem, nu har vi dem
    så koppla grepp och släpp ej tag
    med Climategate och FOIA-lag

    okej, nu tar vi dem, nu tar vi dem
    okej, nu har vi dem, nu har vi dem
    Ce Oh Två, Ce Oh Två
    vi kan vinna, vi vill och vi skall

    H-O-C-K-E-Y - hockey!
    H-O-C-K-E-Y - hockey!
    hockey!
    hockey - hockey, hockey, hockey, hockey!

    Phil Jones, han kunde alla tricken
    fuska, och ser ni: hide the decline
    Men Trenberth och andra i klicken
    blev nu alla till en travesti
    Ce Oh Två, Ce Oh Två
    Nu är det slut med allt hyckleri

    (refräng, upprepas i div varianter)

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  30. Dock... Hur mycket skada man än gör på sanning och tillit med förfuskade resultat, så har dock SvD en poäng i att det långtifrån är fel att bekämpa utsläppen. Om inte annat för kolpartiklarnas och försurningens skull. Det finns goda skäl att lägga om energisystemen, även om växthusteorin skulle visa sig vara föga bärkraftig.

    Tycks det mig.

    SvaraRadera
  31. Mattias, du har självklart rätt i att vi behöver bekämpa alla möjliga utsläpp, där jag framför allt tror att förgiftning av luft, vatten och jord är mest akut.

    Men Svenskan avfärdar avslöjandena alldeles för lättvindigt. Pressens självklara reflex borde ju i stället vara att gå till botten med fusket. Lögn är vi inte betjänta av att skydda, även om den har ett korn av sanning.
    Märk hur svensk media i gemen gör på samma sätt - några korta ord om avslöjandet, sedan business as usual med klimatkristänkandet.

    SvaraRadera
  32. Mattias, det är helt i sin ordning att bekämpa utsläppen.
    Det är en annan sak att använda dessa berömvärda föresatser som en slöja, bakom vilken finns enbart intentionen att bilda en fascistisk världsregering.

    Obama har redan undertecknat ståndpunkten att människor orsakar miljöproblemen, och att han kan köra över kongressen vad gäller nödvändiga åtgärder.

    Sistnämnda kan han redan göra, som ett resultat av den falska influensapandemin. Vi vet ju att global pandemi har utfärdats av WHO!
    Det råder som en föjd av detta EMERGENCY i USA, vilket ger presidenten diktatorisk makt. Vilket var den egentliga meningen med alltsammans?
    Just nu är USA i allt väsentligt en fascistisk diktatur.

    Jag tror inte Köpenhamnsmötet handlar om miljö överhuvudtaget. Här kommer de sista nödvändiga pappren att skrivas under. Det är därför Obama ska dit.

    SvaraRadera
  33. Jag tycker också att man skall bekämpa utsläpp. Det måste in en kostnads/nytto-bedömning, förstås, men det finns mycket man kan göra till måttlig kostnad och stor nytta.
    Björn Lomborg har i Världens verkliga tillstånd beskrivit hur miljön inom praktiskt taget alla mätbara områden förbättrats de senaste decennierna (vilket är hädelse för miljörörelsen, ty enligt dem blir allt bara värre och värre). Här är några saker som gjorts under senare år:
    * Katalytisk avgasrening för bilar och avskaffande av blyat bränsle. Förbättrar t ex stadsluften enormt.
    * Allt mer användning av rökgasrening för kolkraftverk.
    * Allt fler vattenreningsverk. När kommunismen föll (kommunisterna sket ofta i nedsmutsning) började man i tidigare östeuropa bygga ut vattenreningsverken.
    * Allt säkrare oljetransporter. Oljeutsläpp i haven har minskat med mer än 90% de senaste 20 åren.
    * Förbud eller begränsning av skadliga eller iaf miljöpåverkande ämnen. Freon t ex, måttligare användning av bekämpningsmedel i jordbruket, saker som kvicksilver, DDT, PCB m m förbjöds eller begränsades starkt redan för 30 år sedan.
    Och mycket mer kunde anföras.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  34. Nu drar jag in på det metafysiska, ovetbara fältet. Jag tror på tankens och förväntningarnas kraft. När miljörörelsen hänger sig åt dystopier, bidrar den också till att denna svarta verklighet realiseras. Den svåra uppgiften är att, trots alla de uppenbara problemen, upprätthålla en autentisk tro på möjligheterna att reparera vårt klot och göra det till en bra plats att bo på. Utan en grundläggande optimism - som måste vara äkta och inte tillkämpad - låter sig ingenting förbättras. Med optimism och tillförsikt kan hinder däremot vika och möjligheter öppna sig på de mest egendomliga vis. Det är med miljöproblemen som allting annat: det är sig själv man i första hand måste jobba med.

    Vad gäller spekulationerna i världsherraväldeplaner med ekologismen som ursäkt... Well, I don´t know. Sånt där förstår jag mig inte mycket på.

    SvaraRadera
  35. Mattias, jag håller med dig om att den dystopiska synen innehåller en önskan om katastrofen, som en bekräftelse. Bakom en väldig massa så kallat engagemang ligger snarare destruktivitet.

    Vådan med klimatkrissnacket, som blivit så heligt att det inte får ifrågasättas, är att det piskar fram missriktade åtgärder och löper stor risk att skapa större problem än det löser.
    Vådan av att sammanblanda vetenskap och politik.

    SvaraRadera
  36. För att lämna dystopier och elände därhän ett tag, sjunk in i denna underbara tolkning av Tao Te Ching:

    http://daodejingle.net/jimztao.html

    Det här är underbart att läsa.

    Det här är en tolkning alltså, och troligen också en väldigt fri sådan. Den ska inte jämföras med en direkt översättning!

    SvaraRadera
  37. Perraj, det var onekligen en fri tolkning, men också språkligt elegant. 3/4 av Tao te ching är faktiskt rimmad (vilket är en smal sak på kinesiska), så det är inte helt fel tänkt. Jag tycker dock att den raka enkelheten i originalet överträffar varje lyrisk omskrivning.

    SvaraRadera
  38. Ja du, nu utgår jag från att du talar om det kinesiska originalet. Jag är övertygad om att detta överträffar allting annat, även fast jag inte är lycklig nog att kunna kinesiska.

    Roligt att du gillade denna tolkning! Jag läste för många år sedan en gammal svensk översättning av Tao Te Ching (tror det var Erik Folkes), som jag inte begrep mycket av. Men senare läste jag denna engelska tolkning och såg Tao Te Ching i ett helt nytt ljus!

    Då sökte jag på nätet efter nyare svenska översättningar och hamnade på din blogg! Och här fanns ju - och finns - så mycket annat intressant att läsa... (nej, jag har inte läst din översättning, men jag ska! :-)

    Tao Te Ching - i original eller inte - är för mig boken att ta med till en öde ö, om man får ta med sig bara EN bok. Det står i alla fall himla högt på den listan...

    SvaraRadera
  39. Lustigt... Jag satt just och bläddrade i Tao Teh King när ni förde ovanstående samtal, och just den passus, nr 5, där den slår fast (i spansk tolkning åtminstone, jag har den inte på svenska), att universum inte är sentimentalt.

    Vilket däremot översättningen du länkat till, Perraj, tycks vara. Jag håller med Stefan: ju torrare, dess bättre. Någon förförande språkdräkt behöver Tao Teh King inte.

    SvaraRadera
  40. Bra artikel i SvD - var annars - idag, om en miljörörelse som har fokus på lösningarna, mer än på problemen. (Lite som straffläggning, va? Ser man bara stolparna och målvakten är det svårt att göra mål...)

    Här är adressen, men länkningen får ske via urklipp:

    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/spirande-rorelse-nobbar-tillvaxt_3936975.svd

    SvaraRadera
  41. Mattias, det är en bättre attityd, men ändå fel. Miljödebatten måste börja se politisk realitet. Jag lägger strax upp mitt lilla credo.

    SvaraRadera
  42. Jovars... Det beror mycket på var fokus ligger. Om det ligger på att leva ett enkelt, ödmjukt liv för andlig utveckling, då är det bra. Om det ligger på att rädda världen är projektet mestadels ute och cyklar.

    SvaraRadera
  43. Mattias, det påminner mig om Tao te chings 80:e vers, som jag måste medge att jag lockas måttligt av.

    SvaraRadera
  44. Haha, det var på pricken!

    Skillnaden mellan att leva så utifrån egen lust, eller för att det bara blir så, och att göra det utifrån ett program och ett borde är naturligtvis total. Försöker man pressa på sig själv ett asketiskt ideal så lär det förr eller senare sluta i utsvävningar. Bättre då att leva halvt utsvävande från början, om det är det man innerst inne vill.

    SvaraRadera