onsdag 18 november 2009

Tove övertrumfar sig själv igen


Jag har varit utomlands och såg därför inte senaste Idol förrän nu – och häpnade åter så till den grad över Toves insats att jag måste skriva om det, fast jag egentligen inte vill. Hon är en obegripligt raffinerad artist, fast hon kommer ur ingenstans. Sådant händer inte ofta – särskilt inte i dylika TV-program.

Här är Toves solosång i senaste Idol, I wish I was a punk rocker, som inleddes med mästerlig a capella, vilket är det vanskligaste som finns för en sångare att ge sig på:Fast det är en svår låt med massor av text i snabb takt vågar hon göra den på det allra naknaste tänkbara sätt, a capella i inledning och mycket begränsat ackompanjemang därefter. Och hon räcker till med råge. Artikulationen sitter, hon hinner till och med ge karaktär åt melodi, ord och toner trots flödet, som om hon inte ens behövde anstränga sig.

Dessutom det gedigna självförtroendet, säkerheten på scenen, som märks i blick, små överraskande leenden, gester och steg. Hon äger både sången och scenen.

Jag vet inte hur hon lyckas få till det så suveränt. Det ska inte gå förrän efter åratal av rutin på stora scener. Tjejen är bara en tonåring och har så gott som ingen riktig scenvana före Idol, men uppträder som om detta vore krönet på en lång karriär.
Finns det ingen gräns för vad hon klarar?

Jo, hon halkade lite på David Bowies Life on Mars för flera veckor sedan, men det måste vara henne förlåtet med tanke på den sångens storhet och djup. Å andra sidan tror jag att hon nu, efter dessa veckors ytterligare erfarenhet, skulle ta hem även den låten så att Bowie hade fått gåshud.

Naturligtvis kommer hon att stå i finalen. Oavsett om hon vinner den eller ej är hennes framtid som artist säkrad – men så kvickt som hon utvecklas kanske hon finner att utmaningen blir för liten, och därför väljer någon helt annan livsbana. Hennes talang är så stor att den är helt oförutsägbar.

PS: Lyssna på hur barskt hon sjunger “the media couldn’t buy your soul” (vid 00:50) – där är det tydligt att hon redan lärt sig vad det handlar om.

Här är lite press om Tove och Idol på sistone: Aftonbladet här, här, här, här, här, här, Expressen här, här, här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

7 kommentarer:

 1. gå inte till en överdrift nu förfan..

  SvaraRadera
 2. Anonym, du har en poäng. Idol är inte precis Woodstock...

  SvaraRadera
 3. Men iallafall...

  Är det inte ett krux att musikstilen är lite död, bara? När gjordes en vital rocklåt senast? Eller har jag fel, jag kan inte precis påstå att det är min säck potatis.

  SvaraRadera
 4. Hon har också en relativt udda musiksmak för en 16-åring idag. Hon säger att hon nu är inne i en djup Tom Waits-period. Framför allt den djupsinniga skivan Mule Variations. Hon sade tidigare att den låt hon helst skulle vilja sjunga i Idol är Rolling Stones - Sympathy for the Devil. Andra favoriter är Bob Dylan och Johnny Cash.

  SvaraRadera
 5. Sexton bast... Det må jag säga!

  SvaraRadera
 6. Man anar hennes avancerade musiksmak på hennes originella tolkningar av poplåtarna - och på det luriga leendet hon ger ifrån sig då och då.

  SvaraRadera
 7. och har ni inte redan hört den så gå in på videofy.me/toveostmanstyrke och kolla när hon sjunger "Only time" - ytterligare en sida av Tove

  SvaraRadera