söndag 5 oktober 2008

Växer verkligen välståndet?


"Över tid växer välståndet", skriver Sydsvenskans ledare i ett grovt förenklande försvar av marknadsekonomin mot planekonomin. Men är det alldeles säkert?

Vi tar för givet att vi får det allt bättre med tiden, men det beror på hur och vad vi värderar. Inflationen gör att vi får mer pengar i våra plånböcker, men det betyder inte att vi blir rikare. Teknikens landvinningar fyller våra hem med sinnrika apparater, men lever vi bättre för det?
Ett par saker gör mig särskilt betänksam:

Före den industriella revolutionen arbetade folk ungefär fyra timmar om dagen – som mest. Nu är det åtta, dessutom ofta långa restider till och från arbetsplatsen.
Måste inte vår utmätta tid på jorden vara det allra värdefullaste vi har? I så fall har det blivit sämre under de senaste århundradena än någonsin förr i mänsklighetens historia. På vår vakna del av dygnet har fritiden minskat till hälften!

När jag var liten pojk, på 1960-talet, var det vanliga att bara pappan jobbade medan mamman var hemmafru. Ändå hade de allra flesta råd med kalvstek på söndagarna, sommarstuga, julklappar, biobesök och en och annan charterresa. Nu jobbar i regel båda föräldrarna, men de har verkligen inte dubblerat sitt ekonomiska överskott.
Det är få som har råd med sommarstuga och charterresa. Vart tog pengarna vägen? I stället för att göra familjerna rikare har detta dubbelarbete blivit nödvändigt för att de alls ska få ekonomin att gå ihop.

En sak vet vi: de rika har blivit mycket rikare än förr, hur man än räknar. Men för vanligt folk är det som vanligt – de får behålla bara det som de behöver för att fortsätta fungera i produktionen.

2 kommentarer:

  1. jo det e hur rättt som helst. Jag pratade med en lärarkollega för några år sedan angående våra löner. Hans far som oxå var lärare hade på sextiotalet hade en årslön som motsvarade den senaste volvomodellen.

    SvaraRadera
  2. Jovisst... och så inte att förglömma den fria nyttigheten i form av en i förhållande till nu frisk natur, "att kunna sola sig gratis, att kunna ta sig ett bad". Man får hoppas att barna ändå får ett glas öl!

    SvaraRadera