måndag 13 oktober 2008

Nyheter sker på internet


Tidningarna har kris. Upplagor sjunker och folk söker i allt högre omfattning information på internet i stället. Det är även där som en levande, mångfasetterad och aktuell debatt sker. Vad bör tidningarna göra för att klara krisen?

Fordom hade tidningarna så gott som ensamrätt på löpande information till allmänheten, och gjorde sig gärna till smakdomare, folkfostrare och annat nonsens. Där hänger de i hög grad kvar - uppblandat med en populism som bygger på ganska unkna fördomar om allmänheten. Tidningarna måste våga räkna med kvalificerade och krävande läsare. Med andra ord: journalisterna måste skriva artiklar som de själva skulle vilja läsa.

Och tidningarna bör inte se internet som en konkurrent, utan som ytterligare en värld att bevaka journalistiskt. Det görs än så länge ganska fumligt och senkommet.

Aftonbladet steg i upplaga av att vara pionjärer med nätupplagan och dess omfattning. Kanske nästa vinnare är den tidning som vaket och seriöst bevakar internet.

När pressen i Sverige började bevaka TV grundligt, på 1960-talet, ledde det till stora upplageökningar. Faktiskt var just Aftonbladet tidigt ute även där. Pressen såg i början TV som ett hot men blev sedan vinnare när de i stället vaskade artikelmaterial ur det nya mediet.

Vad tidningarna nu försöker är att svälla ut över internet med sina nätupplagor och allt möjligt annat. Men det innebär egentligen bara att de fortsätter att se internet som ett hot, och att de själva skriver under på att papperstidningar är dömda. Och när de själva pinkar revir på internet fortsätter de att vara ogina att berätta om annat som händer där, utanför de egna nätupplagorna.

Internet går fortare, så det är mer bråttom för tidningarna nu. Kan de inte sluta försöka ta över internet för att i stället bevaka det vaket - då är deras framtid mörk.

4 kommentarer:

  1. "Sker" det nyheter på internet?
    Jag trodde det som blir nyheter sker i verkliga livet och inte i cyberrymden.

    SvaraRadera
  2. Ja, nyheter sker på internet, som också ingår i det verkliga livet. T.ex. är det allt vanligare att artister slår igenom där - men tidningarna väntar med att skriva om dem tills de kommit ut med en skiva på ett etablerat skivbolag.

    SvaraRadera
  3. För det första tycker jag det verkar lite språkligt konstigt att säga att nyheter "sker".
    Sedan tycker jag ditt exempel på sådan som "sker" på internet är ganska tunt för att ta som bevis för att det skulle vara någon sorts allmän tendens.
    Och jag, som läser mycket om musik både i tidningar och på nätet, kan försäkra dig om att det är tämligen vanligt att tidningar skriver om många, många artister långt innan de kommit ut med någon skiva överhuvud taget.

    SvaraRadera
  4. Jah, vilka tidningar?
    Hur vanligt är "tämligen" och hur många är "många, många"?
    Vad jag har sett är det endast undantagsvis, och ytterst sällan just för att artisten i fråga drar stor publik på t.ex. MySpace. Det brukar inte bli nyhet förrän det "sker" utanför internet.
    En del utländska tidningar är dock piggare på denna punkt, vad jag har sett. Kanske är det sådana du menar?

    SvaraRadera