fredag 24 oktober 2008

Bowie möter Johnny Rotten


Jag borde för en gångs skull stå över att skriva om Idol, men den där lilla rackaren Johan Palm gör det omöjligt. Han överraskar varje gång med att vara mer än man kunde begära.

Den här gången gjorde han en rent kusligt intensiv version av Abbas "The winner takes it all", där han ogenerat lät sin målbrottsröst spricka i de utdragna tonerna, och därmed fyllde sången med så mycket smärta och vånda att den lyfte långt över vad Björn och Benny kunde ha anat när de skrev den.

Juryn muttrade bara något om målbrott, och närmast gnydde på att han har så många fans. Var det inte en idol de skulle leta upp?

Det underligaste är att varken juryn eller alla dessa massmediatyckare känner igen idolämnet ens när det på Johans oefterhärmliga vis slår dem i ansiktet. Hans egenheter stör deras konformistiska principer för hur Idol-idoler ska vara: skönsjungande figurer som inte retar någon alls. Sömnpiller, med andra ord.

Man kan inte vara allas idol. Artister som är älskade är också hatade. Och de måste våga riskera det, om de alls ska få någon att lyfta på ögonbrynen. Johan verkar helt införstådd med det, fast han är så ung och bara sjungit i Mjölby eller vad det var.

Och se hans mod: En gång hade han glasögon, nu hade han rött nagellack. Ungdomlig uppnosighet och respektlöshet. Han har karisma som en ung Bowie och Johnny Rottens attack i sitt sätt att kasta sig över låtarna.
Vad mer kan man begära?

Det allra sömnigaste skivbolag skulle kunna göra stjärna av honom, eftersom han redan har gjort det själv. Men frågan är om de begriper det. De letar väl fortfarande efter en ny Carola. Gubbigheten styr på skivbolagen, precis som på TV4.

Läs även andra bloggares åsikter om

38 kommentarer:

 1. Hej, Stefan!

  Jag vill bara säga att jag gillar ditt inlägg och håller med om din analys. Att bli jämförd med Bowie och Rotten, skulle ha gjort mig otroligt stolt om jag hade varit Johan Palm.

  Mvh / Herr K.

  SvaraRadera
 2. Intressant skrivet om Johan Palm. Även om inte tonerna satt som en smäck i fredags, så kör grabben sin egen stil. Egen stil är bra och det hoppas jag att han fortsätter med. Om man törs vara speciell har man större chans att lyckas. Människor som kan sjunga bra går det 13 på dussinet av och då gäller det att sticka ut med någonting extra.

  SvaraRadera
 3. Konstigt att ingen musikjournalist på tidningarna visat sin åsikt om Johan ännu? Är det för ocreddigt att ha åsikter om Idol? Det är lite synd att Martin Söderström på AB ska ha den allenarådande mediaåsikten, han är en alldeles för ytlig pajas.

  Det var mycket trevligt att läsa din artikel, jag har funderat om jag var den enda vuxna människan som gillar Johan Palm. I fredags när han sjöng ABBA gjorde han det lika innerligt som när Sid Vicious sjöng My Way, helt outstanding.

  SvaraRadera
 4. Kul att få medhåll :)
  Jämförelsen med Sid Vicious version av My Way är mitt i prick.

  Att så få musikskribenter recenserar Idolartister beror nog mest på att de är mest måna om sin egen image.
  Alltför många recensenter i alla kategorier har en stel uppfattning om vad som är fint nog för dem.

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra skrivet om Johan Palm. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Han är absolut inte den bästa sångmässigt, men det spelar ingen roll. Han har en stjärnglans som lyser starkare än någonsin och att rösten är okontrolerad gör ingenting. Han är underbart bra. Han är hyllad av många men lika hatad också, han sticker ut!

  SvaraRadera
 6. Åh, vad fint och vettigt skrivet. Skönt att någon med insikt äntligen förstår sig på grejen med Johan Palm. Håller med dig helt och hållet.

  SvaraRadera
 7. Håller med, bra sagt om Johan Palm! Den grabben har DET. Han har fått mig att sitta klistrad framför ett program som idol varje fredag för musikupplevelsens(!) skull. Går inte många som han per generation. Blir också störd på att juryn klagar på det som gör honom klockren, tex rörelserna och den spruckna rösten. Men dom hade säkert haft samma klagomål på Thåström också på Ebba Grön-tiden...

  SvaraRadera
 8. Anna, du har säkert alldeles rätt: Thåström hade inte ens klarat första gallringen.

  Jag blir också varje gång bestört över att juryn inte förstår Johan Palms unga och rockiga spruckenhet, fast han alldeles uppenbart använder den som ett konstnärligt uttryck - dessutom så raffinerat och glödgat.
  Man påminns om att juryns favorit är Celine Dion...

  SvaraRadera
 9. Hej Stefan!
  Bra skrivet! Ett annat intressant fenomen med Johan Palm är att media, i synnerhet TV4, allt som oftast framhåller honom som "liten", "ung" och han "skriker", i lite negativa ordalag. Han är inte särskilt kort jämfört med andra i programmet (även om han är smal). Anna i Idol är några månader äldre än Johan men blir inte alls lika påhoppad för sin ålder. Skrikandet då? När jag lyssnar igenom hans låtar på Idolsidan hör jag sång med en personlig klang och han kan sjunga rent! Att rösten inte bär i de höga tonerna betyder ju inte automatiskt att han skriker. Men det är väl de spruckna tonerna som etsar sig fast hos både jury och tv-tittare och skapar en ensidig bild.

  SvaraRadera
 10. Hej,

  du är otroligt bra på att uttrycka dig och det finns många inlägg på Idolsiten som hänvisar till dig. Skulle vara kul om du ville komma dit och skriva dina åsikter.

  SvaraRadera
 11. Tessa, intressant tanke om hur Johan presenteras av TV4-produktionen. Idol är egentligen inte ett musikprogram, utan reality-TV, så de eftersträvar en skärpt dramaturgi. Det betyder bland annat att de vill göra arketyper av deltagarna.
  Johan framställs som lilla pojken, ungefär som sladdbarnet i familjen. Därför behöver de andra deltagarna skildras som om de vore äldre än de är.

  Jag tror också att TV4 gör allt vad de kan för att uppmuntra tonårshysterin, eftersom de kämpar för att få fler unga tittare. Där ligger de mesta reklampengarna.

  SvaraRadera
 12. Till Anonym: Jag tittade till Idolsitens kommentarutrymme, "Snacka", men där är en sådan röra...
  Jag trivs bäst här under korkeken ;)

  SvaraRadera
 13. Äntligen någon som skriver och beskriver så bra hur vi känner för Johan Palm. Bowie var min idol på 70-talet ,något fick mig att tänka på honom när jag såg Johan första gången.En helt unik personlig karaktär Han förmedlar en sådan
  känsla, har karisma som få och en härligt personlig röst
  Hoppas han inte tappar bort sin personliga stil och sin självkänsla under idoltiden.

  SvaraRadera
 14. Jag kunde verkligen inte ha sagt det bättre själv, jag instämmer i varje ord du skriver. Johan Palm är en stjärna bara genom att vara sig själv. Han behöver inte Idol för det.

  Jag hoppas att det finns någon där ute som också tror på honom och ger honom chansen att göra sin egen musik - för han är ämnad för det!

  SvaraRadera
 15. Du sätter verkligen fina ord på det som så många känner! Nu är Idolresan slut för Johan men vi lär nog se mer av honom! Han är unik på många sätt och har lockat många tittare till Idol2008 som annars inte hade tittat på programmet.

  SvaraRadera
 16. Hej Helen!
  Jag hör definitivt till dem som nu förmodligen struntar i att titta på Idol. Det är ju bara slätstrukna deltagare kvar.
  Johan Palm kommer att klara sig fint. Han ska tacka sin lyckliga stjärna för att han slapp ur Idol nu - i sista sekund. Jag fick intrycket att han började foga sig efter dess töntiga, återhållet alldagliga koncept.
  Nu kan han blomma fritt.

  SvaraRadera
 17. så otroligt sant och jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

  SvaraRadera
 18. helt klart rätt!
  hoppas johan läser det här!! ;)

  SvaraRadera
 19. Hej Stefan! Det var något av det bästa jag läst, ditt inlägg om Johan Palm. Håller med om vartenda ord. Läs gärna ett av mina Idol-inlägg: http://silkesblogg.blogspot.com/2008/11/idola-mig-hit-och-idola-mig-dit.html
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. jag hoppas att Johan läser detta. Han är ju ett stort fan av David Bowie (precis som jag) och han skulle nog bli oerhört glad och stolt om han visste att han blivit jämförd med honom!

  SvaraRadera
 21. Jag är själv en stor fan av David Bowie, så jag jämför inte vem som helst med honom :)

  Jag har haft turen att se Bowie live några gånger genom åren, och jag ser fram emot att kunna säga detsamma om Johan Palm.

  SvaraRadera
 22. han är ingenting i jämförelse med sid vicious och johnny rotten!

  SvaraRadera
 23. I loved as much as you will receive carried
  out right here. The ѕketch is attractivе, your аuthoгed subјect matter ѕtylish.
  nonetheless, yοu cοmmand get bought an impatience over that you
  ωish be deliveгing the folloωing.
  unwell unquestіonably cοme furthеr formеrly again as eхactly the same nearly very often inside case уou shield thіs hike.  Here іs my homеpage: click Through the up Coming document

  SvaraRadera
 24. Hаve you ever cоnsіdered ωгitіng аn ebοоk or guest authoring on other sites?
  I hаve а blоg baѕed on the
  same ideas уou dіscuѕѕ and ωould love to have you share somе stоries/infοrmation.
  Ι κnоω my auԁience woulԁ apprеciate yоuг work.
  If you агe even геmotely inteгested,
  fееl freе to ѕend mе аn e-mail.


  mу web ѕite ... v2 cigs review

  SvaraRadera
 25. Thanκ уou for the auѕpіciouѕ ωrіteuρ.
  It in fact ωаs a amusement account it. Looκ advаnced to far addeԁ agгeeable from уou!
  Ηowеѵeг, how can ωe communiсаte?  Feel frеe to surf to mу homepage Howdoesthefoodrate.Com
  Also see my page :: http://Www.webfess.com/

  SvaraRadera
 26. Way cool! Some еxtremely vаlid points!
  I appreciate you wгiting this write-up and the reѕt of the website is reаlly good.


  Feеl frеe to ѕurf to my homepagе; V2 Cigs Reviews
  my webpage :: http://ochoasfamily.com/wiki/index.php?title=Usuario:ArielCasas

  SvaraRadera
 27. Hello! I coulԁ have swoгn I've been to this blog before but after looking at many of the posts I realized it's new to me.
  Regагdleѕs, I'm definitely delighted I stumbled upon it and I'll be booκ-maгking
  it and сhecking bаck frequently!

  Also visit mу weblog ... http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

  SvaraRadera
 28. Hello! І κnow this іs sоmeωhat off topic but
  I was wondeгing which blog plаtfoгm aгe you using fоr this ѕite?

  I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had іѕsues with hаckerѕ аnd I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  Here is my website additional reading

  SvaraRadera
 29. Gгeetingѕ from Los angeles! I'm bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can't wait to take
  a lοok when I get home. I'm amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even usіng
  WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

  Here is my webѕite - cop.netknowing.eu

  SvaraRadera
 30. It's appropriate time to make a few plans for the long run and it's time
  tο be hapρy. I've learn this submit and if I may just I want to recommend you some interesting things or suggestions. Maybe you could write subsequent articles referring to this article. I want to learn more issues about it!

  Feel free to surf to my page :: V2 Cigs Review

  SvaraRadera
 31. ӏt's a shame you don't hаve a donate button!
  I'd most certainly donate to this superb blog! I suppose for now i'll settle fοr booκ-maгking
  and adding youг RSS feed tο my Google account.
  I look foгwarԁ to new updates and wіll share thіs blοg ωіth my Facebooκ
  group. Chat soon!

  Heгe is mу blοg pоѕt :: ipl hair removal

  SvaraRadera
 32. Thanκfulness tο mу father ωhο infоrmeԁ me about
  thіѕ blog, thiѕ weblog іs actuаllу aweѕome.


  Here is my pagе simply click the following web site

  SvaraRadera
 33. Ηmm it appears lіkе your website atе my first сomment (it wаѕ ѕuρer lοng) so Ι guеѕs Ι'll just sum it up what I submitted and say, I'm thοrοughly enjoуing уour blog.
  І as ωell аm an аspіrіng blog bloggеr
  but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I'ԁ defіnitely
  aрprecіate it.

  Feel free to visit mу homepage; Hair removal tips
  My web page: www.prweb.com

  SvaraRadera
 34. I used to be ablе to fіnd goοԁ information from уοuг blog artіcleѕ.


  my homepаge Recommended Website

  SvaraRadera
 35. Ι'm curious to find out what blog system you have been working with? I'm experienсing some small seсuгіty issues with my
  lateѕt site anԁ I wоulԁ like tο find somеthing moге
  seсurе. Do уоu have any suggestionѕ?


  Αlso vіsit my web blog - http://korillolatino.com/

  SvaraRadera
 36. We're a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site provided us with helpful information to work on. You've реrformеd an impressive process
  аnԁ our entire nеіghboгhood ωill pгοbаbly be thаnkful tο
  you.

  Ϻу wеblog: pawn.tom.ru

  SvaraRadera