lördag 11 oktober 2008

Vem är marknaden?


Nordeas chefsekonom Jörgen Appelgren menar att marknaden pressar kurserna nedåt för att tvinga fram fullständiga bankgarantier från regeringarna.
– Det är i alla fall det marknaden säger, påstår han.

Men marknaden är inte någon enskild person, ej heller en homogen och sammanhållen grupp. Den kan inte agera strategiskt, eftersom den inte har någon fungerande ledning.

Marknaden är först och främst en myt - en fantasifigur som tas till av än den ena, än den andra, för att förklara bort diverse vansinnigheter i ekonomin eller motivera införandet av andra.
Vad som finns är en massa människor: Företagsledare, aktieägare, anställda, konsumenter, rika och fattiga... Allihop inverkar de – på olika sätt och olika mycket i olika sammanhang – på det som kan kallas marknaden.

Under nuvarande finanskris är det förstås aktieägarna som står för kursfallet på finansbolagens aktier. De säljer dessa aktier till allt lägre priser för att de fruktar att priserna framöver blir ännu lägre. Aktier i andra branscher påverkas blott marginellt.

Det är förstås en självuppfyllande profetia, eftersom deras oro blir realitet på börsen, vilket skrämmer upp till än större oro, som blir än större realitet, osv. I detta fall är oron i viss mån berättigad, men det är långt ifrån alltid sant. Börsen är neurotisk, vilket är en nödvändighet för dess egentliga funktion: att maximera profiten på handel i kursförändringar som ännu inte skett.

Men det finns ingen strategi i detta. Ingen medveten taktik för att tvinga fram politiska beslut. Det är bara den vanliga börshysterin, för tillfället extra högljudd.

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. Hej, håller med.. ofta talas det om den fria marknaden som en instans har egna drivkrafter och mål, när vad som händer på marknaden eg. bara är konsekvenser av förväntningar och beslut i verkligheten.

  Gillar förresten dina ämnen här(är ny besökare),har nog varit på samma aikidoläger någon gång oxå och Tao te ching med din översättning åker fram ur hyllan då och då!

  SvaraRadera
 2. Hej Josefin!
  Ja, Tao te ching återkommer jag själv ständigt till - också vad gäller politiken. Kanske ses vi igen på något aikidoläger, rätt vad det är?

  SvaraRadera
 3. Aikidon ja, vad blev det av den...kan sakna den ibland, verkligen! Funderar på att börja igen, tränar tai chi nu.. (som faktiskt är hårdare än vad jag trodde det skulle vara ; ) Bikramyoga händer det också att jag går på ibland, speciellt skönt på vintern. Finns på Birkagatan i Sthlm.

  Sist jag tränade aikido var det Ki aikido men när jag var liten tränade jag aikido för Hasse Gauffin i V-by. Hasse var bra han! : )
  Brukar du träna något i Stockholm? Kanske du kan rekommendera någon bra klubb?

  Särskrivning-
  klar (irritations effekt) : ) på mig med. De som använder "han" istället för honom sitter också rätt illa till...

  SvaraRadera
 4. Hasse Gauffin instruerar nog fortfarande i Vällingby. Och i Stockholms innerstad finns t.ex. Iyasaka på Söder och Vanadis vid Odenplan - två härliga klubbar.

  SvaraRadera
 5. Aha oj,fortfarande? Sist jag såg honom var i Västerås för ca 6 år sen och då hade han blivit lite äldre ; )
  Tack så mycket för tipsen, ska kolla upp Vanadis.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera