måndag 20 oktober 2008

Varför gå på konsert?


I dagens Sydsvenskan har Jonn Jeppsson skrivit en rolig recension av konserten med Cult of Luna på KB i Malmö. Han stod nära ett par i publiken, där killen ideligen försökte få igång ett hyfsat hångel med tjejen, som inte var avvisande men inte heller släppte uppmärksamheten på bandet. Det blev mest kindkyssar.

När jag var rockrecensent på DN undrade jag ofta över att så många i publiken – även passionerade fans – hade så mycket annat för sig än att lyssna på bandet. Även under känslosamma ballader kunde de föredra att språka glatt med sina kamrater, så att det ibland såg ut som ett cocktailparty. De verkade mer förtjusta över att vara där, än över bandet de var där för.
Ändå kostar det ju en rejäl hacka att gå på konsert.

När jag åkte runt och studerade några dansband – också för DN och för ganska länge sedan – upptäckte jag att de bästa dansbanden var de som inte stack ut så mycket att de stal uppmärksamheten från publiken på dansgolvet. Publiken ville vara stjärnorna i föreställningen och siktade nog på att få med sig mer hem än musiken ringande i öronen.

På rockkonserter är det inte lika uttalat, men det finns där också. Stora delar av publiken kommer för att sola sig i strålglansen från ljusshowen på scenen – som om det var de som var stjärnorna.

9 kommentarer:

 1. Han kanske var kär, eller så hade han inte hånglat på länge : ) De som hånglar kan ju förhoppningsvis iaf ta in lite av musiken samtidigt, till skillnad från de som snackar sig igenom en hel konsert. Fast jag undrar ändå hur passionerat fan man kan vara om man fokuserar på allt annat än konserten?

  SvaraRadera
 2. Ta på tuttar går bra att kombinera med lite av varje, det klarar var karl, trots vår ökänt dåliga simultankapacitet. Fast det ska nog vara medhavda tuttar; att behöva leta upp dem i konsertvimlet lär kräva det mesta av ens energi och fokus, på Mr Headbangers på scenen bekostnad. Å andra sidan kan den vagaste förhoppning om att få ta-på-tutt kan få de flesta karlar att ta de mest irrationella och kostsamma beslut... 800 spänn för Motorhead, det ser vi som en investering ......... Självbedrägeri tror jag att det kallas.

  SvaraRadera
 3. Eller helt enkelt könsdrift? I naturen finns värre exempel; det finns spindelgossar som slänger sig i käften på sin maka i hopp om att få sätta på henne medan hon äter upp dem. Men vid det laget har han dock hela, och icke halva, inne. En avgörande skillnad, evolutionsteoretiskt sett.

  SvaraRadera
 4. En riktigt bra konsert är en ormgrop.
  Jag tänkte nu egentligen inte huvudsakligen på hångel, även om det förstås är roligare, utan på folk som går på konsert och i största allmänhet ägnar ringa uppmärksamhet åt det som händer på scenen.
  Kanske artisterna måste hångla för att vara säkra på uppmärksamhet? Det förklarar i så fall Madonnas scenshower...

  SvaraRadera
 5. Mm... Isåfall undrar jag om vi inte ska fundera mer över temat förväntningar och om hur de ställer till det för oss. Det vet vi väl alla att de roligaste festerna är de vi inte hade lust att gå på, medan de vi sett fram emot en mindre livstid som regel inte lever upp till förväntningarna. Så... medan själen tumlar runt i idealiseringens falska himmel går kroppen runt och knaprar besviket popcorn. Ligger förklaringen nånstans åt det hållet månne?

  SvaraRadera
 6. Nej, inte själen... Intellektet är det som lovar och svär att Metallica är bäst, fast den brudspanande, popcornköpande kroppen indikerar att den helst skulle vilja vara någonannanstans.

  SvaraRadera
 7. Haha ha Mattias, du är rolig du ; ) Medhavda tuttar, hoppas att man faktiskt hittar en tjej någonstans lite längre upp då också. Du har rätt, varför begränsa sig, om man kan få både konsert och tuttar till priset av ett, utan att bli uppäten och allt : )
  Det där om att stråla sig i stjärnglansen av artisterna på scenen stämmer säkert…tänk att det är så viktigt för oss att bli sedda och älskade av vår omgivning.
  En tanke är att folk tappar koncentrationen rätt lätt och därför börjar fokusera på annat. Kanske musiken i sig får tankarna att vandra iväg, vilket gör att man vill prata om något som man blev påmind om eller att man blir sugen på att göra något annat : )

  SvaraRadera
 8. Förutsatt att hon betalar sin egen biljett då ; )

  SvaraRadera
 9. Äh, får man bara ta på tutt så betalar Man gärna för båda. Men vill hon förtära en levande får hon allt släppa till lite mer. Nåja, det där är ju gamla välkända regler.

  SvaraRadera