söndag 5 oktober 2008

Demonstration mot djursex


I Stockholm har organisationen Djurens Rätt lett en demonstration mot djursex – sexuella övergrepp mot djur. De förklarar det med att Sverige kanske är en producent av djurporr, eftersom det inte är olagligt här.

Men det är inte sant. Vi har en djurskyddslag som är tillämplig på både fysiska och psykiska övergrepp mot djur. Under åren 2000 till 2005 gjordes 137 polisanmälningar om sexuella övergrepp mot djur – jag vet dock inte hur många av dessa som ledde till fällande dom.

Djursex, tidelag, är en klassiker. Fordom ledde det till dödsstraff – och det syns ha varit en anledning till att många människor förr medgav brottet, även om de inte hade begått det: De ville dö utan att riskera evig förtappelse för självmord. I våra ögon är det en märklig prioritering, men en helt annan sak för några hundra år sedan.

Idag, dock, undrar jag främst vad Djurens Rätt är ute efter. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att de främst vill skapa sensation med detta skandalösa ämne, som har så lite med verkligheten att göra. Och de håller sig inte för goda för att spekulera i den besynnerligt nyreaktionära sexualmoral som härjar i media och politiken.
Det finns värre ting som görs mot djur – och i betydligt större omfattning.

3 kommentarer:

 1. Du sager att du ej vet hur manga fallande domar det blev. kanske ska du kolla upp detta innan du uttalar dig. det blir nastan aldrig fallande domar. Sen var det djurrattsalliansen ocj ej djurens ratt som ledde demonstrationen. Och i ovrigt sa sager manga veterinarer att det kommer in djur som uppenbarligen blivit utsatta for overgrepp men dar de ej kan anmala eftersom lagstiftningen ar sa svag. kolla upp fakta innan du uttalar dig, och lura inte svenska folket med dina egna ogrundade asikter.

  SvaraRadera
 2. Jag såg att det var Djurrättsalliansen (inklusive Djurens Rätt) - skillnaden är hårfin.
  Beträffande fakta: "Många veterinärer" - hur många är det? Och hur många djur?
  Jag medger i alla fall min brist på faktakunskaper.
  Om det "nästan aldrig" blir fällande domar kanske det beror på att det nästan aldrig sker några brott?

  SvaraRadera
 3. du behöver inte leta länge för att se att det visst sker. om du verkligen vill veta hur många djur och veterinärer det är - kolla upp det. stoppadjursexet.se kan du ju glida förbi och kanske kontakta djurrättsalliansen för mer information då de faktiskt undersökt saken närmare.
  Jag har aldrig påstått att jag är någon expert på ämnet, jag försöker helt enkelt uppmuntra dig att kontakta de som kan mer.
  Såvitt jag förstått kommer även expressen behandla ämnet i veckan så det kan du ju passa på att läsa.

  SvaraRadera