fredag 17 oktober 2008

Amatörerna på Idol är TV4


På kvällens sändning av Idol var det förvisso si och så med artisternas kvalitet, men den verkliga floppen var själva TV-produktionen. Den var så dum och klantig att det kändes som om amatörer hade tagit över studion.

Musiken som ackompanjerade sångarna var rent bedrövlig. Det lät karaoke om alltihop. Jag såg inget band spela, så jag antar att det var förinspelad musik, rentav kopierad just från någon karaoke-CD. Om det verkligen var ett band som spelade bakom någon kuliss, då förstår jag varför de fick stå i skamvrån.

Det blev extra sorgligt när juryn då och då gjorde det klantiga misstaget att låta sitt omdöme om sångarna påverkas av den dåliga kompmusiken, som nog de tävlande har så gott som inga chanser att påverka.
Ofta hade det låtit betydligt bättre om de fått göra sina låtar a capella.

Lika illa var kameraarbetet. Dessa ständiga åkningar över en erbarmligt talanglös scenografi! Man fick knappt se artisterna i ansiktet, i alla fall aldrig länge nog för att bevittna hur de jobbade med sina låtar.

Det som ger publiken inlevelse är just att få se artisten hänge sig åt låten. Det var omöjligt med detta neurotiska kameraåkande. Inte ens Johan Palm, som de vet har charm så att det räcker och blir över, och som bjöd på ett härligt minspel, fick mer än en sekund här och där i kamera. Resten var svep över den blå scenografin.
Vad har Idol om närkontakten med de hoppfulla sångarna försvinner? Föga mer än hissmusik mellan reklamavbrotten.

Jag tycker inte att det dräller av sångtalanger i Idol, men de överträffar allihop vida de klantar som regisserar och producerar programmet.

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Under senaste Idol, där aristerna sjöng ABBA-låtar, var det Lou-Lou som åkte ut. Hon hade också det sämsta ljudet under sin låt - med rösten så lågt mixad att den knappt hördes över instrumenten.

    Det var i och för sig ett av ABBA:s kännetecken - sången mixad till samma volym som orkestern, så att det blev en jämn ljudtapet. Men i Lou-Lous fall var sången på tok för lågt mixad, vilket nog bidrog till att hon inte gjorde något större intryck på TV-tittarna och därmed röstades ut.

    SvaraRadera