torsdag 11 september 2008

Var ligger ondskan?


I dagens Sydsvenskan besvarar dess politiska chefredaktör Heidi Avellan en insändare om The Pirate Bay med ett citat från den tyske författaren Thomas Mann – men återgivet på engelska: "Tolerance becomes a crime when applied to evil."

Varför på engelska? Klarade hon inte av att översätta det till svenska, eller kan hon inte stå ut med tanken att kloka ord sägs på andra språk än engelska?

Citatet används hur många gånger som helst på Internet, och mycket ofta som försvar för förtryck och militära insatser mot oliktänkande. Jag kan gott tänka mig att George W. Bush älskar det.

Haken är ju vem som ska avgöra vad som är ondska. I de flesta konflikter odlar båda sidor övertygelsen om motståndarnas ondska, och den egna rätten att förfasas däröver.

I fallet The Pirate Bay är citatet minst sagt drastiskt. Ska The Pirate Bay vara onda bortom rätten till andras tolerans, för att de inte censurerar sin egen hemsida? Definitivt i Avellans ögon. Hon kallar dem: “skandalsökande hyenor”.

Men det är inte The Pirate Bay som har gjort väsen av att obduktionsbilderna på de mördade barnen, utan massmedia – däribland Avellans egen tidning. Dessförinnan var det knappt en själ som hade hittat bilderna. De skandalsökande hyenorna är i detta fall solklart pressen.

2 kommentarer:

 1. En fantastiskt bra film på temat tolerans och förlåtelse är Lars von Triers "Dogville". Utan att avslöja alltför mycket för dem som ännu inte har tagit del av denna pärla, kan jag säga att den vänder underbart på kakan - hur förlåtelsen kan vara ett uttryck för högmod! Nämligen om förlåtelsen kommer "von oben" - "jag FÖRLÅTER dig, enär du, din stackare, inte begriper så bra som jag..." Om förlåtelsen sker med den attityden, verkar den istället kränkande.
  Och TOLERANS... vad är det att tolerera? "Du är visserligen hopplös, men jag, utifrån min upphöjdhet, har överseende med dig!"
  Ibland sätter vi oss i Guds ställe med tolerans och förlåtelse. Nej, på jorden, i jämnhöjd med våra medmänniskor måste vi vara, det är på den nivån toleransen innebär en utmaning, och det är först då den får ett verkligt värde.
  Denna artikel av kloka Lena Andersson i dagens Svenska Dagbladet illustrerar detta:

  http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_1704037.svd

  För övrigt märker jag att jag nästan kidnappat din blogg med alla mina kommentarer, Stefan, så jag har funnit för gott att starta en egen. Här finns den: http://annanutsikt.blogspot.com/

  Mattias

  SvaraRadera
 2. Grattis till bloggen och välkommen i gänget :) Tjusiga färger, och en nog så seriös inledning. Bra namn också.
  Jag hoppas i alla fall att du har tid och lust att kommentera mina blogginlägg, för det uppskattas.

  SvaraRadera