onsdag 10 september 2008

Rökare rättslös paria


Jag trodde inte att jag någonsin skulle hylla en text av Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär, som jag på andra ställen i min blogg närmast skrattat åt. Men i dagens tidning skriver han klokt och eftertänksamt om förföljelsen av rökare.

Så sant så. Numera är rökare rättslös paria. Jag vet, för jag hör till den fördömda skaran. Visst är det en last man skulle klara sig bättre utan, men det berättigar inte dessa absurda förföljelser. Rökare exkluderas från lediga jobb och tvingas säga upp sig från andra, där de rökfria kraven gått på tok för långt.

Den självgoda människan är ett monstrum, som skadeglatt och utan betänkligheter förföljer dem med laster hon själv har turen att sakna. Det är socialdarwinism, strävan efter ett samhälle där bara de allra dugligaste och lämpligaste ska beredas plats. Det är också fascism, i den meningen att svaghet ska bestraffas och intolerans prisas.
Det är otäckt. Ett mycket värre gift än det som döljer sig i cigarrettröken.

3 kommentarer:

 1. Jag kan inte alls begripa varför du brukar ogilla det Mats Skogkär skriver. Han är en av landets bästa ledarskribenter. Särskilt hans analyser av Mellanösterna och Ryssland, särskilt nu senast i kriget mot Georgien är mycket välformulerade och kunniga. Dagens artikel tillhör långt ifrån dom bästa även om den också har en poäng.

  SvaraRadera
 2. Till Sigge: Jag tycker att Skogkär är föga mer än en stelbent högermänniska som gör det alltför lätt för sig i argumentationerna. Och historielös.

  Ett exempel: Detta skrev han i sin text om Bildts kritik av Ryssland:

  Framförallt är det Carl Bildts jämförelse av Rysslands agerande i Georgien med Nazitysklands annektering av Sudetområdena i Tjeckoslovakien 1938 som väckt ilska.
  "Vi har redan reagerat på detta uttalande och tycker att det minst sagt är osakligt, särskilt med tanke på Rysslands erfarenhet av umgänge med Nazityskland."
  Vilka erfarenheter kan Skupov ha i åtanke? Molotov-Ribbentroppakten, som undertecknades i augusti 1939 och som utöver ett avtal om vänskapliga förbindelser innehöll ett hemligt protokoll som innebar att Östeuropa delades upp i en sovjetisk och en nazitysk intressesfär?


  Ryssland betalade ett mycket högt pris i kampen mot nazisterna under andra världskriget - ett högre pris i dödsoffer än någon annan nation. Det verkar Skogkär helt ovetande om. Skrämmande.

  SvaraRadera
 3. tack stefan jag råkade se din blogg av en slump men det var det bäst jag läst i år..faktiskt.TACK..fasictiskt och omänskligt att förbjuda.. leve den fria viljan

  SvaraRadera