fredag 19 september 2008

Rakel Chukri lyfter kulturen


Idag meddelar Sydsvenskan att dess nya kulturchef blir Rakel Chukri. Strålande! Jag har lystet läst hennes texter i Sydsvenskan och ständigt imponerats av deras friskhet, integritet och skärpa.

Hon är den skribent i Sydsvenskan som har imponerat klart mest på mig. När Daniel Sandström gick från kulturchef till chefredaktör bloggade jag en önskan om att hon skulle ta över kulturen efter honom – på villkor att hon ändå har tid att fortsätta skriva själv.
Jag hoppas att hon får tid för det, annars kan detta lyft ske till ett alltför högt pris.

Här är en kort intervju med henne. Även här. Se också hennes chat med läsarna.

2 kommentarer:

 1. Det handlar inte om skärpa, det handlar om PK och etnicitet.

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att Sydsvenskans ledning glatt sig åt att kunna tillsätta en ung invandrarkvinna - det är precis vad varje redaktion drömmer om. Men i detta fall tycker jag att de har hittat en som verkligen förtjänar jobbet, oavsett kvoteringar.

  När det gäller Rakel Chukri själv har jag inte fått intrycket att hon är särskilt slaviskt PK, snarare djärvt ifrågasättande även av de mest heliga kossorna i dagens svenska kulturliv.
  Och sin etnicitet förhåller hon sig både klarsynt och distanserat till.

  Visst har hon frågor som ligger henne så varmt om hjärtat att hon hamnar i pamflettläge ibland, men annars vore hon knappast mänsklig.
  Mestadels verkar hon förmögen att till och med ifrågasätta sina egna värderingar - och det klarar inte många.

  SvaraRadera