tisdag 16 september 2008

Att inte be om ursäkt


Programmet Debatt på SVT ber på sin hemsida om ursäkt för att de inte respekterade Peter Sundes krav, när han ställde upp i deras program för att diskutera The Pirate Bay och obduktionsrapporten på nätet.

TV-folk är maktfullkomliga och offrar utan att blinka individers integritet för att göra “bra TV”. Ursäkten är därför förvånande – men vid en närmare läsning märks att det inte är någon ursäkt alls.
De låtsas att allt var en ren olyckshändelse, vilket är kvalificerat nonsens, och avslutar med att förmätet sätta sig till doms över Peter Sundes krav:

"Offentlighetsprincipen och etiken på nätet är en viktig samhällsfråga som varken Pirate Bay eller andra aktörer på nätet kan väja för. Den debatten måste föras och då måste samtliga berörda få komma till tals."

Självklart har varken Peter Sunde eller The Pirate Bay vänt sig emot offentlighetsprincipen eller att etiken på nätet dryftas. Det är ännu ett övertramp av Debatt-redaktionen att i sin “ursäkt” insinuera annorlunda.

Här är Sydsvenskans artikel om saken, där diverse TV-folk framför fler krystade "ursäkter".

Och här är Peter Sundes egen rapport om händelsen, och om hur oetiskt massmedia har hanterat The Pirate Bay i hela denna historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar