onsdag 10 september 2008

Olagligt att vara laglig?


The Pirate Bay får massor av kritik just nu, för att deras server inte tar bort obduktionsbilderna på de mördade barnen i Arboga. I Sydsvenskan formulerar Peter Sunde från detta nätverk ett sansat försvar.

Det är egentligen väldigt enkelt. Domstolen har inte hemligstämplat materialet, så det är offentligt. Därmed kan det inte vara fel att göra materialet tillgängligt för dem som är intresserade av det. Möjligen kan man ifrågasätta att domstolen inte har agerat.

The Pirate Bay klandras för något som må verka motbjudande, men ändå varken är förbjudet eller illvilligt. De har som princip att tillåta allt material som är lagligt. Det är en fin princip.

Massmedia, som naturligtvis är drevet i detta, gör urval som är betydligt mindre moraliska, blott i avsikt att sälja lösnummer och skapa sensation. De borde ta lärdom av The Pirate Bays enkla grundprincip om att information ska vara fri och tillgänglig för alla. Det är också internets sköna logos.

3 kommentarer:

 1. Visst har grabbarna på PirateBay rätt, jag ser inte på nyheterna och läser inte tidningen så det kommer som en överraskning hur detta tydligen kan ha blivit nåt stort. Censur är dåligt, från alla håll och kanter.

  Mycket värre är att TV4 klippte bort delar ur intervjun med PirateBay där de förklarade att det inte var dem som lagt ut materialet på trackern utan en användare. Det är precis sådana ojusta metoder som fått mig att inte läsa tidning eller se på TV, mycket är vinklingar eller propaganda.

  SvaraRadera
 2. liten bisak, på grund av hur BitTorrent fungerar så lagrar inte TPB-gänget något annat än information som nerladdningsprogrammen för BitTorrent använder för att tanka innehållet användaren vill åt från andra användare.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym: Jag är full av förståelse för att du inte litar på traditionella medias bevakning. Journalisterna tillåter sig grov desinformation - antingen för att de har en underliggande agenda, eller för att de helt enkelt är väldigt slappa.

  Inom TV finns en motbjudande tradition av att anse sig ha rätt att tänja verkligheten helt efter egen lust - ofta kopplad till ren opportunism.

  Tur att internet finns. Om inte traditionella media skärper sig kommer de snart att vara helt passé.

  SvaraRadera