måndag 8 september 2008

Kyskhetslöfte - rena medeltiden


MTV:s prisgala skojade komikern Russell Brand upprepat om pojkbandet Jonas Brothers, som har avgivit kyskhetslöfte: inget sex före äktenskap. Det är en fluga i USA sedan några år, ivrigt påhejad av bibelbältet och George W. Bush.

Tusentals amerikanska tonåringar skriver kontrakt och bär en speciell ring som bevis (se bilden). Det påstås att detta är deras eget val, men föräldrar, kyrka och skola trycker på. De tonåringar som står på sig och vägrar, riskerar därmed fördömanden och pennalism från den rabiata vuxenvärlden.

Dessutom har dessa löften visat sig leda till en ökning av tonårsgraviditet och könssjukdomar, eftersom det ingår i hela den där propagandan att tonåringar inte ska behöva "utsättas för" sexualupplysning, och knappast törs ha en kondom i fickan. Sex har de förstås ändå, med eller utan ring.

Det är skrämmande att denna rörelse fått fäste, och förmodligen redan har små satellitförsök även i vårt lands frikyrkokretsar. Rena medeltiden – med det undantaget att på medeltiden fick man inte för sig att sex i sig skulle vara av ondo.

Det bestialiska i denna attityd till sexualiteten visar sig skrämmande tydligt i att dessa högröstade predikare inte har någon enda invändning mot att tonåringar görs till soldater.
Dags att väcka liv i hippierörelsens gamla slogan:
Make love, not war!

8 kommentarer:

 1. jag vet flera bekanta i min närhet som bär liknande ringar...och det HELT! frivilligt! Visst kan det säkert finnas de som går med av grupptryck el andra orsaker, men tror nog de flesta har en egen vilja el önskan om att spara sig till äktenskapet. Detta är väl egentligen vars o ens ensak om man vill spara sig eller inte. Har själv ett förflutet inom frikyrkliga rörelser och det predikas nog om avhållsamhet innan äktenskap som "det rätta", men inte är det ju så att de står med piskan sen ifall ngn ändå skulle ha sex före äktenskapet...inte alls...! Det där är nog var o ens ensak med Gud (åtminstone här i Norden)!

  Dessutom funderar jag varför människor blir så uppjagade över det faktum att en del faktiskt väljer att vänta?!?! Har man dåligt samvete för att man själv har för många dåliga erfarenheter? (Ångrar man sig?) Är man avundsjuka på det som kan verka som "god karaktär"? Ja, vad är det egentligen som är så fasansfullt hemskt med att en del unga väljer att spara "skatten" (om jag får uttrycka det så) till den man gifter sig med, istället för att dela ut den i små delar till höger o vänster innan man gifter sig.

  Det är ju inte så att detta beslut skadar ngn annan!!!(om det är gjort av en själv vill säga...har som sagt dock inte hört om ngn i min omgivning som skulle blivit tvingad till det). Kritiken som läggs fram här på bloggen är alltför skarp i proportion till detta "problem"...

  SvaraRadera
 2. Bra sagt, Sofia W!! Var och en får väl bestämma över har han/hon vill ha det! Stefan Stenudds åsikter är totalt obegripliga.
  Varför skulle avhållsamhet leda till ökade antal tonårsgraviditeter och könssjukdomar, logiken säger att det ju är tvärtom. Att de som väljer att vänta med sex är emot sexualundervisning är helt gripet ur luften. Varifrån har Stefan fått det?
  Sverige är ett frihetens land, sägs det, det måste också betyda frihet att vänta med sex tills man är gift.

  SvaraRadera
 3. Sture och Sofia, ni är ute och cyklar. Den amerikanska kyskhetsrörelsen bekämpar även sexualupplysning. Därmed är det många tonåringar som (trots ringen) ägnar sig åt oskyddad sex. I USA har man konstaterat ökade oönskade tonårsgraviditeter som en följd av just denna kampanj. Sammalunda med könssjukdomar, eftersom de också sprider sig vid oskyddad sex.

  Tonåringar får naturligtvis välja att hålla på sig, och det är inget fel på det - men här är det fråga om en intensiv påtryckning från vuxenvärlden, och det leder bara till elände.

  Dessutom, bakom idén med att hålla på sig ligger en föråldrad och perverterad syn på sexualiteten, som vi klarade oss bättre utan.

  SvaraRadera
 4. Jag kikar fram under min chilenska sten. Här (i Chile alltså) är abort helt förbjudet. Vilket inte innebär att sådana inte utförs. Tvärtom - den bakvända konsekvensen är att det utförs långt över hundratusen aborter om året; om jag minns rätt rör det sig om närmare 150.000. Befolkningen är cirka 15 miljoner. Motsvarande siffra för Sverige är under 40.000; den sexuella purismen får alltså omvänd effekt än vad som är avsikten. Eller gör den det...? Är inte en god del av meningen med den sexuella purismen i själva verket att skuldbelägga inte minst kvinnan och skapa lidande... Det lyckas den fint med, naturligtvis, och fler botgöringspengar strömmar till kyrkokassan.
  Mattias Sigurdsson

  SvaraRadera
 5. Mattias, tack för det skrämmande tydliga exemplet på vad jag varnade för.

  SvaraRadera
 6. Sen kan jag Å ANDRA SIDAN förstå det som en reaktion på en översexualiserad offentlighet; den kan få avståendet att framstå som något attraktivt. Och KAN även vara sunt; exempelvis under en period av själslig läkning för sexmissbrukare (tipsar om en bra artikel i det ämnet):

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sexrelationer/artikel_258795.svd

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sexrelationer/artikel_259065.svd

  Men sådant kan knappast kollektiviseras; när kollektivet kräver purism av individen, då är vi inne på de farliga vägar som du talar om, Stefan.

  Personligen tror jag heller inte på att all sex som antas - av många - att vara frigörande verkligen är det; BDSM bygger t ex på rollspel, och att spela roller befriar oss inte, tvärtom; det enda som sker är att purismen tar ny form, fast den omvända. All verklig befrielse sker via en tredje väg... den man kan ana, åtminstone metaforiskt, om man studerar två cezannska äpplen; där, i mötet, i skärningspunkten, där varken det ena eller det andra, och samtidigt båda två... Typ.

  Mattias

  SvaraRadera
 7. Hej, vet du/någon om kyskhetslöftet finns i protestantismen också?
  Och har vi såna där fester med pappan och dotter som i usa, jag skulle vilja avge ett sånt.
  MIn pappa är atheist, får han följa med ändå, han är ju min enda pappa?!
  Tacksam om någon vet, ttyp svara här lr på min blogg lr nåt så ska ge msn så vi kan prata!
  Är kristen men uppfostrad utan religion så jag vet inte =(

  SvaraRadera
 8. Thezz, inte för att jag gillar principen med kyskhetslöfte, men du ska ju få göra ditt eget val. Jag tror att det inom Pingstkyrkan drivs ganska hårt att man inte ska ha sex före giftermål. Om du är nyfiken på saken, hör med dem.

  Jag känner en kunnig representant för deras kyrka, en gammal klasskamrat från grundskolan som heter Stefan Swärd. Han har sin egen blogg här:
  stefansward.se
  Du kan nog komma i kontakt med honom via hans blogg.

  SvaraRadera