torsdag 25 september 2008

Lapptäcket FRA-lagen


Nu har allianspartierna enats om en reviderad FRA-lag, med ytterligare begränsingar för hur FRA får avlyssna internettrafiken. Viktigast för rättssäkerheten är nog att spaningen uttalat ska gälla yttre militära hot.
Det har också tillkommit diverse skärpt kontroll och möjlighet för drabbade att få avlyssningen prövad i domstol.

Oppositionen klagar med viss rätt på att FRA-lagen med denna förändring blivit ganska grötig och egentligen borde göras om från början. Oppositionen har i och för sig ingen som helst önskan att bli nöjd med regeringens lösning, eftersom hela detta FRA-dilemma blivit ett utmärkt slagträ för den kommande valrörelsen.

Visst måste FRA-lagen vid detta lag vara något av ett lapptäcke. Därmed är det risk för svagheter och hål i integritetsskyddet.
Ändå är mitt första intryck att regeringen denna gång har tagit protesterna på allvar och verkligen försökt reparera de många rättsvidriga brister som lagen dessförinnan hade.
Det torde visa sig med tiden – framför allt tack vare många kunniga bloggares bevakning av frågan – om regeringen har gjort nog.

Jag kan gott förstå att svenskt försvar behöver göra en avlyssning av internettrafiken, eftersom den numera har större betydelse även militärt än radiotrafiken, som är mer och mer stenålder.
Vad som hittills har oroat mig är känslan av att regeringen har velat passa på att skaffa sig en insyn och kontroll över internet, som vida överstiger militära behov – bara för att den och all annan överhet är frustrerad över internets nuvarande anarki, så gott som fri från kontrollapparat och censur.

Själv tycker jag att denna anarki på internet är en stor poäng, om än den förstås också har baksidor. Därför vill jag inte att regeringen ska ens ha tekniken att kunna sabotera detta, oavsett vad det ursäktas med.

Aftonbladet skriver om det nya förslaget här, här och här, DN här, här och här, Expressen här, Svenska Dagbladet här, GP här och Sydsvenskan här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar