onsdag 21 maj 2008

Lagar kan vara olagliga

Sveriges grundlag står inför en behövlig översyn. Den har många svagheter, bland annat att den är svårbegriplig för andra än jurister. Men framför allt: den är inte skyddad mot annan lagstiftning.

Märkligt nog ger svenskt rättsväsende inget utrymme för att pröva om lagar är lagliga - dvs. om de går emot andra lagar. Inte ens om de trotsar grundlagen. Därmed kan riksdagen egentligen när som helst stifta lagar som helt gör grundlagens fri- och rättigheter om intet.
Vi har alltså en grundlag som bara fungerar om riksdagen respekterar den - och det är sannerligen inte alltid att lita på.

Det märks titt som tätt på hur yttrandefriheten nonchaleras när andra intressen kommer i konflikt med den. Det märks också på alla de fall där svenska medborgares rättigheter kränks. Så fort opportunismen pekar åt annat håll glöms grundlagens principer bort.
Det är hög tid att detta rättas till.

Våra grundlagsstadgade rättigheter ska vara heliga, och inte försummas så fort det blåser lite i den offentliga debatten.

2 kommentarer:

  1. är det någon lag du tänker specifikt på när du skrev detta?

    SvaraRadera
  2. Jag ber om ursäkt för att jag varit så långsam med att svara.

    Det är ingen speciell lag jag tänker på, snarare regeringens möjlighet att ogenerat stifta olagliga lagar - på tvärs även mot grundlagen.

    Men jag blir förstås nervös när t.ex. yttrandefriheten nonchaleras så fort det bränner till om åsikterna.

    SvaraRadera