tisdag 13 maj 2008

Tonårssex tabu

Ungdomsmottagningarna har efter de skärpta lagarna mot sexualbrott mot minderåriga blivit restriktiva med preventivmedel till ungdomar, berättar Sydsvenskan. Även om det handlar om sex mellan ungdomar.

RFSU oroar sig för att det framkallar ångest i ungdomars syn på sin sexualitet. Jag tror att RFSU har alldeles rätt. Siffrorna talar sitt tydliga språk: över 80% av ungdomsmottagningarna kräver tillstånd från föräldrarna för att skriva ut p-piller till minderåriga (under 15 år). Några tillåter det aldrig.
Därmed får ungdomarna lida för att ungdomsmottagningarna är räddhågsna, och tonårsgraviditeter blir följden. Ungdomar avstår inte från sex för att de inte får p-piller.

Sverige har de senaste decennierna haft en rad moralpaniker när det gäller sex. Kontentan verkar vara att sex är något i grunden ruskigt, förutom mellan sammanboende vuxna - alltså den gamla vanliga kyrkliga moralen från förr.

I stället för att blott se spöken i erotiken, borde vi allvarligt ifrågasätta varifrån vi får den befängda tanken att sex skulle vara något förfärligt - och avfärda den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar