måndag 26 maj 2008

Folkstyrd schlager!

Håkan Engström grunnar i Sydsvenskan på hur melodifestivalen kan bli bättre. Men han verkar tro att folkets röster styr, vilket är uppåt väggarna.

När miljoner svenskar röstar under den svenska melodifestivalen så vägs dessa röster blott ungefär jämnt mot någon mystiskt tillsatt jury, som känns rena stenåldern. Förr i tiden var det enbart “experterna” som skulle avgöra vilka låtar folk ville höra. Dags att överge hela det tänkandet.

Den värsta kontrollen sker ändå i smyg med urvalet av vilka låtar folk över huvud taget får höra. Av tusentals insända bidrag väljs dryga tjugotalet ut av diverse okända “experter” – förmodligen de flesta i den genomkorrumperade delen av musikbranschen.
Varför rotar inte tidningarna i det? Håkan! Lite muckraking, tack.

Jag har en tro på folkstyre som många skulle kalla naiv. Om det verkligen var svenska folket som fick välja låtar – redan från början och hela vägen i mål – då tror jag att låtarna skulle bli friskare, originaliteten öka och variationsrikedomen äntligen göra entré.

Varför inte lägga upp alla tusentals anmälda låtar som MP3-filer på någon hemsida och låta folk rösta fram tjugotalet för TV-finalerna där, och sedan skrota juryrösterna helt i TV-finalerna? Då skulle det inte bli mycket över för Christer Björkman och hans likar att kontrollera, vilket musiken helt säkert skulle vinna ofantligt på.

Aftonbladet har haft läsarröstning och en intensiv forumdebatt, som också kräver att juryn avgår, men det dolda förstaurvalet av tävlingslåtar glöms bort, och det är förstås allra viktigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar