söndag 4 maj 2008

Tystnadens pris

Sydsvenskans ledare ondgör sig över att var tionde svensk väljare är positivt inställd till sverigedemokraterna. Men det beror framför allt på den intolerans mot sådana åsikter, som även denna ledare är ett exempel på.

Voltaire, som formulerade yttrandefrihetens principer, insisterade på att alla åsikter skulle tillåtas, hur upprörande de än månde vara för makten eller flertalet. När det gäller invandringen, dock, är taket på diskussionen lågt. Varje invändning mot invandringen och varje oro över dess konsekvenser kallas rasism - och har till och med blivit ett lagbrott.

Man kan alltså åka i fängelse om man argumenterar för minskad invandring eller belyser dess kostnader, diskuterar invandrarnas överrepresentation i brottsstatistiken, och så vidare.
Jag tror i och för sig att lagens tillämpning är någorlunda sansad, men jag vet inte. Det vi får lära oss av lagen och den “politiskt korrekta” offentliga debatten är att man inte får ifrågasätta det där med invandringen.

Sådant frustrerar förstås allmänheten - med all rätt. Därför söker sig många till ett parti som vågar trotsa förbudet och tala ut - hur illa dess logik än rimmar. Jag tror att en stor del av stödet för sverigedemokraterna egentligen är ett stöd för det fria ordet. Det är både begripligt och behövligt.

Yttrandefriheten är sorgligt eftersatt i Sverige. Den offentliga debatten bara låtsas träta men är egentligen överens om det mesta. Avvikande åsikter ges sällan utrymme. Och ståndpunkter som inte passar denna offentlighet blir snabbt förlöjligade och avfärdade, alltför ofta även förbjudna.
Vi måste både tillåta och uppmuntra en diskussion utan gränser och tabuer. Då blir snabbt sverigedemokraterna åter förflyttade till den lilla periferi där de hör hemma.

3 kommentarer:

 1. "Jag tror att en stor del av stödet för sverigedemokraterna egentligen är ett stöd för det fria ordet."

  En utmärkt formulering! Om det nu är på det viset, vore det inte skäl att stödja dem lite mer oreserverat? Svenska media föser ihop dem med nazister. Vad blir effekten? Gränsen mot nazismen suddas ut, invandringskritiker kan få för sig att de är nazister. Sverige var aldrig ockuperat, det märks. Polariseringen är ohygglig. Nidbilden av Sverigedemokraterna bidrar till detta. Sverigedemokraterna är lika demokratiska som Dansk Folkeparti. Idolen är Tage Erlander.

  SvaraRadera
 2. "...Vi måste både tillåta och uppmuntra en diskussion utan gränser och tabuer..."

  Helt rätt! Just därför.

  "...Då blir snabbt sverigedemokraterna åter förflyttade till den lilla periferi där de hör hemma..."

  Tror inte det, hur skall vi överhuvudtaget kunna lita på de etablerade partierna igen? För att inte tala om det obefintliga förtroendet för etablerade journalister, som skall vara en tredje statsmakt men istället visat sig vara en 5:e kolon.

  SvaraRadera
 3. Där fick du verkligen till det. Hade inte sagt det bättre själv :)

  SvaraRadera