tisdag 5 oktober 2010

SJ:s mördarlok

SJ skryter med att vara det miljövänliga alternativet men underlåter att berätta hur mordiskt de härjar med naturen. När jag skulle ta X2000 från Malmö var loket en scen ur en skräckfilm – en inverterad Fåglarna.

Lokets smutsiga och smetiga framsida visade sig vid närmare inspektion vara fläckad med de sorgliga resterna av fåglar som krossats mot den. Likdelar hade fastnat i spjället och vid vindrutetorkarna. Övriga fläckar var förmodligen blod och andra osmakligheter.

Om inte fåglarna i sina dödsögonblick hade vanställts av att att krocka mot ett lok i så hög hastighet skulle synen nog vara än mer beklämmande. Nu kan man knappt ens se vilka arter det är fråga om.

Sådant är livet, men framför allt är det en skarp bild av motsättningen mellan teknik och natur. Den är förstås inte sann, eftersom naturen i sig själv begår andra och ofta värre bestialiteter vardagligdags. Äta eller ätas, och allt det där.
Ändå kanske det kommer djurvänner som vill tvinga SJ att sänka farten?

Främst är nog dessa bilder exempel på hur SJ kör sina X2000 tills de stupar, utan att ens bry sig särskilt mycket om att hålla dem rena. Jag undrar hur länge fågelliken kommer att sitta fastklämda där. Förmodligen till nästa regn.

Om du absolut vill se bilderna i större format är det bara att klicka på dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

3 kommentarer:

 1. .. och där försvann matlusten, ja...
  Inplastad SJ-ostmacka kanske..?

  SvaraRadera
 2. Oäckt. Men trots allt måste ett tåg med massor av passagerare ta livet av betydligt färre fåglar och fän än vad motsvarande mängd bilar skulle ha gjort. Så då är det väl miljövänligt ändå. Själv börjar jag bli så gammal och känslig att jag har riktigt svårt för att köra bil genom sommarhagar där fjärilar vinglar ut på vägarna... De är så inihelvete chanslösa, ju. Det kan inte vara tänkt att det ska gå till på det viset, liksom.

  SvaraRadera
 3. Jaa så är det ju...Den som inte kan stanna, kör på något till slut, precis som what comes up, must come down...kör dom på älgar, människor och rådjur, så kör dom på allt annat också.
  Jag gillar tåg även om detta ju är smått makabert...Men det finns många jämförelser, skapade av människan, som är långt mer vedervärdiga än detta. Skrev jag, och tänkte på Machetes,yxor och sönderhackade Afrikaner.

  SvaraRadera