söndag 10 oktober 2010

Folkpartiet, de nya moderaterna

Innan moderaterna blev det nya arbetarpartiet var de nyliberaler. Folkpartiet, som dessförinnan varit det liberala partiet, stod tomhänt en tid. De senaste åren verkar de ute efter att bli de nya moderaterna.

I synnerhet under de senaste valrörelserna har folkpartiet kommit dragande med idéer som haft en något unken underton. Det har varit maningar till ordning och reda, bistert formulerade krav på svenskkunskaper för invandrare – och nu senast ett slag för kristendomsundervisningen i skolan.

Den liberala traditionen är frihet och nytänkande, men folkpartiet har mer och mer bröstat upp sig med perspektiv som snarare ska beskrivas som konservatism, alltså den ideologi som ursprungligen hörde högerpartiet/moderaterna till.

Det är egentligen inte konstigt när socialdemokraterna blir alltmer borgerliga, vänsterpartiet definitivt har blivit socialdemokratiskt, centerpartiet pratar storfinansens språk och miljöpartiet syns vara de enda med en modern människosyn.

Folkpartiets senaste aktion, via dess partiordförande tillika utbildningsminister, är att betona kristendomen i religionsundervisningen. Inget konstigt alls, med tanke på att den varit av så ofantlig betydelse i Europa under snart 2000 år och i Sverige halva den långa tiden. Självklart behöver en undervisning i religion därför ägna särskilt intresse åt kristendomen – så att eleverna får god kännedom om hur den påverkat och fortfarande påverkar vår kultur, våra ideal och hela vårt samhälle.

Men folkpartiets ständiga återkommande till etnocentriska perspektiv och ideal som har passerat sina bäst före-datum långt före millennieskiftet, skapar en bild av partiet och dess politik som har väldigt lite att göra med den liberala omvälvning det grundades på.
Det är tråkigt, för vi behöver i allra högsta grad fortfarande ett genuint liberalt parti i riksdagen.

Här skriver DN, Svenskan, Aftonbladet och Expressen om de nya direktiven för kristendomsundervisningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

15 kommentarer:

  1. Jag röstade på Folkpartiet i riksdagsvalet.
    Jag förstår inte vad du menar med en "unken underton".
    Lugn och struktur i skolan?
    En reglerad och samordnad invandringspolitik?
    Liberalismen är inte värderingsfri eller normlös.

    SvaraRadera
  2. Jag har nu förstått vad yin och yang-symbolen står för. Det är livets obevekliga spiral i rörelse! Således är livet ett enda platsbytande; stort blir smått, kvinnligt manligt o s v. Folkpartiet blir moderaterna. Det är logiskt och från det perspektivet betraktat blir din beskrivning både vacker och meningsfull.

    För övrigt håller jag med dig om att det är helt i sin ordning om att kristendomen får mer utrymme, i egenskap av rotsystem och historia.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att religionsämnet kunde strykas. Det om religion elever möjligen behöver lära sig kunde gå in i historieämnet.
    Men skall religionsundervisning ske är det med tanke på historisk bakgrund att kristendom behandlas mer. Om man inte inser det har man litet dålig koll på just sin historia.
    I övrigt undrar jag på vilket särr miljöpartiet skulle ha en "modern människosyn"? Deras människosyn är ju att människan "bara förstör naturen" och sålunda skall mänskligt framåtskridande stoppas. Man vill stoppa ekonomisk tillväxt (så människor inte får det bättre - "modernt" och bra, eh!) och fortfarande väl utbrett i MP:s kadrer är knätofsefolk som anser att alla helst skall flytta till en stuga på landet, odla "biodynamiskt" och återuppliva medeltiden.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Ahrvid om att religionsämnet kunde strykas. Historieämnet skulle också kunna strykas. Ingen har som vi vet mått särskilt bra av att veta att en serb mördade en kroat på 1200-talet (eller om det var tvärtom). Då fick landet i princip utan historia (och som därför har mer av hälsan kvar), USA gripa in. Annars hade denna "koll" på den europeiska historien hållit på några hundra år till.

    Jag som röstat moderat känner till moderaternas "image" av kyrkan, adeln, fäderneslandet eller vad de var. Jag har däremot extremt svårt att tänka mej att man, som folkpartiet tydligen vill enligt Stefan, menade att alla skulle indoktrineras redan i skolan att gå till samma kyrka.

    SvaraRadera
  5. Ahrvid, jag håller med dig om att religion framför allt ska undervisas utifrån sina historiska aspekter - men det går inte att helt ignorera det religiösa idéinnehållet, satt i sin tid, annars är det svårt att förstå religionens avtryck i historien.

    I stället för religion borde man kanske från början kalla det religionshistoria, och rätta undervisningen därefter.

    Vad gäller miljöpartiet hade jag svårt att sätta ord på hur partiet har förändrats, men det handlar om en modern och medmänsklig attityd till personlig särart och dess utrymme, bland annat. Miljöpartiet håller på att bli något helt annat än träskor och näverlurar.

    SvaraRadera
  6. Stefan, MP har iaf ingen tolerans mot personlig särtart hos alla dem som inte alls anser att "människan bara förstör naturen" och är helt emot att man skall införa alla de "miljöåtgärder", straffskatter osv de högljutt kräver. De anser att bilister är brottslingar (uttrycket "miljöbov" om bilister är legio, och sist jag kollade är "bov" ett ord för brottsling) trots att möjligheten till personlig transport man själv bestämmer över är grundläggande för personlig särart och frihet. Och som sagt är de emot ekonomisk tillväxt ("det bara förstör naturen") trots att det är just det som gör livet bättre för människor.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  7. Ahrvid, är det verkligen en aktuell bild av miljöpartiet du presenterar? Exempelvis uppfattar jag det inte som att de är emot ekonomisk tillväxt, men de menar att den inte ska ske på för hög bekostnad av miljön. Jag tror inte heller att de anser bilister vara bovar. Det är ju väldigt många av dem själva som kör bil.

    SvaraRadera
  8. Jag är också lite besviken på Folkpartiet. Jag är liberal i hjärtat, men Folkpartiet har de senaste åren kommit dragandes med en del idéer som inte alls motsvarar mina värderingar. FRA-lagen är ett utmärkt exempel.

    Vad jag minns ifrån när jag själv gick i skolan var att det hette religionskunskap, och i princip samma mängd krut lades på alla världsreligionernas historia och värderingar, plus att man även rörde lite vid resten, alltså alla minoritetsreligioner samt traditioner från mer primitiva samhällen. Det känns för mig som det mest passande systemet i ett demokratiskt och multikulturellt samhälle.

    Här i Israel möter barnen inte andra religioner än sin egen förrän de frivilligt läser det på högre utbildningsnivåer. I stort sätt är skolsystemet segregerat och i de judiska skolorna läser barnen biblisk hebreiska och Torah, medan de arabiska barnen har arabisk historia, religion och kultur i sina skolor. Det känns ju sjukt medeltida för mig som kommer att ha sekulära interreligiösa barn.

    Israel är kontrasternas samhälle nummer ett, och samtidigt som galna lojalitetseder röstas igenom i kabinettet, så införs i år obligatorisk arabiska för alla judiska barn i de norra distrikten i landet. Ett annat ljus som lyser upp är de fåtal integrerade och tvåspråkiga (hebreiska/arabiska) skolor som har startats av eldsjälar runt om i landet. Tack och lov bor jag i en del av landet där dessa initiativen frodas.

    SvaraRadera
  9. Jodå, miljöpartister kör stadsjeepar och åker jet till Thailand, men botar sitt samvete genom att köpa "rättvisemärkt" kaffe. Allra starkast stöd har MP bland övre medelklass och uppåt...i Stockholms innerstad. De som redan har det mer än väl och därför tycker att alla andra skall göra alla de uppoffringar som "miljöåtgärder" kräver.
    Jo, miljöpartister är emot ekonomisk tillväxt. det är från dem man hör att vi "måste ändra vår levnadsstil" och vi "håller på att tömma jordens rersurser" (vilket inte är sant). Det är ett annat sätt att säga att vi måste ha "nolltillväxt".

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  10. www.liberalapartiet.se

    SvaraRadera
  11. Bra skrivet. Fp:s utveckling är rätt svårbegriplig faktiskt. Jag är inte säker på att kristendom bör ha någon särställning i undervisningen ens av historiska skäl. Kanske att ämnet religion borde bakas in i historieundervisningen.

    SvaraRadera
  12. Zigge, jag tror också att det kunde vara intressant med religion inbakad i historieundervisningen, vilket skulle bidra till att de religiösa idéerna sattes i sina kulturella och sociala sammanhang. Det sker nog inte särskilt belysande när religion är ett eget ämne.

    Helst skulle jag vilja se idéhistoria på högstadiet och gymnasiet, så att mänskligt tänkande genom historien blev belyst på ett lärorikt sätt - men jag är själv idéhistoriker, så jag är nog inte så objektiv på den punkten.

    SvaraRadera
  13. Men snälla Ahrvid Engholm, nu får du väl ge dig. Vi ÄR faktiskt i full färd med att ta livet av den här planeten.
    Bara ett exempel. Hälften av alla arter på jorden anses leva i det man kallar regnskogen. Med nuvarande avverkningstakt kommer regnskogen att vara borta om bara 40 år. Därmed har vi också utrotat hälften av alla levande varelser på planeten.
    Man bedömer att minst 50 000 arter per år försvinner.
    Men jag antar att du inte bryr dig. Folk av din sort brukar inte göra det. Men jävlar om man lägger ner Bingolotto eller Dansbandskampen...

    SvaraRadera
  14. Ahrvid Engholm kolla denna länk!

    http://www.alternativjournalen.se/ooljat

    Finns de liv så finns de hopp.

    SvaraRadera
  15. Här är ytterligare en larmrapport om miljöriskerna i vår gemensamma naturen.

    http://www.alternativjournalen.se/ooljat/lakemedelsrester-och-hormoner-i-svenska-livsmedel-4803537

    SvaraRadera