onsdag 6 oktober 2010

Ingen mobbning i riksdagen

Det blir ingen minskning av riksdagens många utskott för att stänga Sverigedemokraterna ute. Varken de rödgröna eller folkpartiet vill gå med på något sådant. Heder åt dem för det i denna inflammerade tid. Den demokratiska ordningen ska inte kringgås.

Moderaterna var inne på att minska utskotten så att Sverigedemokraterna inte skulle få plats i dem, men så blir det inte. Och det är då för väl. Partier i riksdagen ska följa spelreglerna, även när de provoceras av ett nytt parti vars ståndpunkter – eller snarare hur de tolkar dessa ståndpunkter – väcker deras avsky.

För ett antal år sedan manipulerades med utskottsordningen för att stänga vänsterpartiet ute från dem, en tid fick de vara med men utan rösträtt. Det var lika illa. Så ska inte den demokratiska ordningen förfuskas.

Sverigedemokraterna ska bemötas som alla andra partier – med respekt för de röster de erhållit, men också med en närgången debatt som blottlägger deras idéer, strävan och argument. Mobbning av diverse slag leder enbart till att de får mer och mer sympati utan att behöva förklara sig.

Här skriver DN och Svenskan om utskotten.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

4 kommentarer:

  1. Det kan i bästa fall komma ut mycket gott av SD:s intåg i riksdagen, trots allt. Vi tvingas diskutera värdegrunderna, och vi tvingas bekänna färg. De rödgröna har börjat riktigt dåligt, med sitt cyniska spel kring talmansposten: nominera Härstedt, som de visste att SD skydde som pesten. Bara för att kunna peka finger åt alliansen sen. Och om de hade vunnit, vad hade då hänt med löftet om att aldrig, aldrig, varken aktivt eller passivt göra sig beroende av SD? Heder åt Björn von Sydow i det sammanhanget, som vägrade att ställa upp på spektaklet! Och heder åt den rödgröna ledamot som berövade SD vågmästarrollen, när man nu dyrt och heligt lovat att de inte ska få något inflytande.

    Och heder åt (S) och (fp) som inte vill krympa utskotten, precis som du säger. Att de andra ens kan tänka tanken... Grummel...

    Och så biskopen idag... Var det nödvändigt att tala konkret för en demonstration som var uttryckligen riktad mot SD? Det går väl att lägga antirasismen på en högra nivå än så?

    SvaraRadera
  2. Mattias, det blir allt tydligare att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen blottlägger de övriga politikernas grumliga syn på demokrati och politiskt arbete - innan Sverigedemokraterna ens har hunnit bekänna färg i riksdagen.

    Jag tror att det framför allt handlar om offentliga personers iver att visa upp sig som politiskt korrekta, varvid de tillåter sig alla möjliga politiska klavertramp.

    SvaraRadera
  3. Hej, Stefan!
    Ja, det är de etablerade politikerna som har avslöjat sig. De vill tydligen inte respektera ett demokratiskt valt parti och därmed vår demokrati. Det är inte acceptabelt.
    För många har tidigare definierat SD istället för dom själva. Ett välkänt knep i en demoniserande propaganda är att tala om en grupp utan att tillåta de omtalade att förklara sig, i den offentliga debatten. Om man vill undvika att förtala någon angriper man inte de icke-närvarande.
    Det har visat sig att aktiva SD'are kan risikera sina jobb och kan uteslutas ur fackföreningar. Det är ju mccartyism! Då kan ju endast de som inte har något att förlora engagera sig eller öppet uttrycka var de står och menar.
    Medias hets uppbackad av de etanlerade politikerna och nu senast biskop Eva Brunne, leder förr eller senare till otäckt våld mot SD-anhängarna och deras familjer, det vet vi av historisk erfarenhet. Våld och hot sker redan. Många SD'are tvingas av rädsla gå ur partiet.
    Störande av mötesfriheten från demonstranter så att man inte hör vad som sägs, ska inte uppmuntras utan borde fördömas. Kommuner ska inte hindra SD'are att hyra lediga offentliga lokaler, det är också ett angrepp på mötesfriheten. Uppviglande möten ska däremot inte förekomma offentligt. Det gäller alla.
    Allt detta är ett hot mot åsiktsfriheten och därmed vår demokrati.
    Åsikter ska bemötas med sakliga argument och inte med våld och mobbing.
    Angående invandringspolitiken, tycks de flesta mena att integrationen inte fungerar som den ska. Då är det viktigt att seriöst belysa den bedrivna invandringspolitiken från grunden samt dess bevekelsegrunder från grunden för att se vad som kan och bör rättas till. Det är många frågor som måste diskuteras. Detta är en viktig fråga som är avgörande för framtiden. Vad som görs nu kan sedan inte våra barn rätta till,i varje fall inte på ett civiliserat sätt. Oavsett vad man tycker om SD's invandringspolitiska program, så har i alla fall SD fört upp denna viktiga fråga på agendan. Jag vill nu kräva att våra politiker diskuterar den invandringspolitik som bedrivs av politikerna seriöst, allsidigt och i grunden. Denna fråga ska kunna diskuteras fritt och utan rädsla även i medierna.
    Med vänlig hälsning
    Ina

    SvaraRadera
  4. Det du skriver är sant. Man vinner ingenting på utfrysningen även om man skulle önska det. Det kan man lätt se genom att tolka valresultatet. Man måste debattera och konfrontera och skärskåda dumma idéer head on.

    SvaraRadera