söndag 30 mars 2008

Svårt att vara politiskt korrekt

Sydsvenskans ledarsida skriver idag (tyvärr inte på nätupplagan) om Geert Wilders islamkritiska film Fitna. I den offentliga debatten är angrepp på islam en styggelse, men nu vågar Sydsvenskan åtminstone tydligt medge att yttrandefriheten ska gälla även för dylikt.

Dock kan de inte hålla sig ifrån att i nästa andetag förklara vilken skummis Wilders är. De påpekar att det svenska partiet nationaldemokraterna har fått hans godkännande att distribuera filmen i Sverige. "Säg mig vem du umgås med..." avslutar Sydsvenskans ledare så insinuant att det dryper.

Men det är vad amerikanerna kallar "guilt by association". Wilders kan måhända klandras för mycket, men knappast för vilka som stöder hans synpunkter.

Det är svårt att vara politiskt korrekt. Sydsvenskan är lika krystad som resten av svenska debattörer i våra media. De vill så gärna vara rätt att det blir hur fel som helst.

Filmen Fitna finns förstås på YouTube, men man måste ha ett konto där och logga in för att kunna se den. Den är en samling okommenterade klipp med muslimska terrordåd och yttranden från militanta islamister, uppenbart i avsikt att skapa fientlighet mot alla muslimer.

Filmen är djupt olustig och dess retorik lika extremistisk som den extremism den angriper - men den uttrycker en frustration och vrede som tyvärr har blivit verklighet i vårt samhälle. Extremism föder extremism. Det går inte att sopa under mattan.

2 kommentarer:

 1. Personligen har jag svårt att se hur det är extremistiskt att visa bilder/filmklipp av händelser som faktiskt har ägt rum. Geert's syfte kanske är extremistiskt, men filmen i sig speglar ju faktiskt bara Verkliga händelser. Om man inte får kritisera våld (oavsett vem/vad som ligger bakom) så lever vi i ett skevt samhälle. Religion = förtryck.

  SvaraRadera
 2. Vi är nog överens i sak. Det är syftet som är extremistiskt och metoden är vald därefter.
  Och det är slående genom världshistorien till vilken grad religion har varit ett instrument för förtryck - och för intolerans, hat, fördomar, och så vidare.
  Jag tycker väldigt illa om när våra myndigheter och makthavare försvarar reaktionära attityder och beteenden som annars aldrig skulle accepteras, bara för att de motiveras med en eller annan religiös dogm.
  Vi kan inte låta religionerna styra vårt samhälle.

  SvaraRadera