torsdag 27 mars 2008

När slog du din fru sist?

Aftonbladets mångårige kulturchef Håkan Jaensson lämnar jobbet och ersätts av Karin Magnusson och Åsa Linderborg. Denna kvinnliga duo beror säkert en hel del på det nyliga plaskande i ankdammen, som handlade om hur manschauvinistisk Aftonbladets kulturredaktion eventuellt var.

Jag tyckte att den diskussionen var snaskig i sin helhet, med minst sagt infama påhopp och argument som är mycket svåra att värja sig emot. Håkan Jaensson utsattes ungefär för den klassiskt omöjliga frågan: “När slog du din fru sist?”
Hur gör en man för att bevisa att han inte är manschauvinist – och varför ska han behöva göra det?

För mig har Håkan Jaensson i alla fall bevisat sin oskuld. En tid innan bråket kom igång erbjöd jag honom mina tjänster som skribent. Han tackade nej med det huvudsakliga argumentet att redaktionen behöver fler kvinnliga skribenter. Så resonerar inte en manschauvinist.

Jag hoppas att det inte är det där bråket som har fått honom att avgå, men jag misstänker att det har spelat viss roll för honom. Sådant förtal svider nog mer i de oskyldiga än de skyldiga.

Och jag är säker på att bråket ligger bakom valet av hans ersättare. Det vore nobelt om den nya ledningen på kulturredaktionen kunde prisa Håkan Jaensson för hans verk, ungefär som en ny ledamot i Svenska Akademien gör med den förra på stolen. Vi bör hantera varandras heder med vördnad.

2 kommentarer:

  1. Öh, menar du verkligen att Åsa Linderborg fått jobbet_för att hon är en kvinna_, att det är huvudorsaken?! Säger du att det hade blivit en man om inte könet hade haft prio ett? Jag hoppas och tror att det inte är så.

    SvaraRadera
  2. Nej, jag menar inte precis att duon tillsattes för att de är kvinnor - däremot är jag ganska säker på att ledningen hade dragit sig väldeliga för att tillsätta två män...

    SvaraRadera