måndag 3 mars 2008

Idoljuryn dömde ut Idol


Hela juryn i svenska Idol har sagt upp sig. Förra året var det Clabbe som drog, detta år de återstående tre. Jag har verkligen inte imponerats av deras insatser, men här håller jag med dem.

Förra säsongen av Idol var en klar försämring där jönserier tog plats och tid från själva tävlingen, som om den inte vore det vinnande konceptet. Heliga enfald! Sketcher och flams fångar inga tittare i längden. Det är människoödena och de spretande talangerna som är Idols kärna, likaså dramatiken mellan de bräckliga sångarna och den hårda juryn.

Se på Amerikanska Idol, som verkligen förstår att fokusera så gott som uteslutande på just detta. Det programmet görs också med mycket mer hjärta än någonsin den svenska versionen.

Svenska Idoljuryn var inte särskilt kompetent, i alla fall inte till den grad den själv ansåg. Man kan sammanfatta det så att de lyckades känna igen talanger av Melodifestival-typen, men knappast potentiella idoler – de som får varaktiga fans för att de står för något eget och briljant. Sådana talanger sorterades alltid bort redan innan direktsändningarna.

Kanske ska nya juryn, som alla tre är låtskrivare, vara duktigare på att känna igen originalitet och verklig artistisk innerlighet – och kanske inte.
Kanske kommer programmet bara att bli en räcka fåniga sketcher med Idoltävlingen som alibi, och artister som endast klarar att lydigt sjunga andras sånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar