fredag 28 mars 2008

Svenska karteller

Det finns lagar mot kartellbildning. Företag får inte samarbeta för att pressa upp priserna och minska konkurrensen. Det gör de förstås ändå, alldeles hejdlöst – och myndigheterna agerar bara när de måste för att inte skämma ut sig själva.

Senast har det visat sig att svenskt kött är mycket dyrare för konsumenterna än i andra EU-länder, fast det inte är dyrare att producera. Här skriver Sydsvenskan om det.

Prisskillnaden kan knappast bero på annat än att det blott är tre stora kedjor som har 90% av livsmedelsbutikerna (jag antar att det är ICA, Coop och Hemköp). Klart att de lägger sig på ungefär samma höga nivå, för att öka sina vinster.

Samma sak gör de svenska bankerna, som också är ett fåtal med total kontroll över Sveriges bankväsende. Och försäkringsbolagen, och skivbolagen, och byggbolagen, och oljebolagen, och så vidare, och så vidare.
Svenska konsumenter är helt omringade och fjättrade av karteller i de allra flesta branscher – framför allt där de stora pengarna finns.

Vi behöver en regering som tar i på allvar för att motverka detta, men en sådan är inte i sikte. Oavsett om det är socialdemokrater eller borgare som styr, så trivs de utmärkt med att ha ett samlat och enat näringsliv. De gillar monopol, eftersom de i sin regering själva har ett. Allt annat är spel för gallerierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar